Connect with us

OLYMPICS

Αντίπαλος η… Φουκουσίμα

Published

on

Αν υπάρχει μια πόλη που φοβίζει την υποψηφιότητα του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, αυτή δεν είναι ούτε η Μαδρίτη, ούτε η Κωνσταντινούπολη, αλλά η Φουκουσίμα. Γι’ αυτό, οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να στείλουν επιστολή στη Δ.Ο.Ε., ξεκαθαρίζοντας ότι όλα είναι όμορφα και καλά στην πρωτεύουσα…

του Στέλιου Καραογλανίδη
[email protected]
follow me @karaoglanidis

Δυόμισι χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει στην περιοχή που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο. Οι μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας σε μια δεξαμενή νερού, αποκάλυψαν επίπεδα ραδιενέργειας 36 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο και σήμαναν συναγερμό σε όλους.

Η άμεση αντίδραση του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης «Τόκιο 2020», Τσουνεκάζου Τακέντα, ήταν να στείλει επιστολή στα μέλη της Δ.Ο.Ε., όπου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το Τόκιο δεν έχει κανένα πρόβλημα ραδιενέργειας, η ζωή εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Ο αέρας και το νερό ελέγχονται καθημερινά και δεν υπάρχει καμία ένδειξη προβλήματος, όπως ακριβώς διαβεβαιώνει και η ιαπωνική κυβέρνηση».

Παράλληλα, οι Ιάπωνες εγκατέστησαν μια εφαρμογή στο αγγλόφωνο μενού του δικτυακού τόπου τους, αναφέροντας καθημερινά τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο και συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα άλλων μεγαλουπόλεων, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι, για να δείξουν ότι η ιαπωνική πρωτεύουσα δεν είναι λιγότερο ασφαλής.

Τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, το Τόκιο εξακολουθεί να θεωρείται το μεγάλο φαβορί και παίζεται στα γραφεία στοιχημάτων με απόδοση 1,57 προς 1, ενώ ακολουθούν αρκετά πίσω η Μαδρίτη (3 προς 1) και η Κωνσταντινούπολη (4 προς 1). Ωστόσο, οι Ισπανοί κερδίζουν διαρκώς έδαφος, αφού μόλις πριν από τρεις μήνες «έδιναν» 9 προς 1, ποντάροντας μεταξύ άλλων στην κινδυνολογία εις βάρος του «επικίνδυνου» και «ραδιενεργού» Τόκιο.

Τα βέλη, μάλιστα, έρχονται και εξ οικείων για τους Ιάπωνες: Ο ακτιβιστής και πρώην πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελβετία, Μιτσουχέι Μουράτα, έχει εκφράσει δημοσίως τους φόβους του και έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή στον επικεφαλής του Ο.Η.Ε., Μπαν Κι-Μουν, ισχυριζόμενος ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Τόκιο η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα παραμένει ανεξέλεγκτη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/