Connect with us

EDITORIAL

Άνθρωποι και ποντίκια

Published

on

Φαίνεται ότι ο σάλος που προκλήθηκε από την περίφημη έρευνα του πανεπιστημίου του Όσλο, αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα οφέλη του ντόπινγκ στους αθλητές, δεν πρόκειται να κοπάσει έτσι εύκολα , καθώς η περίφημη παγκόσμια υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της WADA ενδέχεται να επιβάλλει μελλοντικά δρακόντιες ποινές ισόβιου αποκλεισμού σε όσους αθλητές συλλαμβάνονται «ντοπέ».

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Στο «Άνθρωποι και ποντίκια», ένα έργο για τη μοναξιά, την ελπίδα και την απώλεια, ο Τζων Στάινμπεκ δημιούργησε ένα δυνατό και συγκινητικό πορτρέτο δύο ανδρών από τις ΗΠΑ που αγωνίζονται να κατανοήσουν τη δική τους μοναδική θέση στον κόσμο κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κατάρρευσης (κραχ) του 1929. Στην περίπτωση του επίσης Αμερικανού, σούπερ σταρ του στίβου, Τζάστιν Γκάτλιν, «πέτρα του σκανδάλου» για την οικογένεια του παγκόσμιου στίβου μετά την αμφιλεγόμενη επιστροφή του από αποκλεισμό τεσσάρων ετών λόγω χρήσης στεροειδών αναβολικών, η διχογνωμία που έχει ξεσπάσει έχει να κάνει με αυτήν ακριβώς την ερώτηση: μπορεί το πόρισμα της πειραματικής έρευνας που διενήργησαν οι Νορβηγοί επιστήμονες σε ποντίκια, να έχει απόλυτη εφαρμογή και στον άνθρωπο;

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Κρίστιαν Γκούντερσεν, καθηγητή φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, οι αθλητές που έχουν καταδικαστεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως ο Γκάτλιν, είναι πολύ πιθανό να επωφελούνται από την επίδραση του ντοπαρίσματος, ακόμη και για δεκαετίες μετά από την πρώτη χρήση (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Μάλιστα ο Γκούντερσεν δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι τα αποτελέσματα του ντόπινγκ στους ανθρώπους μπορεί να διαρκέσουν για μία ολόκληρη ζωή ή έστω για δεκαετίες, και ως εκ τούτου η ποινή αποκλεισμού ενός αθλητή για δύο ή ακόμη και τέσσερα χρόνια είναι εξαιρετικά μικρή σε διάρκεια.

Όπως ήταν φυσικό, μία τόσο ρηξικέλευθη επιστημονική τοποθέτηση δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τη WADA… ελαφρά τη καρδία, με τη διεθνή υπηρεσία να δηλώνει επισήμως δια του επιστημονικού διευθυντή της, δρ. Ολιβιέ Ράμπιν, ότι μέχρις ότου τα αποτελέσματα της έρευνας μπορέσουν να εφαρμοστούν 100% και στον άνθρωπο, δεν μπορεί να την υιοθετήσει. Ως αντίδραση, αυτή ήταν η ενδεδειγμένη στάση από πλευράς των αξιωματούχων της WADA, καθώς αν δεν υπάρξει απόλυτη ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσει σε κάποια δραστική κίνηση, ενδεχομένως χωρίς επιστροφή.

Ωστόσο δυνητικά, και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων, το επιστημονικό αυτό πόρισμα έχει τη δυνατότητα να βάλει βόμβα στα θεμέλια του σαθρού οικοδομήματος του ντόπινγκ, καθώς αν αυτά που ισχυρίζονται οι επιστήμονες έχουν εφαρμογή, τότε η WADA θα βρεθεί μπροστά σε έναν μονόδρομο: να θεσμοθετήσει ποινές ισόβιου αποκλεισμού για τους ενόχους. Αν συμβεί αυτό θα μπορούμε να μιλάμε για μία πραγματική κοσμογονία, αφού το φόβητρο θα παραείναι ισχυρό για να αγνοηθεί από τους επίδοξους εξαπατητές. Όταν το διακύβευμα για έναν πρωταθλητή θα είναι το οριστικό τέλος της καριέρας του, ακόμη και η ολική διαγραφή όλων όσων είχε πετύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή σα να μην υπήρξαν ποτέ, χωρίς τη δυνατότητα συνδιαλλαγής και συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του, τότε ίσως το τέλος της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό να είναι πιο κοντά από ό,τι ελπίζαμε…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/