Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Άδοξο φινάλε

Published

on

Θύμα των κανονισμών έπεσε ο Βύρωνας Κοκκαλάνης στην τελική κούρσα των μεταλλίων της κατηγορίας RS:X , καθώς ακυρώθηκε λόγω μίας τεχνικής λεπτομέρειας, καταλαμβάνοντας την 6η θέση της γενικής κατάταξης.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Ο 29χρονος Έλληνας ιστιοπλόος δεν κατάφερε έτσι να συνδυάσει την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με ένα μετάλλιο, αφού στην 12η κρίσιμη κούρσα της κατηγορίας του, παρότι τερμάτισε 2ος, τελικά ακυρώθηκε βάσει του κανονισμού 29.1 περί ατομικής (μερικής) ανάκλησης, ο οποίος προβλέπει ότι: «Εάν, την στιγμή που δίδεται το σήμα εκκίνησης ενός σκάφους, οιοδήποτε μέρος της γάστρας, του πληρώματος ή του εξοπλισμού του, βρίσκεται από την πλευρά της διαδρομής της γραμμής εκκίνησης ή το σκάφος πρέπει να συμμορφωθεί με τον κανόνα 30.1. Η Επιτροπή αγώνων πρέπει αμέσως να επιδείξει την σημαία Χ με ένα ηχητικό σήμα. Η σημαία πρέπει να παραμείνει αναρτημένη μέχρις ότου όλα τα σκάφη που αφορά έχουν πλεύσει ολόκληρα στην προ της γραμμής εκκίνησης πλευρά ή μια από τις προεκτάσεις της και έχουν συμμορφωθεί με τον κανόνα 30.1 όταν εφαρμόζεται, αλλά όχι αργότερα από τέσσερα λεπτά μετά το σήμα της εκκίνησης ή ένα λεπτό πριν από ένα μεταγενέστερο σήμα εκκίνησης, οποιοδήποτε απ’ αυτά γίνει νωρίτερα».
Αντίστοιχα, ο κανόνας 30.1 (Ο κανόνας της σημαίας Ι), που αφορά τις ποινές κατα την εκκίνηση, προβλέπει τα εξής: «Εάν έχει επιδειχθεί η σημαία Ι και οποιοδήποτε μέρος της γάστρας, μέλους του πληρώματος ή του εξοπλισμού του βρίσκεται προς την πλευρά της διαδρομής όσον αφορά στη γραμμή εκκίνησης ή μιας από τις προεκτάσεις της κατά τη διάρκεια του τελευταίου λεπτού πριν από το σήμα της εκκίνησής του, πρέπει να ιστιοδρομήσει διασταυρώνοντας μια από τις προεκτάσεις της, προς την προ της γραμμής εκκίνησης πλευρά, πριν εκκινήσει».

Λόγω της επιβολής της συγκεκριμένης ποινής, ο Κοκκαλάνης τοποθετήθηκε στην 22η θέση της ιστιοδρομίας, μαζί με τους Γάλλους Πιερ λε Κοκ και Λουί Ζιάρ, μία δυσάρεστη εξέλιξη που τον έριξε στην 6η θέση της τελικής βαθμολογίας και φυσικά τον άφησε εκτός βάθρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κοκκαλάνης πληρώνει την αυστηρότητα των κριτών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σανταντέρ, καθώς και στην ιστιοδρομία της 5ης ημέρας είχε τιμωρηθεί με πτώση δύο θέσεων, κατόπιν υποβολής ένστασης από την επιτροπή εξοπλισμού της διοργάνωσης, παρότι θα μπορούσε πρώτα να τον έχει προειδοποιήσει.

Χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Γάλλος Ζουλιέν Μποντέμ, το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Πολωνός Πρζέμισλαβ Μιαρτσίνσκι, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ένας άλλος Γάλλος, ο Τόμας Γκογιάρ.

Παρά τη σημερινή του ατυχία ωστόσο, ο Έλληνας πρωταθλητής όχι απλά εξασφάλισε το εισιτήριο για το Ρίο, αλλά ταυτόχρονα κέρδισε και μία θέση στον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου της ISAF, που θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι από τις 25 έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η τελική (12η) κούρσα
01. Τόμας Γκογιάρ (Γαλλία)
02. Ζουλιέν Μποντέμ (Γαλλία)
03. Πρζέμισλαβ Μιαρτσίνσκι (Πολωνία)
04. Κίραν Μπάντλο (Ολλανδία)
05. Νικ Ντέμπσι (Βρετανία)
06. Ντόριαν Βαν Ρίσελμπεργκε (Ολλανδία)
07. Πιοτρ Μίσκα (Πολωνία)
22. Βύρωνας Κοκκαλάνης (Ελλάδα)
22. Λουί Ζιάρ (Γαλλία)
22. Πιέρ λε Κοκ (Γαλλία)

Η τελική βαθμολογία
01. Ζουλιέν Μποντέμ (Γαλλία) Χρυσο μετάλλιο – 34 βαθμοί
02. Πρζέμισλαβ Μιαρτσίνσκι (Πολωνία) Αργυρό μετάλλιο – 55 β.
03. Τόμας Γκογιάρ (Γαλλία) Χάλκινο μετάλλιο – 60 β.
04. Πιοτρ Μίσκα (Πολωνία) 60 β.
05. Νικ Ντέμπσι (Βρετανία) 78 β.
06. Βύρωνας Κοκκαλάνης (Ελλάδα) 80 β.
07. Ντόριαν Βαν Ρίσελμπεργκε (Ολλανδία) 91 β.
08. Κίραν Μπάντλο (Ολλανδία) 100 β.
09. Λουί Ζιάρ (Γαλλία) 101 β.
10. Πιέρ λε Κοκ (Γαλλία) 105 β.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/