Connect with us

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Στη δημοσιότητα 4 ονόματα μεγάλης υπόθεσης ντόπινγκ

Published

on

Μέσω της επιχείρησης «Aderlass» η αυστριακή αστυνομία έδωσε στη WADA και στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας τα ονόματα των ποδηλατών, από τους οποίους οι δύο είναι ακόμα ενεργοί σε πρωτοκλασάτες ομάδες και οι δύο έχουν αποσυρθεί.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ο Ιταλός Αλεσάντρο Πετάτσι και οι Σλοβένοι Μπορούτ Μπόζιτς και Κρίστιαν Κόρεν κατηγορούνται για την περίοδο μεταξύ 2012-2013 ενώ ο Κροάτης Κρίστιαν Ντουράσεκ κατηγορείται για τη σεζόν του 2017.
Η κατηγορία αφορά στη χρήση απαγορευμένης μεθόδου μετάγγισης αίματος και βέβαια όλοι αποκλείστηκαν προσωρινά από κάθε αθλητική δράση.

Το πιο βαρύ όνομα είναι αυτό του Πετάτσι ο οποίος έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση από το 2015 μετά από 18χρονη καριέρα συνολικά 183 νικών, ανάμεσά τους 48 νίκες ετάπ σε γκραντ τουρ. Δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων σε Γαλλία και Ιταλία συνδέουν έντονα το όνομά του με αυτό του Γερμανού γιατρού Μαρκ Σμιτ, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους ενορχηστρωτές του κυκλώματος ντόπινγκ που εκτείνεται σε πολλά αθλήματα. Ο ίδιος ο Ιταλός αρνήθηκε κάθε ανάμειξη και δήλωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ μετάγγιση αίματος και δεν έχει ιδέα γιατί βρίσκεται το όνομά του στην υπόθεση.
Η ομάδα του Μπαχρέιν ήταν αυτή που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα αφού ο Κόρεν ανήκει ως αθλητής στην ομάδα και Μπόζιτς που έχει αποσυρθεί από πέρυσι είναι πλέον αθλητικός διευθυντής της. Και οι δύο ανακλήθηκαν άμεσα από τις θέσεις τους μέχρι να διαλευκανθεί το θέμα, με τον Κόρεν να σταματάει από τη συνέχεια του γύρου Ιταλίας.
Ο Ντουράσεκ ανήκει στην ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κλήθηκε να αποσυρθεί από το γύρο της Καλιφόρνια στον οποίο συμμετείχε αυτές τις ημέρες. Η ομάδα του δήλωσε ότι ελπίζει να μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά του, αλλιώς θα σταματήσει άμεσα το συμβόλαιό του.

Το σκάνδαλο σίγουρα δεν είναι το πρώτο για την ποδηλασία και πέρα από τη δυσφήμιση του αθλήματος δημιουργεί ζητήματα με τους μεγάλους χορηγούς όπως η McLaren. Για αυτό το λόγο παγκόσμια ομοσπονδία και οι επαγγελματικές ομάδες, όπως αυτή του Μπαχρέιν, έχουν πλέον υιοθετήσει ξεκάθαρες, σκληρές γραμμές απέναντι σε περιπτώσεις ντόπινγκ. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχει δρόμος ακόμα για να «καθαρίσει» το άθλημα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/