Connect with us

EDITORIAL

Αθλητές, όχι ήρωες

Published

on

Η επιστροφή στην πατρίδα είναι γλυκιά. Ίδιως όταν τη συντροφεύει η επιτυχία, όπως συνέβη με την Εθνική ομάδα στίβου των ΑμεΑ που επέστρεψε από το Σουόνσι όπου συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Φορτωμένη με 13 μετάλλια (προσμετράται και το χάλκινο του Χρήστου Καπελά στο άλμα εις ύψος) και υποσχέσεις για το μέλλον. Η επιτυχία μεγάλη και η υποδοχή διανθισμένη από… ηρωϊκές κορόνες.

του Αριστομένη Νικολόπουλου
[email protected]

Το sportsfeed.gr ήταν κοντά στους αθλητές μας από την αρχή, καλύπτωντας σε καθημερινή βάση τις προσπάθειες τους. Οποισδήποτε μπορεί να ανατρέξει στο αρχείο του site για να διαβάσει για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών.
Ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε και με το έξω… αγωνιστικό κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι έγινε ντόρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε αθλητικές ιστοσελίδες με τίτλους όπως «Επιστροφή των ηρώων», «Ήρθαν οι ήρωες», «Οι ήρωες της ζωής», «Άνθρωποι με δύναμη ψυχής» και άλλα πολλά τέτοια. Τίτλοι βασισμένοι σε στερεότυπα. Αναζητώ απεγνωσμένα, κάποιο σχόλιο αθλητή, αλλά πουθενά. Σαν να μην έχουν λόγο οι ίδιοι, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές οι οποίοι τελικά γίνονται κομπάρσοι.

Οι αθλητές με αναπηρία καλούνται στην χώρα μας να αποδείξουν δυο πράγματα. Πρώτον ότι είναι αθλητές και αξίζουν την συμμετοχή τους στις μεγάλες διοργανώσεις όπως όλοι και δεύτερον ότι είναι αθλητές μόνο και όχι ήρωες, μαχητές και οτιδήποτε άλλο ευφάνταστο και ιδιαίτερα εμπορικό χρησιμοποιείται σε τίτλους.

Τις προηγούμενες μέρες, έλαβαν χώρα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα για τους ΑμεΑ. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Σουόνσι και το ευρωπαϊκό της κολύμβησης στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Συνολικά κατακτήσαμε 27 μετάλλια, υπήρξαν πολλά πανελλήνια και ατομικά ρεκόρ αλλά αυτό που έμεινε ήταν το μήνυμα πως το μέλλον του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία προδιαγράφεται λαμπρό. Οι αθλητές αυτοί προπονούνται και αγωνίζονται για την διάκριση και όχι γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν στη ζωή τους, όπως πολλές φορές αφήνεται να εννοηθεί.

Ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρία προσφέρει διακρίσεις στη χώρα μας. Το μπότσια είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα σε Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό επίπεδο που έχει χαρίσει στη χώρα μας χρυσό μετάλλιο. Η άρση βαρών σε πάγκο, η ξιφασκία με αμαξίδιο, η ποδηλασία πίστας και δρόμου, το τένις με αμαξίδιο, το πινγκ πονγκ, η σκοποβολή, η τοξοβολία, το αλπικό σκι και άλλα αθλήματα διαθέτουν εξαιρετικούς αθλητές με αναπηρία που αξίζουν την προσοχή των ΜΜΕ.

Ο ειδικός αθλητισμός όμως δεν είναι μονό ο Παραολυμπιακός. Έχει μεγάλο εύρος αθλημάτων και αναπηριών. Οι κύριες κατηγορίες είναι ο Παραολυμπιακός, οι Ολυμπιακοί αγώνες των κωφών, αλλά και οι ειδικοί Ολυμπιακοί αγώνες (Special Olympics) που είναι για παιδιά με βαριά νοητική αναπηρία. Αρκετά για σήμερα, εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/