Connect with us

EDITORIAL

Άμυνα και συγκέντρωση

Published

on

«Πρέπει να μάθουμε να παίζουμε άμυνα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γκόραν Ντράγκιτς στους συμπαίκτες του έπειτα από την ήττα των Σλοβένων από την Εθνική Ελλάδας στο τουρνουά του Κάουνας (71-79). «Αν δεν βελτιώσουμε την άμυνά μας, δεν θα κάνουμε ούτε νίκη στο παγκόσμιο κύπελλο», πρόσθεσε ο σούπερ σταρ της Σλοβενίας. Μέσα σε 24 ώρες, το μήνυμα του Ντράγκιτς εξελίχθηκε σε δίδαγμα για τους Έλληνες διεθνείς.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η νωθρή παρουσία τους στο πρώτο ημίχρονο του τελευταίου φιλικού στη Λιθουανία όχι μόνο εκνεύρισε τον Φώτη Κατσικάρη, αλλά επέτρεψε και στους Νεοζηλανδούς να πιστέψουν σε μία νίκη – έκπληξη. Στην 3η και την 4η περίοδο, όμως, μπήκε στο παρκέ άλλη ομάδα. Η άμυνα έσφιξε! Η πίεση απέδωσε καρπούς και έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες της «επίσημης αγαπημένης» να τρέξουν στην επίθεση. Το τελικό 95-65 ήρθε να πιστοποιήσει την πρόοδο της Εθνικής. Κυρίως στον αμυντικό τομέα, καθώς το κοντέρ έγραψε επιμέρους σκορ 45-17 στο δεύτερο 20λεπτο. Τελικά, η άμυνα είναι το κλειδί.

«Και η συγκέντρωση», προσθέτει ο Κατσικάρης σε κάθε ευκαιρία. Έχει να λέει ο ομοσπονδιακός τεχνικός για τα νεκρά διαστήματα της Εθνικής που προσπαθεί να τα περιορίσει με το ανακάτεμα της τράπουλας. Η έλλειψη ενός σημείου αναφοράς στην επίθεση ήταν γνωστή εξ αρχής. Άρα, εκείνο που χρειάζεται η ομάδα είναι η προσήλωση στην άμυνα και η δημιουργία στην επίθεση για να βρεθούν χώροι και χρόνοι σε όλους τους παίκτες.

Τι παρουσίασε η Εθνική στο Κάουνας; Πρώτα απ’ όλα βελτίωση στα ριμπάουντ. Βοήθησε σε αυτό η επάνοδος του Γιώργου Πρίντεζη και η συμμετοχή όλων των παικτών στη συγκομιδή των σκουπιδιών. Η απουσία του Γιάννη Μπουρούση στο ματς με τη Λιθουανία αποδείχθηκε καταλυτική. Είναι άλλη ομάδα η Εθνική με τον σέντερ της Ρεάλ στο ρόστερ της. Με την παρουσία και του Πρίντεζη μειώνονται οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και αυτό το αντιληφθήκαμε στο ματς με τη Σλοβενία.

Με τον Νικ Καλάθη η ελληνική ομάδα θα γίνει ακόμα πιο γρήγορη, σαφώς πιο πιεστική στην άμυνα, ειδικά στην περιφέρεια και φυσικά θα βγάλει περισσότερες φάσεις για τους τρεις πολύ γρήγορους φόργουορντ που διαθέτει, τον Πρίντεζη, τον Κώστα Παπανικολάου και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι δύο τελευταίοι μπορεί να αποδειχθούν οι πρωταγωνιστές στην Ισπανία διότι δεν υπάρχουν πολλές ομάδες με δυνατότητα να τους εξουδετερώσουν, διότι διαθέτουν πλουραλισμό στο ρεπερτόριό τους. Ο Αντετοκούνμπο, ωστόσο, επιβάλλεται να βελτιώσει το σουτ. Πρέπει να δουλέψει στο συγκεκριμένο κομμάτι διότι χάρη στην ταχύτητά του και το ύψος του θα βρει πολλά ελεύθερα τρίποντα και πρέπει να τα αξιοποιήσει.

Φυσικά υπήρξαν και κομμάτια του παιχνιδιού που παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το τουρνουά στο Πο. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Κώστας Σλούκας εξακολουθούν να παίρνουν λιγότερες πρωτοβουλίες από εκείνες που τους ζητάει ο προπονητής τους. Ίσως και από επίγνωση ότι με την παρουσία του Καλάθη θα περιοριστεί ο χρόνος και ο ρόλος τους. Αλλά επειδή λείπει ο ηγέτης, κάθε πόντος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος και αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι δύο γκαρντ του Ολυμπιακού.

Κατά τα άλλα, τα ερωτηματικά στους ψηλούς φάνηκαν να παίρνουν απαντήσεις. Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης πήρε προβάδισμα έναντι του Ίαν Βουγιούκα, αλλά και του Γιώργου Μπόγρη. Μένει απλά να επιβεβαιώσει ο Κατσικάρης όσα φάνηκαν στο Κάουνας. Κυρίως, όμως, μένει η επιβεβαίωση του συμπεράσματος ότι αυτή η Εθνική είναι ομάδα και πάει στην Ισπανία για να πουλήσει ακριβά το τομάρι της. Μέχρι τότε, όμως, θα κάνει συλλογή από σκαλπ…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/