Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Ανακόλουθη και εκτεθειμένη η διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ

Published

on

Η διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ (κωπηλατική ομοσπονδία) ανήκει στην κατηγορία των «αιωνίων διοικήσεων» που δίνουν αγώνα για να παραμείνουν αγκιστρωμένες στην καρέκλα. Ωστόσο, οι «εθελοντές» παράγοντες βλέπουν το οικοδόμημα να καταρρέει κάνοντας το ένα μετά το άλλο επικοινωνιακά λάθη, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η επιθυμία των αθλητών και αθλητριών της κωπηλασίας από ολόκληρη την Ελλάδα να συναντήσουν τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη (παρά τις απειλές που δέχθηκαν ορισμένοι από τα ίδια τους τα σωματεία) είναι άδειασμα άνευ προηγουμένου προς τη διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ και δυστυχώς η μπάλα παίρνει και τον σπουδαίο κωπηλάτη Βασίλη Πολύμερο που απέτυχε να προστατεύσει τους αθλητές και τις αθλήτριες.
Στη συνάντηση με τον υφυπουργό ειπώθηκαν πολλά και με χαρά είδαμε να είναι παρόντες ταλέντα παγκοσμίου επιπέδου με μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες νέων και παγκόσμια πρωταθλήματα, που σε ηλικία μόλις 19 ετών εξαναγκάστηκαν από τον Τζιάνι Ποστιλιόνε να εγκαταλείψουν την Εθνική όταν τους ζητήθηκε να σταματήσουν τις σπουδές τους. Ταλέντα που θα μπορούσαν να αγωνιστούν με οποιαδήποτε άλλη χώρα και να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά και η επιστροφή τους στην Εθνική ομάδα ενόψει των Ολυμπιακών του 2024 μπορεί να γίνει. Όχι όμως με αυτήν την διοίκηση και όχι με αυτό το προπονητικό τιμ.
Όλες τις προηγούμενες μέρες το ρεπορτάζ (ακόμα και από πολιτικές εφημερίδες όπως το Πρώτο Θέμα) ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για όλα όσα συμβαίνουν στην κωπηλασία με την απερχόμενη διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ να είναι εκτεθειμένη. Ακόμα περισσότερο εκτέθηκε όμως με τον επικοινωνιακό τρόπο που επέλεξε για να… αμυνθεί. Όχι μόνο τα έκανε χειρότερα, αλλά κάθε ανακοίνωση είναι γκάφα μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις της ΕΚΟΦΝΣ και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Στις 24 Ιανουαρίου η ΕΚΟΦΝΣ μετά τις αποκαλύψεις του Κυριακάτικου Πρώτου Θέματος για όλα όσα συμβαίνουν στο κοινόβιο του Σχινιά η ΕΚΟΦΝΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

1. Ουδέποτε έχει δεχθεί καταγγελία από αθλητή ή αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας, για οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση από προπονητή ή άλλον εμπλεκόμενο με αυτήν, ούτε έχει περιέλθει σε γνώση της με άλλο τρόπο ανάλογο περιστατικό. 

2. Σε αλλεπάλληλες επισκέψεις του Εφόρου Εθνικών ομάδων και τρις Ολυμπιονίκη Βασίλη ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ καθώς και άλλων μελών του ΔΣ, κατά την διάρκεια των προπονητικών κοινοβίων στο Σχινιά και σε συσκέψεις με τους συμμετέχοντες αθλητές, σε ερωτήσεις σχετικές με θέματα ή προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν, πέραν των προπονητικών θεμάτων, η απάντηση από όλους ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ. 

3. Όπως κατά καιρούς έχουμε δηλώσει απερίφραστα και έχουμε αποδείξει στην πράξη είμαστε κάθετα αντίθετοι σε φαινόμενα κάθε μορφής βίας ή παρενόχλησης και σε κάθε τέτοια περίπτωση θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε συμπεριφορά κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των αθλητών.

