Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Βραβείο στη Φρανκφούρτη

Published

on

Ένας μαραθώνιος δεν είναι μόνο ο αγώνας του δρομέα για να ξεπεράσει τον εαυτό του, να φτάσει στον τερματισμό και να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια, οι διοργανώσεις μαραθωνίων σε όλο τον κόσμο δίνουν και έναν «αγώνα» για το περιβάλλον.

του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]

Aνάμεσά τους και ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο αυθεντικός, που διαθέτει πρόγραμμα οικολογικών δράσεων.
Γι’ αυτό το λόγο η AIMS έχει καθιερώσει και το σχετικό «πράσινο» βραβείο. Φέτος, αυτό θα απονεμηθεί στο μαραθώνιο της Φρανκφούρτης, κατά τη διάρκεια του γκαλά της AIMS στην Αθήνα, στις 7 Νοεμβρίου, όπου θα βραβευθούν και οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς.
Το βραβείο απονέμεται σε μαραθωνίους που έχουν καλές οικολογικές επιδόσεις και ο αγώνας της Φρανκφούρτης ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους και την πρώτη φορά που αυτό δόθηκε, το 2013. Δεύτερος στη σχετική κατάταξη για το «πράσινο» βραβείο είναι ο μαραθώνιος της Πράγας και τρίτος εκείνος στο Κερετάρο, στο Μεξικό.

Ο μαραθώνιος της Φρανκφούρτης συνεργάζεται από το 2005 με το «The Rhein Main Environment Forum», που έχει στόχο την προώθηση της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως και την προστασία του. Σε συνεργασία με αυτό τον οργανισμό, ο μαραθώνιος της Φρανκφούρτης αναπτύσσει κάθε χρόνο νέα πρότζεκτ σε έξι τομείς δράσης, με στόχο τη συνεχή βελτίωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι στην τροφοδοσία, τις μεταφορές, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα επίσημα προϊόντα, την ενέργεια και το νερό, όπως και την ελευθερία της κίνησης.

Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς, ο μαραθώνιος της Φρανκφούρτης σε συνεργασία με τους χορηγούς του εργάζεται για να κάνει τον αγώνα πιο φιλικό στο περιβάλλον. Συνολικά, περίπου 45.000 ευρώ έχουν επενδυθεί σε περιβαλλοντικές δράσεις. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι εκείνος με τις μικρότερες αποστάσεις ανάμεσα στην εκκίνηση, τον τερματισμό, το χώρο των εκδηλώσεων και το σημείο παραλαβής των τσαντών των δρομέων, που βρίσκονται σε απόσταση μερικών μέτρων. Ακόμη και η διαδρομή του μαραθωνίου έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Το πράσινο βραβείο υιοθετήθηκε σε συνεργασία με τον Γιώργο Καζαντζόπουλο, μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της ΔΟΕ και επικεφαλής του περιβαλλοντικό προγράμματος του Μαραθωνίου Αθήνας.

Οι υποψήφιοι για το «πράσινο» βραβείο της AIMS κρίθηκαν με μία πλειάδα κριτηρίων, ανάμεσά τους ο αντίκτυπος του αγώνα στην προώθηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, το πώς οι εθελοντές συμβάλουν στην επιτυχία του πρότζεκτ και η ικανότητα της διοργάνωσης να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές για τα οφέλη του αθλητισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Είμαι ενθουσιασμένος που ο μαραθώνιος της Φρανκφούρτης θα πάρει το «πράσινο» βραβείο της AIMS, στο σπίτι του Μαραθωνίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του γκαλά της AIMS», δήλωσε ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο. «Η Φρανκφούρτη ήταν στην τελική λίστα των υποψηφίων και πέρυσι και είμαι ενθουσιασμένος που μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις εξαιρετικές προσπάθειές τους στην προώθηση της καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Εχουν βελτιωθεί χρόνο με το χρόνο και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν στο μέλλον. Πρέπει επίσης να επισημάνω τα πολύ υψηλά στάνταρ των υποψηφιοτήτων και να σημειώσω τις πολύ καλές προσπάθειες και των άλλων υποψηφίων σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα», συμπλήρωσε.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/