Connect with us

STORY

Σκουφάκια αντί για κράνη

Published

on

Σε μία από τις πιο ταλαιπωρημένες χώρες του κόσμου, το Αφγανιστάν, μία παρέα νεαρών βρίσκει διέξοδο από τη σκληρή καθημερινότητα σε ένα κολυμβητήριο. Η εθνική ομάδα πόλο της χώρας ελπίζει να μπορέσει να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο ασιατικό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Η ιστορία του πόλο στο Αφγανιστάν συγκλονίζει. Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο Τζέρεμι Πιασέτσκι, προπονητής του πόλο και έφεδρος ενός σώματος Αμερικανών πεζοναυτών, βρέθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πολιτικός σύμβουλος σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν.
Μιλώντας στους Αφγανούς στρατιώτες για την ζωή του, αυτό που τους εξιτάρισε περισσότερο ήταν η ενασχόλησή του με το πόλο. Όταν έμαθε ότι κοντά στη στρατιωτική βάση, κοντά στην Καμπούλ, υπήρχε μία πισίνα, ασκώντας πιέσεις στον διοικητή της βάσης, κατάφερε να αποσπάσει τη συγκατάθεσή του για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προπόνησης των στρατιωτών.

Του δόθηκε άδεια να φτιάξει μια ομάδα 20 ατόμων, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα αναλάμβανε προπονητής, όπως και είναι μέχρι σήμερα. Στις πρώτες προπονήσεις εμφανίστηκαν 80 στρατιώτες και σταδιακά ο Πιασέτσκι, έφτιαξε την Εθνική ομάδα πόλο του Αφγανιστάν.
Από τότε μέχρι σήμερα η ομάδα προπονείται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς η κυβέρνηση δεν εγκρίνει προϋπολογισμούς στην ομοσπονδία. Γι’ αυτό παραμένει αμφίβολη η συμμετοχή τους στο Ασιατικό πρωτάθλημα, που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Ιράν και για το οποίο δέχθηκαν πρόσκληση. Αν τα καταφέρουν θα είναι η πρώτη τους φορά. Μεγάλος τους στόχος βέβαια είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

«Είμαστε σε πόλεμο εδώ και 30 χρόνια. Εχουμε υποφέρει πολύ. Επιλέγοντας το πόλο θέλω να αφήσω πίσω μου τις μνήμες του πολέμου. Θέλω να ξεχάσω τον ήχο των εκρήξεων των όπλων και των βομβαρδισμών», λέει ένας από τους αθλητές της ομάδας, ο Μοχάμεντ Τζαουάντ.
«Δεν έχουμε συγκεκριμένο κολυμβητήριο. Αυτό εδώ είναι ιδιωτικό και χρειάζεται να πληρώνουμε πολλά. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Η ομοσπονδία του πόλο είναι αδύναμη. Προπονούμαστε μόνο μία φορά την εβδομάδα αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός», εξήγησε ένας άλλος πολίστας, ο Μοχάμεντ Ζάμαν, περιγράφοντας τα προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας.

Οι Αφγανοί πολίστες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα και μέσω διαδικτύου. Στην ιστοσελίδα afghanistanwaterpolo.com μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την ομάδα αλλά και να αγοράσει μπλουζάκια της εθνικής. Το μότο στη σελίδα; «Υποστηρίξτε το πιο σκληρό άθλημα του κόσμου στην πιο σκληρή χώρα του κόσμου».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/