Στις 27 Ιανουαρίου και αφού οι «ανυπόστατες» καταγγελίες έφτασαν στο γραφείο του εισαγγελέα, η απερχόμενη διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ ως άλλος Ιωάννης Μελισσανίδης, με τρομερή κυβίστηση βγάζει νέα ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η θέση της Ομοσπονδίας από την αρχή ήταν ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ. 

Γι’ αυτό, από την ίδια ημέρα της καταγγελίας, την Κυριακή 24/1,  συγκρότησε αμέσως την Πειθαρχική Επιτροπή η οποία μετέβη την επομένη κιόλας, Δευτέρα (25/1), στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και ζήτησε από  τους αθλητές και τις αθλήτριες να καταθέσουν ότι γνωρίζουν για την καταγγελία και για οποιοδήποτε άλλο συναφές περιστατικό είχε υποπέσει στην αντίληψή τους ή τους απασχολούσε.

Στη συνέχεια η Πειθαρχική Επιτροπή εισηγήθηκε στο ΔΣ της ΕΚΟΦΝΣ να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απομακρυνθούν από το κοινόβιο δύο προπονητές μέχρι να ολοκληρώσει η Πειθαρχική Επιτροπή το έργο της, εισήγηση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δ.Σ. που συνήλθε εκτάκτως τη Τρίτη (26/1) το βράδυ.

Ακολουθεί η δημοσίευση από το Κυριακάτικο Πρώτο θέμα, της 9σελιδης καταγγελίας αθλήτριας της κωπηλασίας και την 1η Φεβρουαρίου η απερχόμενη διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ δημοσίευει την επιστολή του Ομίλου Ερετών σχετικά με τον προπονητή τον οποίο κατονόμασαν πως φέρεται να έχει ανάρμοστη συμπεριφορά προς τις αθλήτριες.

Έως ότου διελευκανθούν οι καταγγελίες, είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας η προστασία των αθλητών και ο σεβασμός στους ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους υπηρετώντας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την Ελληνική Κωπηλασία.

Παράλληλα, πρέπει να αποτραπεί η διαπόμπευση ανθρώπων από «λαϊκά δικαστήρια» και να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας που είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων (άρθρο 6, παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του»).

Ιδιαίτερα, επιθυμούμε να αναφερθούμε στην πολυετή και σημαντική προσφορά του Κώστα Κοντομανώλη στον Όμιλο Ερετών και την Ελληνική Κωπηλασία, όπου ως αθλητής έλαβε πολλαπλές διακρίσεις και έγινε ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία. Ως προπονητής επιδεικνύει αφοσίωση, ήθος και εργατικότητα και μέχρι σήμερα έχει αναδείξει πολλούς Έλληνες κωπηλάτες με διεθνείς διακρίσεις. Σε όλη αυτή τη μακροχρόνια πορεία του χαίρει σεβασμού και εκτίμησης. 

Μετά τη συνάντηση των μελών της Εθνικής κωπηλασίας με τον υφυπουργό αθλητισμού, η απερχόμενη διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ προχωρά στις 3 Φεβρουαρίου η ΕΚΟΦΝΣ σε ανακοίνωση ότι ψάχνει τον αντικαταστάτη του προπονητή του απομάκρυνε:

Στο μεταξύ, έχουν γίνει δύο αγωγές σε μητέρες μελών της Εθνικής ομάδας της κωπηλασίας γιατί τοποθετήθηκαν δημόσια κατά της απερχόμενης διοίκησης της ΕΚΟΦΝΣ, ενώ μέχρι και χθες ασκούνταν πιέσεις σε αθλητές και αθλήτριες ώστε να μείνουν… φρόνιμοι.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Για όλα τα υπόλοιπα θα επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη καθώς υπάρχει και θέμα στα οικονομικά της ομοσπονδίας που ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης υπάρχει και πολύ σοβαρό θέμα με τον κριτή που παράτυπα είναι και μέλος του ΔΣ της ΕΚΟΦΝΣ.

Σημείωση, ο Γιάννης Καρράς που είναι ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ και υπογράφει τις ανακοινώσεις όλες, είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/