Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Βέτο λόγω μαντήλας

Published

on

Μείζον θέμα προέκυψε στους ασιατικούς αγώνες της Ίντσεον με τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Κατάρ. Αιτία; Η απαγόρευση των διοργανωτών στη χρήση μαντήλας κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών του τουρνουά.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Σάλος ξέσπασε στη Νότια Κορέα με αφορμή τις περιβόητες μαντήλες (χιτζάμπ) που το Κοράνι επιτάσσει να φορούν οι γυναίκες στις ισλαμικές χώρες. Έτσι, η εθνική ομάδα μπάσκετ του Κατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον αγώνα της κόντρα στη Μογγολία και να μηδενιστεί, καθώς οι Νοτιοκορεάτες διοργανωτές απαγόρευσαν τη χρήση της καλύπτρας στις Καταριανές αθλήτριες. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΦΙΜΠΑ, οι οποίοι όμως βρίσκονται υπό εξέταση, οι καλαθοσφαιριστές απαγορεύεται να φορούν «αξεσουάρ στο κεφάλι και τα μαλλιά τους, καθώς και κοσμήματα». Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση αφορά μόνο το αγώνισμα του μπάσκετ, αφού σε μουσουλμάνες αθλήτριες άλλων αγωνισμάτων επετράπη κανονικά η συμμετοχή, φορώντας μαντήλες.

«Πριν έρθουμε στους ασιατικούς αγώνες, μας είχαν δηλώσει ρητά ότι θα μπορούμε να συμμετάσχουμε κανονικά στα παιχνίδια φορώντας χιτζάμπ», δήλωσε οργισμένη η αθλήτρια της ομάδας Αμάλ Μοχάμεντ Α Μοχάμεντ, καθώς οι Καταριανοί θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τη διοργανώτρια αρχή. Αν μάλιστα η απόφαση δεν αλλάξει, τότε η αραβική ομάδα δεν θα λάβει μέρος σε κανένα από τα παιχνίδια της διοργάνωσης.

Το συγκεκριμένο κρούσμα έκανε ακόμη πιο τεταμένο το ήδη πολιτικοποιημένο κλίμα των φετινών ασιατικών αγώνων, καθώς ήρθε να προστεθεί στην εξαφάνιση τριών αθλητών από το Νεπάλ, οι οποίοι αγνοούνται από το βράδυ του Σαββάτου, με τις φήμες να κάνουν λόγο για απόπειρα εξεύρεσης παράνομης εργασίας σε κάποια πόλη της Νότιας Κορέας. Η προσωρινή βίζα παραμονής των αθλητών στην ασιατική χώρα λήγει στις 19 Οκτωβρίου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/