Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Άδεια χερια; Με τίποτα!

Published

on

Τόσο καιρό που πορεύονταν μόνοι τους, τα κατάφερναν περίφημα. Όταν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ανακάλυψαν τον Ηλία Παπαθεοδώρου και την Εθνική εφήβων , οι πιτσιρικάδες λύγισαν από το άγχος. Αισθάνθηκαν να κουβαλούν πάνω τους τις ελπίδες μίας ολόκληρης χώρας για ένα χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση του μπάσκετ. Η πίεση απέκλεισε την ελληνική ομάδα από τον τελικό και όχι η Σερβία. Αλλά η ήττα στον ημιτελικό ανήκει στο παρελθόν.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ο Παπαθεοδώρου έδωσε το σύνθημα από το βράδυ του Σαββάτου: «Να γυρίσουμε με ένα μετάλλιο», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός για τον μικρό τελικό με την Κροατία το απόγευμα (18:30). Σε ένα ευρωμπάσκετ εφήβων που εξελίχθηκε σε βαλκανική υπόθεση, ο Παπαθεοδώρου και οι νεαροί Έλληνες οφείλουν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να βρουν απαντήσεις για την ομάδα του Άντε Ναζόρ που πήγε στην Τουρκία με φιλοδοξίες για το χρυσό μετάλλιο. Άρα έχουν και οι Κροάτες ψυχολογικό πρόβλημα.

Πρόκειται, άλλωστε, για μία ομάδα που οδηγεί τις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση καθώς σκοράρει 84,6 πόντους σε κάθε ματς. Επίσης προηγείται στα ριμπάουντ με 50,3 ανά αγώνα. Ακόμα και στις ασίστ, οι Κροάτες δίνουν ρεσιτάλ με 20,1 ανά αγώνα. Και εδώ, βέβαια, κατέχουν την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα.

Το μεγάλο ατού της Κροατίας είναι τα ψηλά κορμιά. Έχουν έξι παίκτες πάνω από τα 2 μέτρα, αλλά όλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Μάρκο Αράποβιτς (2,06 μ.) τραβάει το κουπί στο σκοράρισμα με μέσο όρο 16,1 πόντους, ενώ μαζεύει και 7 ριμπάουντ, αλλά μοιράζει και 2,5 ασίστ. Από κοντά και ο Ντράγκαν Μπέντερ. Αν και έχει ύψος 2,11 μ. ο 17χρονος μοιράζει 4,3 ασίστ και από εκεί και πέρα παίζει μόνιμα στο double – double. Βάζει 14,5 πόντους και κατεβάζει 10,6 ριμπάουντ.

Οι αριθμοί του κάθε Κροάτη, βέβαια, είναι γνωστοί στον Παπαθεοδώρου και στους Έλληνες παίκτες. Μόνο που σε τέτοια ματς δεν παίζουν ρόλο οι στατιστικές. Άλλα στοιχεία κάνουν τη διαφορά και η Εθνική απέδειξε ότι διαθέτει και τσαγανό και νοοτροπία νικητή στα δύσκολα. Η ήττα στον ημιτελικό ήταν μία παρένθεση. Η κατάκτηση ενός μεταλλίου, έστω και του χάλκινου, αποτελεί την πιστοποίηση του ταλέντου που διαθέτει αυτή η ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε για να φτάσει ψηλά.

Μένουν απλά 40 λεπτά για να βάλουν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης και τα άλλα παιδιά υποθήκη για το μέλλον τους το πρώτο μετάλλιό τους σε ευρωμπάσκετ και έπειτα να περιμένουν τα καλύτερα που ακολουθούν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/