Connect with us

STORY

Ανάλυση του Γύρου Γαλλίας

Published

on

Ο Γύρος Γαλλίας ξεκινά το Σάββατο και ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης, Γιάννης Ταμουρίδης, τον αναλύει στο sportsfeed.gr.

του Γιάννη Ταμουρίδη
πρωταθλητής ποδηλασίας

Το μεγαλύτερο γεγονός για την παγκόσμια ποδηλασία ξεκινά το Σάββατο επί αγγλικού εδάφους και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου στα Ιλίσια Πεδία. Ο Γύρος Γαλλίας μπορεί να μην είναι ο δυσκολότερος αγώνας του κόσμου, καθώς ο Γύρος της Ιταλίας είναι πιο επίπονος με δυσκολότερα ετάπ στα βουνά, όμως είναι ο αγώνας με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό και τη μεγαλύτερη προβολή.
Για τους Γάλλους, που έχουν την ποδηλασία μέσα στην κουλτούρα τους, ο Γύρος αποτελεί ένα υπέροχο πανηγύρι. Πολλοί προγραμματίζουν τις διακοπές του στο συγκεκριμένο διάστημα ώστε με τα τροχόσπιτά τους να συνδυάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης στα βουνά και 15-20 λεπτά που θα δουν τους ποδηλάτες να περνούν από μπροστά τους.
Παλαιότερα υπήρχε μέχρι και πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία εξαιτίας του Γύρου, όταν η αστική τάξη είχε συνταχθεί με τον Ανκετίλ και ο απλός κόσμος με τον Πουλιντόρ. Αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν, πάμε στο σήμερα…

Τα φαβορί
Ο κόσμος της ποδηλασίας περιμένει τη μεγάλη κόντρα του Άγγλου Φρουμ της Sky και του Ισπανού Κονταντόρ της Saxo Bank. Αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες μάχες των τελευταίων ετών. Ο Φρουμ θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του και ο Κονταντόρ να τον αποκαθηλώσει. Πριν λίγες εβδομάδες στο Critérium du Dauphiné και οι δύο έδειξαν ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση, παρόλο που κανείς τους δεν κέρδισε τον αγώνα. Ίσως ο Ισπανός να ήταν λίγο καλύτερα από τον Βρετανό σε εκείνο τον αγώνα, ωστόσο και οι δύο θα είναι πανέτοιμοι στον Γύρο. Αν θέλαμε να βάλουμε και έναν τρίτο ποδηλάτη μεταξύ των φαβορί, θα επέλεγα τον Νιμπαλί της Astana.

Η δεύτερη κόντρα
Αφορά την πράσινη φανέλα και τα ετάπ που κρίνονται στα σπριντ. Εκεί θα δούμε την κόντρα μεταξύ του Καβέντις της Quick Step και του Κιτέλ της Giant. Αυτοί οι δύο θα θελήσουν να αποδείξουν ποιος είναι ο καλύτερος σπρίντερ στην παγκόσμια ποδηλασία. Πέρσι νικητής αναδείχθηκε ο Κιτέλ, ωστόσο ο Καβέντις είχε ως δικαιολογία την καταπόνησή του στον Γύρο Ιταλίας που προηγήθηκε.

Τα κρίσιμα ετάπ
Ο Γύρος Γαλλίας περιλαμβάνει 21 ετάπ, εκ των οποίων εννέα είναι ετάπ ευθείας (ευθειακά), πέντε είναι μικτά, έξι είναι με ανηφορικό τερματισμό και ένα είναι ατομικής χρονομέτρησης. Κατά τη γνώμη μου πέντε είναι τα κρίσιμα ετάπ. Το 5ο είναι ένα ετάπ χωρίς ανηφόρες αλλά με κάποια κομμάτια πλακωστρώτου δρόμου που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες διαφορές εξαιτίας του βαθμού επικινδυνότητάς και δυσκολίας του. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα χάσουν αρκετά λεπτά λόγω της ιδιαιτερότητας του οδοστρώματος.
Ανεβαίνοντας στα βουνά θα βρούμε τρία κρίσιμα ετάπ, το 10ο, το 14ο και το 18ο. Ειδικά το δέκατο ετάπ περιλαμβάνει επτά κορυφές και σχεδόν ούτε ένα μέτρο ευθείας, η διαδρομή μοιάζει πραγματικά με… καρδιογράφημα.
Το τελευταίο και πολύ κρίσιμο ετάπ είναι το 20ο, το πρότελευταίο δηλαδή, που περιλαμβάνει την ατομική χρονομέτρηση των 55 χιλιομέτρων. Διαφορές του ενός λεπτού και παραπάνω μπορούν εύκολα να καλυφθούν και αλλάξουν όλη την Γενική. Κακά τα ψέματα, όποιος έχει το προβάδισμα μετά το 20ο ετάπ θα είναι και ο νικητής, αφού το τελευταίο ετάπ ουσιαστικά είναι πασαρέλα και είναι πολύ σπάνιο να αλλάξει η κατάσταση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον φετινό Γύρο Γαλλίας δεν υπάρχει ομαδική χρονομέτρηση και αυτό είναι εις βάρος της Sky που υπερτερούσε σε αυτά τα ετάπ.

Υπεράνθρωποι
Στα 21 ετάπ του Γύρου Γαλλίας οι αθλητές εχουν μόλις δύο μέρες ξεκούραση. Αυτές οι δύο ημέρες ξεκούρασης μπορεί να ανακουφίζουν τους αθλητές ψυχολογικά αλλά σωματικά δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν ιδιαίτερα. Αντιθέτως τότε τους βγαίνει περισσότερη κούραση και για να μη συμβεί αυτό αρκετοί κάνουν 2-3 ώρες ποδήλατο στις συγκεκριμένες μέρες. Γενικά οι θερμιδικές ανάγκες των αθλητών καθημερινά ξεπερνούν τις 7.000 θερμίδες αφού χρείαζεται να ποδηλατούν περίπου 4-6 ώρες. Επίσης μια αλήθεια είναι ότι συνήθως οι διεκδικητές του τίτλου επιδιώκουν να φορμάρονται στη δεύτερη εβδομάδα του Γύρου Γαλλίας. Ξεκινούν δηλαδή με ένα 90% των δυνατοτήτων τους και από τη δεύτερη εβδομάδα μπαίνουν στο 100% παρόλη την καταπόνηση της πρώτης βδομάδας. Πολλοί μάλιστα τελειώνουν τον Γύρο φορμαρισμένοι την στιγμή που οι τελευταίοι στην γενική πασχίζουν να τερματίσουν τα ετάπ!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/