Connect with us

EDITORIAL

Μία προσεκτική ματιά στο «παγκόσμιο φαινόμενο» Μπόλινγκ

Published

on

Ο αθλητής που πρωταγωνίστησε περισσότερο στους τίτλους των ΜΜΕ των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα είναι χωρίς αμφιβολία ο νεαρός Μάθιου Μπόλινγκ, για τους σωστούς και μη λόγους.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ενώ ξεχωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια στο λυκειακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, τα πρώτα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του στον αγώνα Τέξας Ριλέις το Μάρτιο, όταν έτρεξε τα 100μ. σε 10.20 με άνεμο +2.2. και πήδηξε στο άλμα εις μήκος 8.01μ. Μέχρι το τέλος του Απριλίου είχε τις κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία του στα 100μ. (10.22), στα 200μ. (20.58) και στο άλμα εις μήκος (8.01μ.).
Αυτό όμως που απογείωσε την αναγνωρισιμότητα του 19χρονου ήταν η κούρσα 100μ. που έτρεξε στις 27 Απριλίου, στην οποία τερμάτισε σε 9.98 μεν, με +4.2 άνεμο δε. Τότε, προκειμένου ορισμένα ειδησεογραφικά σάιτ να τραβήξουν την προσοχή του -μη σχετικού με το στίβο- κοινού έγραψαν τίτλους-κράχτες και έκαναν άστοχες συγκρίσεις με το Γιουσέιν Μπολτ, που όμως βρήκαν αντίκρισμα σε παγκόσμιο επίπεδο και τον μετέτρεψαν σε σταρ. Το παρατσούκλι δε του νέου «φαινομένου»: λευκή αστραπή, μιας και α) η Αμερική έχει συνηθίσει να βλέπει τέτοιους σπουδαίους χρόνους μόνο από έγχρωμους σπρίντερ και β) είναι ένα όνομα ιντριγκαδόρικο και ελκυστικό στα αυτιά της πλειονότητας του λαού που ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρό του.

Παρόμοιοι τίτλοι, γραμμένοι με παντελή άγνοια ή πιθανότατα επιδέξια πονηριά, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον αθλητή αφού αναλώνονται σε μία άδικη και ανούσια σύγκριση. Ο Μπόλινγκ δεν είναι επιπέδου Μπολτ και ούτε καν είναι ο πιο γρήγορος μαθητής λυκείου όλων των εποχών στις ΗΠΑ, είναι ο τέταρτος πιο γρήγορος, με πρώτο τον Τρεντέιβις Φράιντει και το 10.00 από το 2014.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν αποτελεί γνήσιο ταλέντο. Ένα στοιχείο που όντως έχει κοινό με τον Μπολτ είναι ότι και οι δύο ξεκίνησαν από 200μ. και 400μ. και αποδείχθηκαν εξίσου καλοί και στον αγώνα της μίας ανάσας. Μία πιο σωστή σύγκριση είναι ίσως αυτή με τον Γκραντ Χόλογουεϊ, ο οποίος έχει μία χαρακτηριστική ευελιξία και καταφέρνει τρομερές επιδόσεις σε πάνω από ένα αγώνισμα. Αυτό το στοιχείο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο και στο Μάθιου Μπόλινγκ, και το απέδειξε το Σάββατο που μας πέρασε ξεπερνώντας κάθε προσδοκία με την απόδοσή του στους πολιτειακούς. Ξεκίνησε πηδώντας μόνο τα δύο πρώτα άλματα στο μήκος, όπου με 7.73μ. (+2.2) πήρε τη νίκη με διαφορά 30 πόντων. Στη συνέχεια, στη σκυταλοδρομία 4×100, έτρεξε 4ος και κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση για την ομάδα του, στη συνέχεια όμως δυστυχώς αποκλείστηκαν λόγω παράβασης της ζώνης αλλαγής. Λίγη ώρα μετά, είχε αρκετές δυνάμεις για να τερματίσει τον τελικό των 100μ. στον εξαιρετικό χρόνο 10.13 και μάλιστα με άνεμο εντός του ορίου που το καθιστά ατομικό του ρεκόρ. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, αφού οδήγησε και την ομάδα 4×400 του κολεγίου του στη νίκη κάνοντας ένα εκπληκτικό τελευταίο 400ρι σε χρόνο 44.75!

Ας αφήσουμε λοιπόν τον ίδιο να διαγράψει μόνος του την πορεία του χωρίς να δημιουργούμε προσδοκίες βασισμένες σε υπερβολές. Πάντα όμως με την ελπίδα να μην είναι άλλο ένα από τα πολλά… πυροτεχνήματα που στη συνέχεια σβήνουν και χάνονται.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/