Connect with us

STORY

Ένας…. άλλος Μήτρογλου

Published

on

Τελικά είχε μάτι ο Ερνέστο Βαλβέρδε ή θεοποιήθηκε στην Ελλάδα επειδή όλοι έψαχναν έναν προπονητή – σημείο αναφοράς; Ο Κώστας Μήτρογλου έχει βαλθεί να απομυθοποιήσει τον «τσιγγούρι» με τα όργια που κάνει από την αρχή της σεζόν. Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες τα σχόλια για την αδυναμία του Βαλβέρδε να διακρίνει το ταλέντο του «πιστολέρο» και να το αξιοποιήσει. Αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Από την πρώτη συνεργασία του Βάσκου με τον Μήτρογλου πέρασαν ήδη πέντε χρόνια. Μεγάλο διάστημα για να υποστηρίξει ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού απολαμβάνουν φέτος τον παίκτη που δούλεψε με τον Βαλβέρδε. Μία προσεχτική ματιά και μία έρευνα θα επιβεβαιώσει κάτι που όλοι ψιθυρίζουν, αλλά ουδείς καταγράφει. Ή όταν το πράττει, μάλλον το αποτυπώνει αποσπασματικά.

Το βάρος του πέναλτι
Ο Βαλβέρδε εμπιστεύθηκε εξ αρχής τον Μήτρογλου. Τον έριξε στα βαθιά όταν πήγε στην Κύπρο για τον αγώνα με την Ανόρθωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008. Αλλά ο νυν αρχισκόρερ του πρωταθλήματος έκανε του κεφαλιού του. Αγνόησε την εντολή του προπονητή του να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών ο Γκαλέτι. Ο Μήτρογλου πήρε την μπάλα στα χέρια του και… αστόχησε. Η συμπεριφορά του τον οδήγησε στην… απομόνωση. Ήρθε και ο Ντιόγκο των 11 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι ο Έλληνας επιθετικός βρέθηκε μόνιμα στον πάγκο. Με τον Βραζιλιάνο και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, άλλωστε, ο Βαλβέρδε έκανε μια χαρά τη δουλειά του!
Ο Μήτρογλου, βέβαια, σκόραρε όποτε του δινόταν η ευκαιρία. Αλλά του έλειπαν τα άλλα στοιχεία που ζητούσε ο Βάσκος από τους παίκτες του. Η κίνηση χωρίς την μπάλα, αλλά και το πρέσινγκ ψηλά. Έφερε και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης τον Ματ Ντάρμπιρσιρ και έτσι ο χρόνος του Μήτρογλου μειώθηκε επικίνδυνα. Ο Βαλβέρδε, βέβαια, είχε εισηγηθεί αρνητικά για την παραμονή του Άγγλου, αλλά όταν έφυγε, οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν τον Ντάρμιρσιρ και έτσι βρέθηκαν με τέσσερις σέντερ φορ στο ρόστερ τους. Πού να χωρέσει ο Μήτρογλου; Ο Ζίκο του έδωσε κάποια λεπτά συμμετοχής. Μέχρι που ήρθε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Εκεί ο Μήτρογλου έδωσε το δικό του σόου. Πέτυχε δύο γκολ και πήγε μπροστά από τις σουίτες και άρχισε να πυροβολεί με αυτόματο. Ήταν η απάντησή του στις παρατηρήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη δύο μέρες νωρίτερα όταν του ζήτησε σε έντονο ύφος να αφήσει τα πιστόλια, να σοβαρευτεί και να παίξει μπάλα. Ο Μήτρογλου άφησε τα πιστόλια και πήρε τα πολυβόλα. Ήρθε και το γκολ επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ που τον έκανε ήρωα στα μάτια των οπαδών.

Ο εγωισμός που σώζει
Η επιστροφή του Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2010 έβαλε σε μαύρες σκέψεις τον Έλληνα επιθετικό. Έστω και αν στην πρεμιέρα τον χρησιμοποίησε εναντίον του Ηρακλή και ο Μήτρογλου απάντησε με γκολ. Στον Ολυμπιακό, όμως, είχαν ήδη ενταχθεί ο Κέβιν Μιραλάς, ως η τελευταία μεταγραφή του Σωκράτη Κόκκαλη και ο Μάρκος Πάντελιτς, η αδυναμία του Βαγγέλη Μαρινάκη επειδή τον λάτρευε ο γιος του, ο Μιλτιάδης. Ο Βέλγος άρχισε να βγάζει μάτια! Σκόραρε με κάθε τρόπο και κυρίως στα ντέρμπι! Ο Πάντελιτς τα έβαζε όποτε έπαιζε. Ο Μήτρογλου πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Όταν τον Γενάρη βρέθηκε στον δρόμο σαν πεταμένο λαχείο ο Ράφικ Τζιμπούρ, ο Βαλβέρδε εισηγήθηκε τον δανεισμό του Μήτρογλου. Ο Πανιώνιος με τον Σιόβα αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή. Και στη Νέα Σμύρνη ο διεθνής επιθετικός έβγαλε όλο τον εγωισμό του. Άρχισε να σκοράρει, δίχως βέβαια, να αλλάξει πολλά στον τρόπο παιχνιδιού. Αλλά εκμεταλλεύθηκε ότι όλη η ομάδα έπαιζε γι’ αυτόν, ενώ συνέχισε την παράδοση με τα γκολ επί των «πρασίνων». Ο εγωισμός τον κράτησε όρθιο! Το έλεγε σε όλους όσοι είχαν επαφή μαζί του. «Εγώ θα του δείξω ότι αξίζω και θα με πάρει πίσω στον Ολυμπιακό», έλεγε για τον Βαλβέρδε.
Έπεσε, όμως, έξω στην πρόβλεψή του ο Μήτρογλου. Διότι ο Βάσκος είχε βαρεθεί τα μούτρα, τις μουρμούρες και την άρνηση του παίκτη να ενσωματώσει στη ζωή του κάποια πράγματα απαραίτητα για έναν αθλητή.
«Πώς να δεχθώ έναν παίκτη που αγνοεί ακόμα και τον πρόεδρο ή βρίζει όταν βλέπει το χαρτί με τις αποστολές; Εγώ θέλω ήρεμα τα αποδυτήρια», εξηγούσε ο Βαλβλέρδε.

