Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Μπίντγκοτς μέσω Πάτρας: μονομαχίες σε ατομικά αγωνίσματα και σκυταλοδρομίες

Published

on

Ανά δύο χρόνια το πανελλήνιο πρωτάθλημα αποκτά προστιθέμενη αξία καθώς αποτελεί βασικό κριτήριο της ομοσπονδίας για τη σύνθεση της αποστολής για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Φέτος συγκεκριμένα έχει διπλή προστιθέμενη αξία για τους αθλητές του κορυφαίου επιπέδου αφού αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς αγώνες που χρειάζονται για το νέο σύστημα ράνκινγκ ενόψει των Ολυμπιακών του Τόκιο. Ειδικά για αθλητές και αθλήτριες που χρειάζεται να κάνουν υπέρβαση για τα δύσκολα όρια της IAAF (π.χ. Ελισάβετ Πεσιρίδου, 12.84) είναι σημαντικό να καταγράψουν μία καλή επίδοση.

Το βασικό όμως κίνητρο για πολλούς αθλητές φέτος είναι η εξασφάλιση της παρουσίας τους στο ευρωπαϊκό ομάδων του Μπίντγκοτς. Σε ορισμένα αγωνίσματα η επιλογή είναι μονόδρομος, είτε λόγω της σημαντικής υπεροχής ενός αθλητή (π.χ. Τεντόγλου στο μήκος) είτε λόγω λυμένου διλήμματος (π.χ. Στεφανίδη έναντι Κυριακοπούλου στο επί κοντώ λόγω τραυματισμού της δεύτερης). Το Sportsfeed επικοινώνησε με τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Κουτσιώρα, ο οποίος δήλωσε ότι πέρα από τις προφανείς και εξόφθαλμες επιλογές, οι υπόλοιπες θα γίνουν με κύριο κριτήριο το πανελλήνιο πρωτάθλημα της Πάτρας, αλλά και βάσει άλλων παραγόντων. Τέτοιοι είναι η σταθερότητα σε υψηλές επιδόσεις, η τωρινή κατάσταση του αθλητή και το πότε σημειώθηκε η κάθε κορυφαία φετινή επίδοση. Υπάρχουν αγωνίσματα που είναι ακόμα ανοιχτά (των οποίων οι εκπρόσωποι θα αναδειχθούν στο πανελλήνιο της Πάτρας) και άλλα αγωνίσματα με ερωτηματικά:

