Connect with us

OLYMPICS

Έξω τα social media!

Published

on

Σε λιγότερο από τρεις μήνες θα διεξαχθούν στο Σότσι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοι Αγώνες και κάθε μέρα που περνάει, οι Ρώσοι φροντίζουν να… πρωτοπορούν. Μετά την απαγόρευση της προπαγάνδας για την ομοφυλοφιλία, έρχεται και το στοπ στη χρήση των social media κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Ο Βασίλι Κονόφ (δημοσιογράφος του ρωσικού δικτύου RIA το οποίο είναι στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων) μιλώντας σε σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας τόνισε πως δε θα πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν ρεπόρτερ να βγάζει φωτογραφίες ή να τραβάει βίντεο αν δεν έχει επαγγελματικό εξοπλισμό. Ο λόγος; Για να αποτραπεί η χρήση τους στο facebook, το twitter και το instragram.
Η πρόταση προς τις ρωσικές αρχές έχει ήδη διατυπωθεί. Όποιος δημοσιογράφος χρησιμοποιήσει το έξυπνο κινητό του, ή την ταμπλέτα για να παράγει οπτικό υλικό και συνέχεια να το διοχετεύσει στα social media θα πρέπει να του αφαιρείται η διαπίστευση και να μην του επιτραπεί ξανά η είσοδος εντός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. “Η οργανωτική επιτροπή δε θα μπορέσει να ελέγξει τους θεατές των αγώνων, όμως οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ή ακόμα και οι συνοδοί των αποστολών οι οποίοι θα κάνουν χρήση ερασιτεχνικού εξοπλισμού θα αποβληθούν από τους Αγώνες”, δήλωσε στο σεμινάριο ο Βασίλι Κονόφ.

Από την πλευρά της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δε συμφωνεί με αυτήν την πρακτική. Το αντίθετο μάλιστα ενθαρρύνει τους πάντες να κάνουν χρήση των social media κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς απέστειλε mail στην αμερικάνικη εφημερίδα USA Today στο οποίο αναφέρει “Σας παρακαλούμε να βγάλετε όσες φωτογραφίες θέλετε. Η κοινοποίηση τους μέσω των social media είναι κάτι που η ΔΟΕ υποστηρίζει”.
Αμέσως υπήρξε… αναδίπλωση από τον Βασίλι Κονόφ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τεράστιο ψέμα. “Μπορείτε να δείτε το λογοριασμό μου στο instagram. Θα βρείτε αμέτρητες φωτογραφίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Από το 2000 που καλύπτω Ολυμπιακούς Αγώνες ποτέ δεν είχα ανάλογο πρόβλημα” ήταν η δήλωση του Ρώσου επικεφαλή του RIA, όμως ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Free Europe, επιβεβαίωσε την αρχική του δήλωση που έκανε στο σεμινάριο.

Μέχρι στιγμής πάντως, αρκετά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν με τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων για τους Αγώνες του Σότσι. Ο Ντμίτρι Νοβόσα κατηγόρησε την οργανωτική επιτροπή ότι του απέρριψε την αίτηση για διαπίστευση καθώς το site στο οποίο είναι διευθυντής (Sports.ru) είναι ανταγωνιστικό του κρατικού R-sport. Επίσης, δεν ανανεώθηκαν οι διαπιστεύσεις Ολλανδικού τηλεοπτικού συνεργείου που βρίσκονταν το τελευταίο εξάμηνο στο Σότσι, ενώ πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν μέλη νορβηγικού τηλεοπτικού συνεργείου, δίχως να δοθούν εξηγήσεις από τις αρχές του Σότσι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/