Connect with us

EDITORIAL

Αποθέωση της υποκρισίας

Published

on

Εμφύλιος ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στα δημοσιογραφικά γραφεία! Επεκτάθηκε και στο διαδίκτυο. Κυρίως στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με τους αφορισμούς και τις κατάρες να κυριαρχούν, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι απρόσκλητοι υποστηρικτές της εφημερίδας “Πρώτο ΘΕΜΑ”. Το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας με τη φωτογραφία του αιμόφυρτου Παύλου Φύσσα στην αγκαλιά της κοπέλας του δίχασε τους δημοσιογράφους, αλλά και την κοινωνία.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Σκληρά σχόλια στο facebook και στο twitter. Ασορτί και η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με καταγγελία της εφημερίδας και των εκδοτών της. Άμεσα απάντηση από το “Πρώτο ΘΕΜΑ” μέσω της ιστοσελίδας του για τον ρόλο του Τύπου. Με παραπομπές στις δολοφονίες του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Μιχάλη Καλτέζα με τα άψυχα σώματα να αποτυπώνονται στα πρωτοσέλιδα της εποχής. Οι διαφωνίες για τη φωτογραφία στο “Πρώτο ΘΕΜΑ” έγιναν και πανό. Το σήκωσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στη θύρα 13 του “Απόστολος Νικολαΐδης”. Με μία διαφοροποίηση. Έγραψαν για το “Πρώτο ΘΑΙΜΑ. Και με καυστικά σχόλια για τον Θέμο Αναστασιάδη. Κι ενώ μέχρι τη λήξη του αγώνα Παναθηναϊκός-ΟΦΗ η ελληνική κοινωνία ασχολούνταν με τη φωτογραφία του Παύλου Φύσσα, ξαφνικά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υποκρισίας που χαρακτηρίζει όλους όσοι ζούμε και αναπνέουμε σε αυτή τη χώρα.

Οι μολότοφ των… κορμοράνων
Άγνωστοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο βαν της NOVA με στόχο να το καταστρέψουν. Αλλά στην άκρη του μυαλού τους είχαν και την επιθυμία να σκοτώσουν. Γι’ αυτό άνοιξαν την πόρτα κι έριξαν μέσα τη μολότοφ. Αν δεν ήταν ψυλλιασμένος ένας τεχνικός του συνδρομητικού καναλιού, στα πρωτοσέλιδα της Κυριακής και της Δευτέρας, ο Παύλος Φύσσας θα είχε αφήσει τη θέση του στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης. Σε απλούς εργαζομένους που πήγαν να βγάλουν το μεροκάματο για να θρέψουν τις οικογένειές τους, αλλά κινδύνεψαν να βρεθούν στην άλλη πλευρά, να γίνουν κι εκείνοι σύμβολα της δολοφονικής μανίας που μας κυριεύει όταν βλέπουμε κάποιον που διαφωνεί με όσα εμείς πρεσβεύουμε.

Ο Παναθηναϊκός, βέβαια, απάντησε με ξεκάθαρη ανακοίνωση. Αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση. Προφανώς τις μολότοφ πέταξαν… κορμοράνοι με κουκούλες. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ούτως ή άλλως έχουμε κουραστεί με τους γνωστούς – αγνώστους που κυριεύουν κάθε τρεις και λίγο τη ζωή μας και μετατρέπουν τα όνειρά μας σε εφιάλτες. Σαν κι εκείνες τις χίμαιρες που πολιορκούν εδώ και τρία χρόνια τους συγγενείς των θυμάτων στο υποκατάστημα της Marfin.