200μ. γυναικών
Αν η Μαρία Μπελιμπασάκη είναι υγιής η θέση είναι δική της, αφού είναι η μοναδική που έχει δείξει ότι μπορεί να κατέβει τα 23 δευτερόλεπτα. Στην Πάτρα όμως η Ραφαέλα Σπανουδάκη σε πρώτη φάση και η Ειρήνη Βασιλείου, η Γρηγορία Κεραμιδά και η Κορίνα Πολίτη σε δεύτερη, θα έχουν μία ευκαιρία για να κάνουν την έκπληξη.
1500μ. γυναικών
Η καλύτερη επίδοση φέτος έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια μεταξύ της Αναστασίας Μαρινάκου και της Βικτορίας Τσόλη. Αυτή τη στιγμή η Μαρινάκου έχει το πάνω χέρι με 4:20.93, η Τσόλη όμως με το 4:22.94 δε βρίσκεται μακριά και θα δώσει μάχη. Επίσης, η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου που είναι το μεγάλο φαβορί για τα 800μ. δείχνει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ίσως κάνει την έκπληξη με νταμπλ.
5000μ. γυναικών
Η Δάφνη-Ευτυχία Λαβασά είναι η μόνη που έχει γράψει μπροστά το νούμερο 16 φέτος. Όμως συμμετοχή έχουν δηλώσει και αθλήτριες μεγαλύτερων αποστάσεων όμως η Τσουπάκη, η Λεοντιάδου και ακόμα και η μαραθωνοδρόμος Πριβιλέτζιο που μπορεί να αποδειχθούν ανταγωνιστικές. Έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή της 800άρας Ελένης Λευκοπούλου.
400μ. με εμπόδια γυναικών
Η Ολυμπία Καραγιάννη έχει τον καλύτερο χρόνο με 58.77 αλλά μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της στο Γκέβλε στα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να δώσει το κάτι παραπάνω για να αντιμετωπίσει τις πιο ξεκούραστες Άννα Κιάφα και Ελπίδα Τόκα που ακολουθούν από κοντά με 58.81 και 58.88. Μεταξύ των τριών όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Δισκοβολία ανδρών
Το δίλημμα είναι κυρίως μεταξύ του Γιώργου Τρέμου και του Ιάσονα Θανόπουλου. Ο πρώτος έχει ρίξει περισσότερα μέτρα φέτος, 58.30μ. από το κυπριακό πρωτάθλημα Α/Γ, αφού πλέον ζει στο νησί της Αφροδίτης και ανήκει σε κυπριακό σύλλογο. Ως λογική συνέπεια δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής και το όνομά του δεν υπάρχει στις συμμετοχές της Πάτρας, πράγμα που δίνει ευκαιρία στο νικητή του παμπελοποννησιακού, που εκτός απροόπτου από τον Κυριάκο Ζώτο, θα είναι ο Ιάσονας Θανόπουλος. Αν ρίξει μεγαλύτερη βολή από 58.30μ. (ατομικό ρεκόρ) σίγουρα θα αναλάβει αυτός να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη δισκοβολία.
200μ. ανδρών
Ο Πάνος Τριβιζάς αυτή τη στιγμή έχει θέση στο Μπίντγκοτς με την ομάδα 4×400, από την επιλογή του στα Δρόμεια όμως φάνηκε ότι θα κυνηγήσει τόσο τη θέση των 400μ. (κόντρα στον Μιχάλη Παππά) όσο και τη θέση των -πιο γνώριμων για τον ίδιο- 200μ. όπου φέτος είναι ο επικρατέστερος με 21.15, ελλείψει του Λυκούργου Τσάκωνα. Εκεί όμως θα βρει τους Γιάννη Νυφαντόπουλο και Σωτήρη Γκαραγκάνη, που είναι δηλωμένοι αμφότεροι και στα 100μ. κόντρα στον Κώστα Ζήκο. Ο Γκαραγκάνης όμως στα Δρόμεια επέλεξε να τρέξει μόνο 200μ. και ίσως να ποντάρει εκεί για θέση σε ατομικό αγώνισμα, δεδομένου ότι θα βρεθεί κι αυτός στην Πολωνία ως αναπόσπαστο μέλος της 4×100.
400μ. με εμπόδια ανδρών
Ο Κώστας Νάκος και ο Πέτρος Κυριακίδης θα δώσουν μάχη για τη θέση με 51.05 και 51.06 φετινό ρεκόρ αντίστοιχα. Ο δεύτερος στα Δρόμεια πήγαινε για πολύ καλύτερη επίδοση, όμως με πτώση στο τελευταίο εμπόδιο έχασε την ευκαιρία και υπέστη ένα μικρό τραυματισμό στο χέρι.
Άλμα τριπλούν ανδρών
Μετά από πολλά χρόνια ίσως ο Παύλος Μπόφτσης να καταφέρει να σπάσει το σερί του Δημήτρη Τσιάμη, αφού έχει δείξει ότι είναι σε καλή κατάσταση με το 16.55μ. στα Δαβιτζόγλεια.
Άλμα επί κοντώ
Στην Πάτρα θα λυθεί το δίλημμα του εντυπωσιακού αθλήματος ανάμεσα στον Εμμανουήλ Καραλή και τον Κώστα Φιλιππίδη που είναι και οι δύο φέτος εξαιρετικοί.
3000μ. στιπλ ανδρών
Ο εξαιρετικός έφηβος Νέστορας Κολιός έχει την καλύτερη επίδοση φέτος από τους Έλληνες με 9:11.78 και θα κοντραριστεί με τον πιο έμπειρο Γιώργο Μίνο που έχει 9:11.87. Δηλωμένος είναι και ο απών φέτος, Νίκος Σάκης, αλλά και ο μαραθωνοδρόμος Παναγιώτης Καραΐσκος. Το χρυσό όμως διεκδικεί ο μακράν καλύτερος φέτος, Νικόλας Φράγκου της Κύπρου, που αγωνίζεται σε ελληνικό σύλλογο (ΓΣ Κηφισιάς) και έχει φετινό ρεκόρ 8.49.56.

Σκυταλοδρομίες
4×100 ανδρών: Ζήκος, Νυφαντόπουλος και Γκαραγκάνης δύσκολα θα μείνουν εκτός ομάδας. Οι Κόκκινος, Αρβανίτης και Βροντίνος ίσως εξασφαλίσουν με καλή παρουσία μία θέση, ενώ στο τραπέζι ίσως πέσει και το όνομα του Τριβιζά. Ο Δουβαλίδης είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει.
4×400 ανδρών: Ο Παππάς και ο Τριβιζάς δύσκολα θα μείνουν εκτός ομάδας. Ο έφηβος Ντέτσικας έχει μία τρομερή ευκαιρία για την πρώτη του συμμετοχή με τους μεγάλους αφού είναι σταθερός φέτος κάτω από 48.00 (διαβάστε εδώ). Ο Αλεξανδρίδης πρέπει να επιβεβαιώσει ότι είναι σε καλή κατάσταση, όπως και ο Κουτσούκης που φέτος αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. Στα 400μ. έχουν δηλωθεί και οι εμποδιστές Νάκος και Κυριακίδης που είναι επίσης πολύ δυνατές παρουσίες.
4×100 γυναικών: Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στις γυναίκες αφού οι Σπανουδάκη, Γάτου, Σαμάνη και Κεραμιδά έχουν ξεχωρίσει. Σε αυτή τη σκυταλοδρομία πάντα βοηθάει και η γρήγορη Ελισάβετ Πεσιρίδου.
4×400 γυναικών: Πέρα από την Μπελιμπασάκη, δύσκολα θα μείνουν εκτός ομάδας η Ειρήνη Βασιλείου, η Ελπίδα Καρκαλάτου και η Δέσποινα Μουρτά. Βάσει των φετινών επιδόσεων Άννα Βασιλείου και η Ευαγγελία Ζυγόρη θα δώσουν μάχη για την τελευταία θέση, η οποία θα κριθεί κοντά στα 54 δευτερόλεπτα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/