Connect with us

STORY

Τα χαμένα παιδιά του Ντέμη

Published

on

Το μυαλό όσων διαβάσουν ή ακούσουν για τα… χαμένα παιδιά του Ντέμη Νικολαϊδη θα πάει (δικαιολογημένα) στο διάσημο, πλην όμως, ανενεργό Ντεμοτεχνείο. Στους ρεπόρτερ που κινούσαν τα νήματα την εποχή που ο λόγος του άλλοτε προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ αποτελούσε νόμο για όλους όσοι ασχολούνταν με την «Ένωση». Μόνο που τα… ορφανά του ρεπορτάζ ελάχιστα ενδιαφέρουν πλέον τον κόσμο του Δικέφαλου. Αντίθετα, σε καθημερινή βάση γίνεται ένα σχόλιο ή μία αναφορά στους άλλοτε παίκτες της ΑΕΚ που κάνουν καριέρα στην Ευρώπη και ειδικά στο καμπιονάτο και στη μπουντεσλίγκα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Μία φουρνιά παικτών που προήλθε από το παιδομάζωμα του Τόνι Σαβέβσκι και του Ίλια Ίβιτς σε όλη την Ελλάδα. Ποδοσφαιριστές που ταυτίστηκαν με την εποχή του Ντέμη στην ηγεσία της ΠΑΕ, αλλά δίχως να προσφέρουν στην Ένωση όσα προσδοκούσαν απ’ αυτούς σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Από τον Βασίλη Πλιάτσικα, ένα από τα πρώτα αποκτήματα το καλοκαίρι του 2004 έως και τον Περπαρίμ Χετεμάι, τη φανέλα με τον Δικέφαλο φόρεσαν ορισμένα εξαιρετικά ταλέντα. Όλα βρήκαν τον δρόμο τους στο εξωτερικό με συνέπεια στα Σπάτα να βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Όλοι εκτός από τον Ντέμη, ο οποίος άφησε κληρονομιά στην ομάδα της καρδιάς του, αλλά οι διάδοχοί το απέτυχαν να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας.

Λεφτά από Παπασταθόπουλο-Τόζερ
Ο πρώτος πιτσιρικάς που έφυγε από την ΑΕΚ με τη στάμπα του αποτυχημένου ήταν ο Παναγιώτης Κονέ. Ελεύθερος έμεινε ουσιαστικά ο διεθνής μέσος, για χάρη του οποίου είχε ξεσπάσει δικαστική αντιπαράθεση στα αθλητικά όργανα ανάμεσα στους κιτρινόμαυρους και στον Ολυμπιακό. Ο Κονέ αγαπήθηκε από τον κόσμο της Ένωσης. Έγινε σύνθημα που ενοχλούσε τον Φερνάντο Σάντος. Αλλά την απομάκρυνση του Κονέ πέτυχε στις εποχές παντοδυναμίας του ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ. Ο προπονητής που καρπώθηκε την ανανέωση της ΑΕΚ το 2007 επειδή σήκωσε λευκή πετσέτα έπειτα από την ήττα σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τι κέρδισε η Ένωση; Μόλις 20.000 ευρώ για να πάει τελικά στον Ηρακλή. Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο φέρεται πλέον να κοστίζει 3,5 εκατ. ευρώ. Χάρη στην καριέρα του σε Μπρέσια και Μπολόνια.

Ουσιαστικά χρήματα εισέπραξαν οι «κιτρινόμαυροι» μόνο από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Κι εκείνον πρόλαβε και τον πούλησε ο Ντέμης πριν αποχωρήσει από την προεδρία της ΠΑΕ. Το κόστος της μεταγραφής στην Τζένοα ανήλθε στ 3,8 εκατ. ευρώ και ποσοστό μεταπώλησης. Η πορεία του Καλαματιανού ήταν εξαιρετική παρά την πρόβλεψη του Γιώργου Γρηγορόπουλου ότι «ούτε στην ΑΕΚ θα παίξει διότι δεν στρίβει». Ο τότε πρόεδρος της Καλαμάτιας, βέβαια, απλά έβγαζε τη χολή του επειδή είχε χάσει τον παίκτη.
Από την Τζένοα ο Παπασταθόπουλος πήγε στη Μίλαν. Έγινε σημείο αναφοράς από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ακολούθησε η Βέρντερ και ένας γερμανικός εμφύλιος ανάμεσα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Μπάγερ Λεβερκούζεν με έπαθλο την απόκτησή του. Ο Sokratis φόρεσε τα κιτρινόμαυρα της φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ και η αξία του απογειώθηκε στα 10 εκατ. ευρώ!

Ο δεύτερος παίκτης που έφερε καλά χρήματα στην ΑΕΚ ήταν ο Ντάνιελ Τόζερ! Ο Ούγγρος πουλήθηκε στην Γκενκ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ! Κατά σύμπτωση και αυτός από τον Ντέμη! Ο Τόζερ μετακόμισε στο Καμπιονάτο και στην Τζένοα και η τιμή του ανέρχεται πλέον στα 2 εκατ. ευρώ!