Προτίμησαν τον Μπεργκ
Ευτυχώς για όλους μας, η δολοφονική επίθεση στο βαν της NOVA δεν είχε ανθρώπινα θύματα. Μόνο υλικές ζημιές. Αλλά ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα μας βγει τόσο μικρός ο λογαριασμός και την επόμενη εβδομάδα ή σε ένα μήνα; Διότι θα ζήσουμε σύντομα παρόμοιες καταστάσεις. Μέχρι να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Τότε θα βγούμε και διαδηλώσουμε. Θα δακρύσουμε επειδή έτσι θα επιτάσσει η στιγμή. Μέχρι τότε, όμως, μπορούμε να ασχοληθούμε με τον… Μπεργκ. Με τη νίκη αυτοπεποίθησης του Παναθηναϊκού. Με την καυτή έδρα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Με το οξυγόνο από τον Σουηδό επιθετικό, αλλά και με τον παιχταρά, τον Ατζαγκούν, ο οποίος ξεσηκώνει την εξέδρα.

Με θλίψη είδα στις 5 το ξημέρωμα τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων που υποτίθεται ότι αυτοπροσδιορίζονται ως αντικειμενικές. Στη Sportday είχαν πρώτο θέμα “Παικταράς”. Μιλάμε για την εφημερίδα στην οποία πανικοβλήθηκαν πριν από ένα χρόνο για τη δολοφονική ενέδρα στον Άρη Ασβεστά. Έκαναν, όμως, το καθήκον τους με έναν τίτλο στο μπαλκόνι: “Εγκληματική επίθεση στο van της NOVA”, ανέφεραν. Όχι πρώτο θέμα. Επειδή δεν χύθηκε αίμα, όλοι στην Καλλιθέα έκριναν ως πιο ενδιαφέρον το πόσο παιχταράς είναι ο Ατζαγκούν. Στη Goal news ασχολήθηκαν με το “Οξυγόνο από τον Μπεργκ” και ας έχουν στο δυναμικό της εφημερίδας τους τον Σωτήρη Τριανταφύλλου, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου με συνεχείς αγώνες για να προστατέψει τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς την ώρα της δουλειάς τους και όχι μόνο. “Λεωφόρος… Μπεργκ”, έγραψε και η Live Sport. Προέχει η αποθέωση των οπαδών για την καυτή ατμόσφαιρα. Τόσο καυτή που απειλήθηκε κι ένα van γεμάτο εργαζομένους. Κι έπειτα απορούμε γιατί αντιδρά η κοινωνία σε όσα βλέπει, ακούει και διαβάζει. Γιατί ο ένας μας αποκαλεί “λουμπίνες”, ο άλλος “ρουφιάνους” και ο τρίτος “άφιλους”. Εγώ θα προσθέσω και το “υποκριτές”. Και με την αφεντιά μου μέσα. Έστω και αν είχα άλλοθι επειδή τυπώθηκε η “Γάτα” πριν λήξει το πρώτο ημίχρονο του αγώνα στο “Απόστολος Νικολαΐδης”.

Έχω κι εγώ ευθύνες επειδή παρακολουθώ αδρανής όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Σαν θεατής μιας ταινίας χωρίς τη δυνατότητα της διαδραστικής παρέμβασης. Αλλά όλοι οφείλουμε να αλλάξουμε το σενάριο της καθημερινότητάς μας. Όλοι! Για να αποτρέψουμε τους… κορμοράνους από νέα δολοφονική επίθεση κατά δημοσιογράφων και τεχνικών. Κατά της ίδιας της κοινωνίας. Αν δεν το πράξουμε, μας μένει μόνο ένας δρόμος, μία επιλογή. Εκείνη του “άντε γεια” και του εγκλεισμού μας σε ένα κλουβί για να έχουμε την ησυχία μας. Αλλά είμαστε τόσο υποκριτές που θα μείνουμε εδώ και θα κάνουμε πώς ενημερώνουμε τον κόσμο για όσα γίνονται δίπλα μας χωρίς να παίρνουμε θέση. Όπως συνηθίζουν να λένε και οι σπίκερ: Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας… Δυστυχώς, ο κόσμος τα βγάζει καθημερινά…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/