Connect with us

STORY

Αιχμάλωτος στο Κατάρ

Published

on

«Θέλω να αυτοκτονήσω, δεν αντέχω να συνεχίσω πια». Η τραγική αυτή φράση ανήκει στον Ζαχίρ Μπελούνις, τον 33χρονο Γαλλοαλγερινό ποδοσφαιριστή, ο οποίος βιώνει τα δύο τελευταία χρόνια μαζί με την οικογένειά του ένα απίστευτο δράμα στο αραβικό εμιράτο του Κατάρ, βιώνοντας κυριολεκτικά συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Στο επαγγελματικό προφίλ που διατηρεί στην ιστοσελίδα ‘’Linked In’’, ο Ζαχίρ Μπελούνις δηλώνει «επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε ομηρία». Και όσο υπερβολικό αν ακούγεται αυτό είναι η πικρή πραγματικότητα, καθώς ο 33χρονος ποδοσφαιριστής της τοπικής ομάδας Ελ Τζάις βρίσκεται επί μία διετία εγκλωβισμένος στην αραβική χώρα, χωρίς να μπορεί να λάβει βίζα εξόδου και με το οικογενειακό του διαβατήριο να παρακρατείται από την εργοδότριά του! Για να του επιτραπεί η επιστροφή στη Γαλλία, ο Μπελούνις εκβιάζεται να αποσύρει την αγωγή αποζημίωσης που έχει καταθέσει σε βάρος της ομάδας του, με την οποία απαιτεί να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα δύο ολόκληρων ετών.

Όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται εν έτει 2013, ένας νόμος του εμιράτου, η λεγόμενη ‘καφάλα’, ορίζει ότι όλοι οι αλλοδαποί που εργάζονται στο Κατάρ τελούν υποχρεωτικά υπό την προστασία ενός γηγενή υπηκόου (σ’ αυτή την περίπτωση την ομάδα), ο οποίος πρέπει να δώσει τη συναίνεσή του, προκειμένου ο εργαζόμενος να μπορεί να εξέλθει από τη χώρα. Έτσι ο Μπελούνις έχει βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα αδιέξοδο, έχοντας σταδιακά πουλήσει όλα του τα υπάρχοντα προκειμένου να θρέψει τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά, περιμένοντας παράλληλα την παρέμβαση του γαλλικού κράτους. Μάταια όμως, αφού αν και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησε πρόσφατα με την πολιτική ηγεσία της χώρας για τον άμεσο επαναπατρισμό του ποδοσφαιριστή, εν τούτοις η ομάδα του εξακολουθεί να αρνείται να του επιστρέψει το διαβατήριό του.

«Η ζωή έχει γίνει ένας εφιάλτης για μένα, τη σύζυγο και τις δύο μικρές μου κόρες. Προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος μπαμπάς για εκείνες, αλλά μόλις τις βάλω για ύπνο τη νύχτα, πέφτω στο κρεβάτι μου και κλαίω σα μωρό. Με έχουν σκοτώσει εσωτερικά. Κάνω τις πιο σκοτεινές σκέψεις», δηλώνει ο 33χρονος αθλητής, αδυνατώντας να πιστέψει αυτό που ζει και απειλώντας μέχρι και με αυτοκτονία αν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλημά του. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες εξελίξεις, δεν έχει σταθεί ακόμη δυνατό να βρεθεί μία λύση για το ζήτημα ούτε από τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Σεπ Μπλάτερ, γεγονός που αναμφίβολα θα πρέπει να προξενεί ντροπή, τόσο στην ίδια την παγκόσμια ομοσπονδία, όσο και στην αραβική χώρα που εξελέγη… μετά Βαΐων και κλάδων να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022.
Η τραγική αυτή ιστορία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από δυσφημιστικά γεγονότα για τη μελλοντική οικοδέσποινα του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου (χρηματισμός αξιωματούχων για εξαγορά ψήφων, μετακίνηση διεξαγωγής τον χειμώνα λόγω της αφόρητης ζέστης, εκατοντάδες θάνατοι Νεπαλέζων εργατών σε εργοτάξια-καρμανιόλες), καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν την άμεση αφαίρεση της διοργάνωσης από το Κατάρ.

Πάντως, ο Μπελούνις έχει βρει πρόθυμους συμμάχους στο πρόσωπο των διεθνών Μ.Μ.Ε., προσπαθώντας απεγνωσμένα να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου γύρω από το πρόβλημά του. «Αποφάσισα να σπάσω το νόμο της σιωπής για όσα ζω εδώ πέρα. Έχω πουλήσει τα πάντα. Ξαπλώνω σε ένα απλό στρώμα με τη γυναίκα μου, μέσα σε ένα άδειο σπίτι», δηλώνει ο 33χρονος σε μία ακόμη δραματική έκκλησή του.
Ευχή όλων να μην αποτελέσει και αυτός ένα ακόμη θύμα του πιο αιματοβαμμένου και αμφιλεγόμενου -πριν ακόμη ξεκινήσει- Μουντιάλ όλων των εποχών…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/