Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τέλος τα πρωταθλήματα και στο χάντμπολ

Published

on

Μετά από διαβουλεύσεις, αντεγκλήσεις και χαρτοπόλεμου, πέρασε η ομοσπονδία χάντμπολ αναγκάζεται να κάνει πίσω και να βάλει τέλος στα πρωταθλήματα δίχως τη διεξαγωγή των υπόλοιπων αγωνιστικών και πλέι οφ.

Η ανακοίνωση της ΟΧΕ:

«Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος στην σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (όπως προβλέπεται και από την σχετική τροπολογία) την οριστική διακοπή όλων των διοργανώσεων της σεζόν 2019-2020 και την ανακήρυξη πρωταθλητών, των πρώτων των βαθμολογιών της Handball Premier (ΑΕΚ), της Α1 Γυναικών (ΠΑΟΚ) και των υπολοίπων κατηγοριών. 

Οι διοργανώσεις που διακόπτονται είναι: Handball Premier, A1 Γυναικών, Κύπελλο Ανδρών, Α2 Ανδρών, Β’ Ανδρών και Α2 Γυναικών. 

Η ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα είχε κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, προφορικά, γραπτά με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς πως η επιθυμία της ήταν οι διοργανώσεις να ολοκληρωθούν κανονικά και οι πρωταθλητές να αναδειχθούν στο γήπεδο.

Ωστόσο ο ρυθμός της επανεκκίνησης του ελληνικού αθλητισμού και μία σειρά από άλλες παραμέτρους, κατέστησαν αδύνατη την υλοποίηση αυτής της επιθυμίας, η οποία όπως έχουν καταλάβει όλοι δεν εξαρτιόταν και δεν εξαρτάται από καμία διοργανώτρια αρχή.

Συγκεκριμένα:
-Λόγω της φύσης του αθλήματος η προσαρμογή στα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι δυσκολότερα εφαρμόσιμη.
-Τα Υγειονομικά πρωτόκολλα για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες εκτός από αυστηρά, έχουν και απαγορευτικό κόστος για τα ερασιτεχνικά σωματεία και γενικότερα για το άθλημα μας.
-Δεν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της ΟΧΕ, ούτε ως προς τις απαραίτητες εβδομάδες προετοιμασίας των ομάδων, αλλά ούτε και ως προς την λήξη όλων των διοργανώσεων που ήταν η 30η Ιουνίου.
-Οι συνθήκες διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων σε κλειστό γυμναστήριο χωρίς κλιματισμό (σύμφωνα με τους ειδικούς) για την μη διάδοση της πανδημίας στην καρδιά μάλιστα του καλοκαιριού είναι επικίνδυνο.
-Όλες οι προηγμένες χαντμπολικά χώρες στο χάντμπολ έχουν διακόψει τα πρωταθλήματα τους 
-Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς οι ομάδες χάντμπολ θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, παρά μόνο αποφάσεις που αφορούν ατομικές προπονήσεις, όπως μπορεί να κάνει και ένας απλός πολίτης της χώρας για την σωματική του ευεξία».

«Επιβεβλημένη απόφαση, αλλά όχι δίκαια»

Ο πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΣ την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη αλλά όχι απαραίτητα δίκαιη… «Είναι μία απόφαση επώδυνη τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τους αθλητές, προπονητές, γενικά συντελεστές του αθλήματος. Η ομοσπονδία έκλεισε τις αγωνιστικές εκκρεμότητες της περιόδου 2019-2020 με βάση την κατάταξη των ομάδων όπως αυτή καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου 2020.
Η άποψη που κυριάρχησε στο Δ.Σ. ήταν η οριστική διακοπή με ανακήρυξη πρωταθλητών σε όλες τις κατηγορίες, ως αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών αθλητών και προπονητών σε όλους τους αγώνες που διεξήχθησαν.
Είναι αυτονόητο πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι σαφώς επιβεβλημένες, αλλά όχι απαραίτητα και δίκαιες.
Ειδικά θα ήθελα να αναφερθώ στην Handball Premier όπου το πρωτάθλημα διεκδίκησαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός, οι δυο κορυφαίες ομάδες της χώρας που έχουν επενδύσει σημαντικά στο άθλημα μας. Υπήρξε ισοβαθμία με την ΑΕΚ να είναι στην πρώτη θέση, λόγω της νίκης στο μοναδικό μεταξύ τους παιχνίδι (πρώτο κριτήριο στις ισοβαθμίες) που διεξήχθη στην κανονική διάρκεια της σεζόν, αλλά και της συνολικής διαφοράς τερμάτων (δεύτερο κριτήριο στις ισοβαθμίες).
Με την απόφαση αυτή είναι πραγματικότητα ότι στερείται η δυνατότητα από μία μεγάλη ομάδα και δύο συνεχόμενες φορές νταμπλούχος, όπως ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει αρχικά το πλεονέκτημα της έδρας στην κανονική διάρκεια και στην συνέχεια τον τίτλο στα πλέι οφ, ενώ αντίστοιχα στερείται και από την ΑΕΚ η δυνατότητα να κερδίσει εντός αγωνιστικών χώρων το πρωτάθλημα, όπως προέβλεπε η αρχική προκήρυξη. 
Επίσης στερείται η δυνατότητα διεκδίκησης του Κυπέλλου από ΑΕΚ και Διομήδη».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/