Connect with us

EDITORIAL

Αυτό το πρότυπο θέλουμε

Published

on

Πριν από μερικές μέρες, στις 24 Ιουλίου, η Ηλιάνα Κοροσίδου με περίσσεια θέληση και… τσαμπουκά κέρδιζε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου εφήβων νεανίδων. Αυτή η 19χρονη αθλήτρια, πραγματικό διαμάντι για τον ελληνικό αθλητισμό, είναι το πρότυπο που θέλουμε για τη νέα γενιά.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Όσοι γνωρίζουν από στίβο και κυρίως από ρίψεις, ξέρουν πολύ καλά πως οι μεγάλες βολές γινόνται στις πρώτες προσπάθειες. Όταν ο αθλητής ή η αθλήτρια είναι ακόμα ξεκούραστοι και οι δυνάμεις τους βρίσκονται στο 100%. Κάθε βολή και η κούραση επιβαρύνει τους αθλητές. Η τελευταία βολή (η 6η) είναι η βολής της ψυχής. Μόνο οι πραγματικά μεγάλοι αθλητές κατορθώνουν στην τελευταία βολή να κάνουν την ανατροπή. Αυτό έκανε η Ηλιάνα στο Γιουτζίν του Όρεγκον στις ΗΠΑ. Στην έκτη της βόλη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Η 19χρονη από την Πτολεμαΐδα, έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα λίγο πριν από την τελική βολή. Έκανε το σταυρό της, κοίταξε ψηλά στον ουρανό και ξεκίνησε τις περιστροφές. Εκτόξευσε τη σφύρα με όση σωματική δύναμη της είχε απομείνει με στόχο να τη στείλει πέρα από τα 63.30μ. της Γαλλίδας Όντρεϊ Σιοφανί. Η σφύρα προσγειώθηκε στα 63.67μ. και η ελληνική κερκίδα (η αποστολή των αθλητών δηλαδή) πετάχτηκε στον αέρα πανηγυρίζοντας. Ακριβώς δίπλα οι Γάλλοι δέχθηκαν την ψυχρολουσία και περίμεναν την τελευταία βολή της Σιοφανί προκειμένου να απαντήσει στην Ηλιάνα. Τα γαλλικά ψυχικά αποθέματα, αποδείχθηκαν λειψά, με τη σφύρα να φτάνει στα 62.22μ. Τα πιο γλυκά συγχαρητήρια που δέχθηκε η Ελληνίδα, ήταν από τους Γάλλους.

Από εκείνη την υπέροχη μέρα για τον ελληνικό στίβο, έχουν περάσει δύο εβδομάδες. Για τα ΜΜΕ η τεράστια επιτυχία της Ηλιάνας έχει ξεθωριάσει, καθώς ούτε γκολ βάζει, ούτε η φωνή της ακούγεται σε κάποια κασέτα με ύποπτες συνομιλίες σχετικές με το αμαρτωλό ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς (μόνο όσον αφορά την προβολή) για την ίδια είναι αθλήτρια του στίβου…

Όσοι γνωρίζουν προσωπικά την Ηλιάνα και την οικογένεια της, δηλώνουν μετά βεβαιότητας πως το μέλλον της ανήκει. Όσοι δεν τη γνωρίζουν, έμαθαν πριν από δύο εβδομάδες πως πρόκειται για μία αθλήτρια με εξαιρετικό ταλέντο. Με τη συνδρομή όμως ενός φίλου της Ηλιάνας, του Δημήτρη Μιχελεράκη, αρκέτοι έμαθαν και κάτι παραπάνω. Μια ανάρτηση στο facebook ενός βίντεο από προπόνηση της Ηλιάνας, σε υποχρεώνει να αγκαλιάσεις με ακόμη περισσότερη θέρμη την προσπάθεια αυτής της κοπέλας από την Πτολεμαΐδα.

«Ζητώ συγγνώμη από την Ηλιάνα Κοροσίδου για τη δημοσίευση αυτού του video… Είναι όμως η προσπάθεια που κατέβαλε η 3η φέτος παγκόσμια πρωταθλήτρια της σφυροβολίας νεανίδων, όταν πριν λίγο καιρό στην εξεταστική της στο πανεπιστήμιο, διάβαζε στα διαλείμματα της προπόνησης…» γράφει ο Δημήτρης δίπλα στο βίντεο (δείτε το εδώ) που ανέρτησε. Ίσως η ιδιαίτερα σεμνή Ηλιάνα να ένιωσε άβολα για κάποια δευτερόλεπτα βλέποντας αυτό το βίντεο, όμως για όλους όσοι δεν γνωρίζουν την πραγματικά μεγάλη προσπάθεια αυτής της 19χρονης κοπέλας, αυτό το βίντεο τους ζέστανε την καρδιά.

Μια αθλήτρια παγκοσμίου επιπέδου που δεν παραμελεί την ακαδημαϊκή της εκπαίδευση. Ακόμα και την ώρα της προπόνησης το βιβλίο και η μελέτη της κρατούν συντροφιά στα διαλείμματα. Διαφήμιση να ήθελε να κάνει το Υπουργείο παιδείας, καλύτερη από αυτό το βίντεο με την Ηλιάνα δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανένας εγκέφαλος πολυεθνικής διαφημιστικής.

Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ η ΑΕΚ και οι υπόλοιπες εταιρείες που οι ιδιοκτήτες τους επενδύουν στην κερδοφορία. Είτε οικονομική είτε σε… ισχύ. Ο ελληνικός αθλητισμός είναι η Ηλιάνα Κοροσίδου και τα υπόλοιπα παιδιά του στίβου, οι κωπηλάτες μας που διαπρέπουν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, οι ιστιοπλόοι μας, τα παιδιά του πινγκ πονγκ που δανείζουν χρήματα στην ομοσπονδία τους, οι αθλητές με αναπηρία που μας φορτώνουν με μετάλλια όπου και αν αγωνίζονται. Η Ηλιάνα είναι μία από όλους αυτούς και είναι το πρότυπο που θέλουμε για τη νέα γενιά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/