Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Κυρίδου: «Στο Οχάιο, οι προπονητές μας στηρίζουν»

Published

on

Στην Ελλάδα η ΕΚΟΦΝΣ έχει τιμωρήσει με αποκλεισμό από την Εθνική ομάδα την Αννέτα Κυρίδου και στο Οχάιο, 80.000 Αμερικανοί την αποθέωσαν μαζί με την αδελφή της για την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο; Παράλογο; Ναι. Λόγος για να σταματήσει μια 23χρόνη να ονειρεύεται. Όχι. Ιδίως όταν τραβάει το ίδιο κουπί με το… αίμα της.

Οι αδερφές Κυρίδου δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν χαρίσει στη χώρα μας πλήθος επιτυχιών και διακρίσεων σε διεθνείς διοργανώσεις, με τελευταίο σταθμό αυτόν των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η Μαρία Κυρίδου, η οποία ήταν πλήρωμα με τη Χριστίνα Μπούρμπου στη δίκωπο μετά από μία ξέφρενη πορεία προς τον τελικό κατέλαβαν την 5η θέση (6:57:11), ενώ η Αννέτα Κυρίδου εξασφάλισε τη 4η θέση στον μικρό τελικό του σκιφ (7:36:79) και 10η στη συνολική κατάταξη. 

Η 20χρονη Μαρία και η 23χρονη Αννέτα τράβηξαν κουπί προς ΗΠΑ και συγκεκριμένα προς το πανεπιστήμιο του Οχάιο, ώστε να συνδυάσουν σπουδές με πρωταθλητισμό. Οι νεαρές κωπηλάτριες μίλησαν στο Sportsfeed για το καινούριο τους αυτό βήμα και την υποδοχή που έχαιραν σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε για τους συμμετέχοντες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, καθώς και για τους επόμενα αγωνιστικά τους πλάνα. 

Το πανεπιστήμιο του Οχάιο στο οποίο φοιτάτε με πλήρη υποτροφία πριν λίγες μέρες διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για όσους αθλητές συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ποια είναι τα συναισθήματα σας από εκείνη τη μέρα και πως είναι η νέα φοιτητική και αγωνιστική καθημερινότητα;

Μαρία: Η εκδήλωση που έκανε το πανεπιστήμιο του Οχάιο για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, να τιμήσουν δηλαδή όλους εμάς στο γήπεδο την ημέρα του αγώνα ποδοσφαίρου μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο, ήταν μοναδική. Προφανώς μας τιμά αυτό και μας κάνει να νιώθουμε υπερηφάνεια που ακούστηκε η χώρα μας και το όνομα μας σε μια τόσο μακρινή χώρα! Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη και πέρασα πολύ ωραία. Δεν συμβαίνουν τέτοιες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Η νέα καθημερινότητα εδώ είναι τελείως διαφορετική. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ασχολούμουν κυρίως με την κωπηλασία, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να συνδυάσω εκπαίδευση και πρωταθλητισμό. Προφανώς δυσκολεύτηκα στην αρχή στο Οχάιο, γιατί όπως λένε κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά πλέον έχω καταλάβει ότι ο συνδυασμός καλής προπόνησης και εκπαίδευσης δεν είναι ακατόρθωτος. Κάνουμε καθημερινά αρκετά σκληρή προπόνηση και κρατάμε αρκετά καλούς βαθμούς προς το παρόν στα μαθήματα. Είναι πολύ δύσκολα και απαιτητικά, αλλά είμαστε ενθουσιασμένες με την νέα αυτή προοπτική.

