Connect with us

ΤΖΟΥΝΤΟ

Επιστρέφει ο Mr. Ippon

Published

on

Στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας ξεκινά σήμερα το παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο και η ελληνική αποστολή ταξίδεψε με στόχο την κατάκτηση δύο μεταλλίων.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Σε μία χώρα με μεγάλη αγάπη για το τζούντο και σε μία πόλη που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί μέσω του αθλητισμού, θα χτυπά η καρδιά του αθλήματος για επτά ημέρες. Στο Τσέλιαμπινγκ των 1.100.000 ψυχών, κοντά στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία συγκεντρώθηκαν οι καλύτεροι του κόσμου για να αναμετρηθούν πάνω στο τατάμι.

Extra Large διοργάνωση
Τα μεγέθη της διοργάνωσης είναι τεράστια. Συμμετέχουν 639 τζουντόκα από 110 χώρες, οι εθελοντές ξεπερνούν τους 800, ενώ οι αγώνες θα γίνουν στην πανέμορφη Traktor Sports Arena, που κατασκευάστηκε το 2009 και έχει χωρητικότητα 7.500 θεατών. Το γήπεδο, κανονικά λειτουργεί ως παγοδρόμιο για την τοπική ομάδα του χόκεϊ επί πάγου, όμως μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες της διοργάνωσης, με τρία τατάμι να καλύπτουν τον αγωνιστικό χώρο. Οι αγώνες έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς από το Τσέλιαμπινσκ θα ξεκινήσει η βαθμολόγηση που θα κρίνει τις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Τρεις Έλληνες για δύο μετάλλια
Ο Ηλίας Ηλιάδης είναι το ατού της Ελλάδας στη διοργάνωση στοχεύοντας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου της κατηγορίας των -90 κιλών. Κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων και ακόμη πέντε μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, για πολλούς θεωρείται ως κορυφαίος τζουντόκα του πλανήτη. Την άνοιξη χειρουργήθηκε στο μηνίσκο, αλλά έχει αναρρώσει πλήρως και έβγαλε την προετοιμασία για το παγκόσμιο χωρίς προβλήματα. Οι άλλοι δύο αθλητές είναι ο Ρομάν Μουστόπουλος στα -81 κιλά και ο Γιώργος Αζωίδης στα -73 κιλά. Ο τελευταίος, θα είναι ο πρώτος Έλληνας που θα μπει στους αγώνες, το πρωί της Τετάρτης.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικοί αγώνες για εμάς, τεράστιας σημασίας. Στοχεύουμε σε μετάλλια. Τόσο ο Ηλίας Ηλιάδης που διεκδικεί το τρίτο χρυσό της καριέρας του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, όσο και ο Ρομάν Μουστόπουλος που θα παλέψει έστω για το χάλκινο μετάλλιο. Αλλά και ο Γιώργος Αζωίδης θα διεκδικήσει κάτι καλό, όπως μια πρόκριση στην πεντάδα», ήταν το σχόλιο του αρχιπροπονητή Νίκου Ηλιάδη, αναφορικά με τους στόχους της ελληνικής αποστολής στο Τσέλιαμπισκ. Μιλώντας για τον κάθε αθλητή ξεχωριστά, ο Ηλιάδης τόνισε ότι «δεν φοβάμαι τίποτα απολύτως για τον Ηλία-ειλικρινά. Το μόνο που μπορεί να του στερήσει τη θέση στο βάθρο είναι η διαιτησία. Παίζει μεγάλο ρόλο πώς θα τον αντιμετωπίσουν-παίζονται πολλά παιχνίδια ξέρετε. Το σίγουρο είναι ότι ο Ηλίας είναι έτοιμος για το μετάλλιο και σε εξαιρετική φόρμα, όπως ήταν πάντα».

Όσον αφορά στους άλλους δύο τζουντόκα, ο προπονητής τη Εθνικής έχει προσδοκίες. «Ειδικά από τον Μουστόπουλο περιμένω πολλά. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, έχει αρκετή πείρα και έχει δείξει τις ικανότητές του όπως π.χ. στο ευρωπαϊκό αντρών αλλά και στο τουρνουά της Βουδαπέστης. Θεωρώ ότι μπορεί να ανέβει στο βάθρο. Σχετικά με τον Αζωίδη, είναι κάπως πιο δύσκολα τα πράγματα, άλλαξε κατηγορία και δεν βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση για μετάλλιο. Όμως διεκδικεί άνετα την πέμπτη θέση».

Το πρόγραμμα των αγώνων
Δευτέρα -48 κιλά γυναικών, -60 κιλά ανδρών
Τρίτη -52 κιλά γυναικών, -66 κιλά ανδρών
Τετάρτη -57 κιλά γυναικών, -73 κιλά ανδρών Γιώργος Αζωίδης
Πέμπτη -63 κιλά γυναικών, -81 κιλά ανδρών Ρομάν Μουστόπουλος
Παρασκευή -70 και -78 κιλά γυναικών, -90 κιλά ανδρών Ηλίας Ηλιάδης
Σάββατο +78 κιλά γυναικών, -100 και +100 κιλά ανδρών
Κυριακή Ομαδικό ανδρών γυναικών
Τα προκριματικά θα ξεκινούν στις 10 το πρωί κάθε ημέρας, τα ρεπεσάζ και οι τελικοί στις 4 το μεσημέρι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/