Connect with us

OLYMPICS

«Έφυγε» η Ντόροθι Τάιλερ

Published

on

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η Ντόροθι Τζένιφερ Μπεατρίς Τάιλερ (πρώην Όνταμ), η πρώτη Βρετανίδα που κέρδισε Oλυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα.

του Τόλη Λελεκίδη

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο το 1936 είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο ύψος και ήταν μόλις 16 ετών. Σε εκείνον τον αγώνα και οι τρεις πρώτες πέρασαν το 1.60μ. και το χρυσό κρίθηκε στην αθλήτρια που θα περνούσε πρώτη το ύψος στα μπαράζ και τα κατάφερε η Ουγγαρέζα Ιμπόλια Τσακ στο 1.62μ. Αν όμως ίσχυαν οι τωρινοί κανονισμοί το χρυσό θα είχε πάρει η Όνταμ, με καλύτερες προσπάθειες, ενώ τρίτη ήταν η Γερμανίδα Ελφριέντε Κάουν. (Στη φωτογραφία από αριστερά, Ιμπόλια Τσακ, Ελφριέντε Κάουν και η Ντόροθι Όνταμ).

Δώδεκα χρόνια αργότερα κέρδισε άλλο ένα ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Και σε εκείνον τον αγώνα έχασε το χρυσό, ενώ στον κανονικό αγώνα είχε λιγότερες προσπάθειες. Τόσο η Τάιλερ, αφού είχε παντρευτεί τότε, όσο και η νικήτρια η Αμερικανίδα Άλις Κόουτσμαν πέρασαν το 1.68μ., που ήταν μάλιστα, ολυμπιακό ρεκόρ. Όμως, η Κόουτσμαν το πέρασε με την πρώτη, ενώ η Τάιλερ με τη δεύτερη. Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι η Κόουτσμαν τέσσερα χρόνια αργότερα επιλέχθηκε από την Κόκα Κόλα για να διαφημίσει το προϊόν και ήταν η πρώτη «έγχρωμη» αθλήτρια που θα διαφήμιζε ένα καταναλωτικό προϊόν.
Η Όνταμ πάντως, με το μετάλλιο αυτό είναι η μοναδική αθλήτρια που έχει καταφέρει να ανεβεί στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες πριν και μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1939 είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ με 1.66μ. Μετά από τέσσερις παρουσίες σε Ολυμπιάδες, στη Μελβούρνη το 1956 αποσύρθηκε και έγινε προπονήτρια και στην συνέχεια μάνατζερ της βρετανικής ομάδας. Τέλος, το 2012 είχε δώσει την εκκίνηση στο Μαραθώνιο στο Λονδίνο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/