Αννέτα: Ήταν μια εκδήλωση, όπου παρουσιάσαμε τον εαυτό μας όσοι φοιτούμε στο πανεπιστήμιο και είχαμε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια μέρα τοποθέτησαν τα ονόματα μας σε έναν τοίχο, όπου είναι γραμμένοι όλοι οι αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν φοιτήσει στο Οχάιο. Είχαμε την τεράστια τιμή να παρουσιαστούμε στη μέση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του πανεπιστημίου. Οι θεατές ήταν πάνω από 100.000 και το πανεπιστημιακό ποδόσφαιρο καθώς είναι πολύ δημοφιλές στην Αμερική, έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες κόσμο να μας παρακολουθήσει στην τηλεόραση. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη και ανατρίχιασα όταν όλο το πλήθος μας χειροκροτούσε και φώναζε για εμάς. Συγχρόνως στεναχωρήθηκα όταν συνειδητοποίησα πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα. Οι αθλητές στην Αμερική αντιμετωπίζονται σαν βασιλιάδες, ενώ στην Ελλάδα αμφιβάλλω ο κόσμος μπορεί να αναγνωρίσει τους αθλητές που εκπροσωπούν την ίδια τους την σημαία σε αγώνες υψηλού επιπέδου. Με την Μαρία διαλέξαμε το πανεπιστήμιο του Οχάιο ώστε να μπορούμε να προπονούμαστε μαζί. Οι προπονητές μας στηρίζουν σε αυτό και έχουμε την δική μας βάρκα για να μπορούμε να δουλεύουμε οπότε χρειάζεται. 

Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί στόχοι; Εξετάζετε το ενδεχόμενο να γίνετε πλήρωμα;
Μαρία: Επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Προφανώς πιο πριν υπάρχουν  τα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που θέλουμε να πάρουμε μια καλή θέση. Με την αδερφή μου προσπαθούμε για την δίκωπο μαζί. Γι΄αυτό άλλωστε ήρθαμε και στο ίδιο πανεπιστήμιο! Ελπίζουμε η συνεργασία με την ομοσπονδία και τους προπονητές της εθνικής ομάδας να είναι επιτυχημένη και να μπορέσουμε να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους τα επόμενα χρόνια. Όπως  έχουμε διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να δουλεύεις σκληρά και να μην τα παρατάς ποτέ και  έτσι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Αννέτα: Στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024  και φυσικά προϋπόθεση γι΄αυτό αποτελεί  η στήριξη της ομοσπονδίας. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε όλοι οι σπουδαστές (όχι μόνο εμείς) να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν την αγωνιστική περίοδο. Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου και είναι κρίμα και άδικο να την στερείται, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο σύστημα για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Φεύγοντας από την Ελλάδα ήρθαμε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, κ. Βράμπα, ο οποίος συμφώνησε πως θα υπάρξει ένα σύστημα ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Οι προπονήσεις μας εδώ είναι δύσκολες και διαρκούν αρκετές ώρες, συνδυασμένες πάντα με διάβασμα. Είναι θετικό ότι στην ομάδα μας έχουμε πολλές δυνατές αθλήτριες για να διατηρούμαστε σε καλό επίπεδο. Φυσικά το όνειρο μας θα ήταν μια ουτοπία αν δεν είχαμε τον χορηγό μας, την Stoiximan, και την ομάδα της Progame SA να μας στηρίζει. Πλέον ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από μια πρόκριση σε ολυμπιακή διοργάνωση.

Έχετε ξεκινήσει την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Μαρία: Η σοβαρή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς θα ξεκινήσει από την νέα σεζόν, που θα είναι η σεζόν της πρόκρισης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε συνεχίζουμε και φέτος προπονήσεις για τις διοργανώσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2022! Είμαστε τυχερές, γιατί έχουμε στο πλευρό μας ανθρώπους του αθλήματος από την Ελλάδα που μας εμψυχώνουν με τα μηνύματά τους, τους προπονητές του Οχάιο που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν να κυνηγήσουμε το όνειρο μας, τον Βασίλη Σίμο και την Progame SA (εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ και μάνατζμεντ), τον χορηγό μας Stoiximan, που είναι πάντα δίπλα μας, και φυσικά τη μητέρα μας που μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα και απόφαση. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/