Connect with us

EDITORIAL

Αποβολή αλλά για πόσο;

Published

on

Σε μπελάδες έβαλε ο Μάικλ Φελπς την αμερικανική ομοσπονδία κολύμβησης. Η τελευταία πρέπει να τον τιμωρήσει για το παράπτωμά του αλλά το μέγεθος της ποινής, οδηγεί σε διλήμματα.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της αμερικανικής κολύμβησης σχετικά με την ποινή με την οποία θα τιμωρήσει η ομοσπονδία τον Μάικλ Φελπς, που συνελήφθη προσφάτως να οδηγεί μεθυσμένος και παραβιάζοντας το όριο ταχύτητας. Η ομοσπονδία θα περιμένει σίγουρα την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο του Μέριλαντ αλλά με τη σειρά της θα πρέπει να επιβάλλει πειθαρχική ποινή στον Αμερικανό Ολυμπιονίκη. Η αποβολή του από την αγωνιστική δραστηριότητα είναι δεδομένη. Το ερώτημα είναι για πόσο, καθώς που βρισκόμαστε δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και ο Αμερικανός υποτίθεται ότι κάνει προσπάθεια να επιστρέψει στο άθλημα και να είναι παρών στο μεγάλο ραντεβού της Βραζιλίας. Ηδη το 2009 όταν είχε κυκλοφορήσει η φωτογραφία του Φελπς να καπνίζει μαριχουάνα πολλοί κατηγόρησαν την ομοσπονδία για το «χάδι» του τρίμηνου αποκλεισμού του Αμερικανού σταρ ειδικά σε μία μετα-Ολυμπιακή χρονιά, κατά την οποία ούτως ή άλλως οι αθλητές αυτού του επιπέδου κάνουν κάποιου είδους αποφόρτιση.

Τώρα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Πολύ πιο σοβαρό το παράπτωμα και πολύ πιο κρίσιμη η χρονική περίοδος, που συνέβη. Αν η ομοσπονδία τον τιμωρήσει με αποκλεισμό λίγων μηνών θα σπεύσουν πολλοί να την κατηγορήσουν ότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τον συγκεκριμένο αθλητή, που αποτελεί αγωνιστικά τουλάχιστον τη «βιτρίνα» της αμερικανικής κολύμβησης. Από την άλλη πλευρά αν τον αφήσει για πολύ μεγάλο διάστημα εκτός αγώνων, ουσιαστικά θα του τελειώσει την καριέρα, βάζοντας τέλος σε κάθε προσπάθεια του Φελπς να επιστρέψει. Βέβαια το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο ίδιος ο αθλητής το come back του, την ώρα που υποπίπτει σε τέτοια ατοπήματα, είναι μία άλλη συζήτηση.

Η σκέψη του αποκλεισμού του Ολυμπιονίκη για ένα χρόνο είναι κάτι που τριγυρνάει στο μυαλό των στελεχών της αμερικανικής ομοσπονδίας, ωστόσο ακόμα και αυτή η επιλογή εμπεριέχει ρίσκο σχετικά με το πώς θα την αντιμετωπίσει ο ίδιος. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το επόμενο διάστημα που θα έχει στη διάθεσή του μέχρι τα Ολυμπιακά δοκιμαστικά το 2016 θα είναι αρκετό για να μπορέσει να διεκδικήσει ο Φελπς μία θέση στην Ολυμπιακή αποστολή του Ρίο. Δεν μπορεί να προβλεφθεί όμως η αντίδραση του Αμερικανού, που ας μην ξεχνάμε «κουβαλάει» στις πλάτες του και αρκετά εκατομμύρια δολάρια μέσω χορηγών.

Εν ολίγοις οι επιλογές είναι δύο για την ομοσπονδία και όποια κι αν επιλέξει από κάπου θα υπάρξουν αντιδράσεις. Η μία είναι να τον ρίξει στα μαλακά, οπότε θα ασκηθεί κριτική για την επιλεκτική του αντιμετώπιση, τόσο εκτός της κολυμβητικής κοινότητας όσο και εντός αυτής. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ράιαν Λόχτι έσπευσε να ρίξει τα βέλη του στον συμπατριώτη του. Η άλλη περίπτωση είναι να αναδείξει ένα προφίλ μίας ομοσπονδίας, που δεν στέκεται σε ονόματα και θέλει οι αθλητές της να αποτελούν υγιή πρότυπα για τους νέους. Αυτή η επιλογή συνεπάγεται μία βαριά τιμωρία, που μπορεί να βάλει άδοξο τέλος στην καριέρα ενός πολύ σπουδαίου αθλητή.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/