Ελεύθεροι Γκέντσογλου-Χετεμάι
Αδυναμία είχε ο Ντέμης Νικολαϊδης και στον Σάββα Γκέντσογλου, ενώ τον Περπαρίμ Χετεμάι λάτρευε ο Ίβιτς. Ο πρώτος έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2012. Υπέγραψε στη Σαμπντόρια, πήγε δανεικός στη Λιβόρνο όπου διακρίθηκε και τη βοήθησε να κερδίσει την άνοδο, ενώ αποτέλεσε το πρόσωπο του καλοκαιριού χάρη στη σχέση του με την Αγγελική Ηλιάδη.
Χωρίς ανταλλάγματα έχασε η ΑΕΚ και τον Χετεμάι. Είχε δαπανήσει για την απόκτησή του 600.000 ευρώ, αλλά τον έδωσε στην Τβέντε για να πάρει τον Χέρσι. Ήταν μία έμπνευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ο Γκέντσογλου κοστίζει τώρα 900.000 ευρώ. Ο Χετεμάι; Πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ!

Στην κατηγορία με τον Έλληνα και τον Κοσοβάρο μπαίνει και ο Ράφικ Τζιμπούρ. Άλλη μία μεταγραφή του Ντέμη, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η ΑΕΚ τον πλήρωσε 3 εκατ. το 2008, αλλά όχι μόνο τον έχασε ως ελεύθερο, αλλά τον βρήκε και αντίπαλό της με τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Όσο για τον Κώστα Μανωλά, ο οποίος επίσης πήγε στους ερυθρόλευκους μένει εκτός… ορφανοτροφείου, διότι εντάχθηκε στην Ένωση στη μετά Ντέμη εποχή. Άρα μπαίνει σε άλλο ρεπορτάζ.

Ψίχουλα για Ταχτσίδη, Πλιάτσικα
Από τα πρώτα ονόματα που εμφάνισε το 2004 ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο Βασίλης Πλιάτσικας. Τον είχε «κλέψει» ο Ίβιτς μέσα από τα χέρια του Πέτρου Καραβίτη, ο οποίος τον πήγαινε στον Ολυμπιακό. Ο Χαϊδαριώτης έδειξε εξαιρετικά στοιχεία, αλλά απέτυχε να καθιερωθεί στην ΑΕΚ. Το 2009 ο Πολ Κουτσολιάκος πήγε με ένα χαρτάκι στη Γράμμου και έπεισε τον Νίκο Θανόπουλο να του δώσει με 300.000 ευρώ την ελευθέρας του Πλιάτσικα. Ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ νόμιζε ότι έπιασε το τζόκερ και συμφώνησε αμέσως. Την επομένη ο Πλιάτσικας παρουσιάστηκε από τη Σάλκε και ο Ντέμης τραβούσε τα μαλλιά του. Τα είχε βάλει σε έναν κορυφαίο επιστήμονα μεταφύτευσης μαλλιών στην Τουρκία. Αν δεν είχε μεσολαβήσει ο σοβαρός τραυματισμός του Πλιάτσικα τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς, θα κόστιζε σήμερα πολλά περισσότερα από τα 350.000 ευρώ που τον πιστώνει το transfer markt…

Με τον ίδιο τρόπο έφυγε και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης. Η Τζένοα δαπάνησε 230.000 για τον αριστεροπόδαρο μέσο, ο οποίος βρήκε την ηρεμία του στη Γκροσέτο και εκτοξεύτηκε στη Βερόνα με τον Ζνέντεκ Ζέμαν. Έτσι, πήρε τη μεταγραφή στη Ρόμα και τώρα ανήκει στην Κατάνια. Πόσο αξίζει; Η τιμή του ανέρχεται στα 3,3 εκατ. ευρώ!
Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τον Έντσον Σίλβα Ρατίνιο, πιο γνωστό ως Ράμος. Μεγάλο ταλέντο στα νιάτα του. Αλλά έφυγε από την ΑΕΚ με αντάλλαγμα 250.000 ευρώ και ακολούθησε τον Ριβάλντο στο Ουζμπεκιστάν. Έπειτα επέστρεψε στη Βραζιλία με τον Ρϊμπο και τα ίχνη του χάθηκαν. Εκείνη την περίοδο η τιμή ανερχόταν στα 2,5 εκατ. ευρώ!

Αποτυχία στη διαχείριση
Το παιδομάζωμα του Ντέμη πέτυχε! Ο Ίβιτς και ο Σαβέβσκι, άλλωστε, όργωναν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη! Ταλέντα 16 και 17 ετών μετακόμισαν στους Θρακομακεδόνες και βελτιώθηκαν παρά τις κακές συνθήκες στο παλιό προπονητικό κέντρο. Αλλά οι κιτρινόμαυροι απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού τους από τότε που έφυγε ο Νικολαϊδης. Τα παιδιά του Ντέμη έμειναν… ορφανά και η ΑΕΚ έχασε την περιουσία της.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/