Connect with us

ΔΟΕ

«Έφυγε» σε ηλικία 79 ετών ο Ζακ Ρογκ

Published

on

Μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του Ολυμπιακού κινήματος και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που συνέδεσε το όνομά του με την Ελλάδα, όσο κανένας άλλος, «έφυγε» σε ηλικία 79 ετών.

Ο θάνατος του Ελβετού που διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2001 μέχρι το 2013 ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τη ΔΟΕ.
Χειρούργος ορθοπεδικός, ξεκίνησε ως παίκτης του ράγκμπι παίζοντας και στην εθνική ομάδα του Βελγίου, για να εξελιχθεί σε ικανότατο ιστιοπλόο. Συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (1968, 1972. 1976) στην κατηγορία των φιν.
Συνεργάστηκε με τους Έλληνες πολύ στενά για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και παρά το αυστηρό και απόμακρο ύφος που είχε πάντα, ουδείς βρέθηκε να του προσάψει το παραμικρό, σε αντίθεση με το διάδοχό του, Τόμας Μπαχ που είναι περισσότερο πολιτικός.
Ολοκληρώνοντας την καριέρα του σαν αθλητής, στράφηκε στον παραγοντισμό. Πρώτα έγινε πρόεδρος της Ολυμπιακή επιτροπής του Βελγίου και στη συνέχεια της ένωσης των ευρωπαϊκών Ολυμπιακών επιτροπών.
Εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ το 2001 διαδεχόμενος τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
Ήταν ο εμπνευστής των Ολυμπιακών Αγώνων νέων, αλλά και της ομάδας των προσφύγων.
Θα τον θυμόμαστε για το ιστορικό «Ευχαριστούμε Ελλάδα» στην τελετή λήξης του 2004.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/