Η δουλειά του Ατρόμητου
Το καλοκαίρι του 2011 ο Γιώργος Δώνης τον ζήτησε επιτακτικά από τον Γιώργο Σπανό. Την ίδια ώρα στον Ολυμπιακό έφταναν προτάσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Άρη, τον Πανιώνιο, τον Λεβαδειακό. Το σκέφτηκαν στον Πειραιά να τον παραχωρήσουν, αλλά μία φημολογία για ενδιαφέρον από τον Παναθηναϊκό διέγραψε κάθε σκέψης απελευθέρωσής του. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, άλλωστε, τον πίστεψε και τον στήριξε. Έτσι, τον έδωσε δανεικό στον Ατρόμητο. Εκεί ο Δώνης βρήκε το κουμπί του. Σε συνεργασία με τον Σπανό έβαλαν έναν άνθρωπο στο πλευρό του Μήτρογλου. Τον είχε από κοντά, τον συμβούλευε. Μέτρησε και το γεγονός ότι ο παίκτης είχε περάσει από το Περιστέρι. Στον Ατρόμητο του άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες. Του έκοψαν τις τυρόπιτες που έτρωγε καθημερινά στον Άγιο Αντώνη. Του έκοψαν τα αναψυκτικά και ειδικά την coca cola.
Στο Περιστέρι του άλλαξαν τη διατροφή και έτσι πέτυχαν τη μείωση του ποσοστού λίπους που είχε ο Μήτρογλου στον οργανισμό του. Το έφτασαν στο 10%! Έτσι, ο παίκτης βελτίωσε την εκρηκτικότητά του. Με αποτέλεσμα και την αύξηση των αντοχών του, το καλύτερο πρεσάρισμα.
Κυρίως, όμως, ο Μήτρογλου πίστεψε στις δυνατότητές του. Απέκτησε περίσσεια αυτοπεποίθηση. Γύρισε στον Πειραιά αποφασισμένος να διεκδικήσει φανέλα βασικού. Χωρίς τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Δίχως διάθεση για γκρίνιες, αλλά μόνο για δουλειά. Η παρουσία του Ράφικ Τζιμπούρ λειτουργούσε αποτρεπτικά. Αλλά το ταλαιπωρημένο γόνατο του Αλγερινού έδινε στον Λεονάρντο Ζαρντίμ τη δυνατότητα να μοιράσει τον χρόνο. Ο Μήτρογλου άρπαξε από τα μαλλιά τις ευκαιρίες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σκόραρε στα τέσσερα ματς και όταν ο «τρομοκράτης» πήγε στα πιτς, ο Μήτρογλου έγινε πρώτη επιλογή.

Πόσα άλλαξαν
Το καλοκαίρι ο Έλληνας επιθετικός ήταν ξεκάθαρος. Χωρίς περιστροφές εξέφρασε την επιθυμία να φύγει για το εξωτερικό «αν πάρει η ομάδα άλλον επιθετικό». Η έλευση του Χαβιέ Σαβιόλα δεν τον χάλασε. Είχε δει από τις προηγούμενες ομάδες του Αργεντινού την ανάγκη του διάσημου συμπαίκτη του να έχει δίπλα του έναν κανονικό σέντερ φορ. Το σκέφτηκε, όμως, όταν ήρθε η πρόταση από τη Σασουόλο. Το χατ τρικ στη Λιβαδειά και η αποθέωση από τον Μίτσελ διέγραψε κάθε σκέψη του για αποχώρηση. Έχει, άλλωστε, βρει τους ρυθμούς της ζωής του. Συζεί με τη σύντροφό του στη Γλυφάδα και ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν οικογενειάρχης. Σωματικά έχει στεγνώσει και καθημερινά προσπαθεί να προσθέσει καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι του. Η ντρίμπλα του βελτιώθηκε. Δοκιμάζει τα πόδια του από κάθε απόσταση. Δουλεύει στις εκτελέσεις φάουλ, ενώ γενικά δείχνει να συμπεριφέρεται απόλυτα επαγγελματικά. Αυτόν τον Μήτρογλου θα τον ήθελε και ο Βαλβέρδε. Έστω και αν ομολογεί ο Έλληνας επιθετικός ότι «χρειάζομαι ακόμα δουλειά στην κίνηση χωρίς την μπάλα και στην αποτελεσματικότητα του πρέσινγκ». Είπαμε ότι πλέον είναι άλλος Μήτρογλου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/