Connect with us

STORY

Γιορτή μνήμης με ρεκόρ

Published

on

Θα ήταν πραγματικά υπερήφανος. Ο λόγος για τον «πατριάρχη» του κλασικού αθλητισμού, Νίκο Ζαχαριάδη , στη μνήμη του οποίου διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία τα πέμπτα «Ζαχαριάδεια», στο Καυτανζόγλειο εθνικό στάδιο της Θεσσαλονίκης.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Ο καιρός «έπαιξε» τα γνωστά του παιχνίδια, με καταρρακτώδη βροχή λίγο πριν το ξεκίνημα των αγώνων που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των αθλητών, ωστόσο η αγάπη και το μεράκι όλων όσων βρέθηκαν στο στάδιο υπερκέρασαν και αυτό το εμπόδιο.
Παρόντες ήταν πολλοί από τους μαθητές του θρυλικού κυρ Νίκου, τα «παιδιά» του όπως τους αποκαλούσε, οι οποίοι τον θυμήθηκαν με αγάπη για μία ακόμη χρονιά: Σάββας Τιμονίδης, Πλούταρχος Σαρασλανίδης, Κυριάκος Τσιμπανίδης, Δημήτρης Χασανίδης, Μάρκος Χατζηζήσης, Γιώργος Τσίντζιλης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, η Ολυμπιονίκης μας Βούλα Πατουλίδου κ.α., ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που έκανε μία από τις απονομές. Η ατμόσφαιρα εντός σταδίου ήταν ιδιαίτερα ζεστή, με εκατοντάδες λάτρεις του στίβου να δίνουν τον ρυθμό στις προσπάθειες των αθλητών. Βετεράνοι αθλητές, νέοι άνθρωποι και πολλά μικρά παιδιά χάρισαν ένα διαφορετικό χρώμα στο βροχερό Καυτανζόγλειο, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη ενός ανθρώπου που λάτρευε όσο τίποτε άλλο να δουλεύει με τη νεολαία και να αναδεικνύει διαρκώς νέα ταλέντα.

Οι επιδόσεις
Οι αγώνες είχαν την τύχη να φιλοξενήσουν σπουδαίους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις και ρεκόρ, τόσο προσωπικά όσο και πανελλήνια, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τον αγωνιστικό χώρο.
Αναμφίβολα ξεχώρισε το πανελλήνιο ρεκόρ της Ηλιάνας Κοροσίδου στη σφυροβολία των νεάνιδων, με επίδοση 65,34μ., το οποίο μάλιστα η αθλήτρια του Αίολου Μακεδονίας κατέρριψε τρεις (!) φορές, με βολές αρχικά στα 64,45μ., ακολούθως στα 65,00μ. και τελικά με το εντυπωσιακό 65,34μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση της Κοροσίδου είναι η τρίτη καλύτερη φέτος στον κόσμο στην κατηγορία της, αλλά και η πέμπτη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα, για την κατηγορία των γυναικών. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στην ίδια (64,41μ.), και είχε σημειωθεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη στις 10/5/14. Με τη βολή αυτή, η Κοροσδίδου ξεπέρασε κατά πολύ το όριο (58,50μ.) για το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, που θα διεξαχθεί στο Γιουτζίν των ΗΠΑ μεταξύ 22 και 27 Ιουλίου. Επόμενος αγώνας της 19χρονης θα είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων στα Τρίκαλα. Δεύτερη κατετάγη η συναθλήτρια της Κοροσίδου στον Αίολο Μακεδονίας, Αγάπη Προσκυνητοπούλου με 61.39μ. και τρίτη η Κατερίνα Βαμβουκάκη του συλλόγου Ζευς Τρικάλων.
Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε και η Σοφία Υφαντίδου του ΑΣ Φίλιππος Βέροιας στο ακόντιο γυναικών (αν και επταθλήτρια), σημειώνοντας επίδοση 55,62μ., που αποτελεί την καλύτερη φετινή της επίδοση μετά το 53,95μ. της Καλαμάτας. Δεύτερη αναδείχθηκε η Όλγα Καστανά του ΑΣ Κόροιβος Αμαλιάδας με 48,30μ., και τρίτη η Κλοντιάνα Μπουσγιοκάι του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας με βολή στα 47,43μ.
Τρομερή μάχη έγινε και στο μήκος των γυναικών, εκεί όπου πρώτευσε η Ευαγγελία Γαλένη του ΓΣ Άρης με άλμα στα 6,36μ., που αποτελεί και νέο ρεκόρ στα «Ζαχαριάδεια». Δεύτερη αναδείχθηκε η Χαϊδω Αλεξούλη του Πελασγού Λάρισας με 6,23μ., ενώ τρίτη ήταν η κάτοχος του προηγούμενου ρεκόρ της διοργάνωσης (6,33μ.), Ευθυμία Κολοκυθά του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας, με επίδοση 6,12μ.
Πολύ δυνατή κούρσα έγινε στα 200μ. των νέων γυναικών, με την Κατερίνα Δαλάκα του ΓΣ Ηρακλής να κόβει πρώτη το νήμα, με ατομικό ρεκόρ 24’52’’ και την Ευαγγελία Ζυγόρη του ΓΣ Γλυφάδας να την ακολουθεί με 25’26’’, ενώ τρίτη τερμάτισε η Χριστίνα Θεοπεμπτίδου του ΓΣ Ηρακλής με χρόνο 25’31’’.

Κυριάρχος ο Δουβαλίδης
Στους άντρες μεγάλος πρωταγωνιστής και αναμφίβολα πρόσωπο των αγώνων ήταν ο Κώστας Δουβαλίδης, ο οποίος ήταν πρώτος και στα δύο αγωνίσματα όπου έλαβε μέρος, το ένα εκ των οποίων από… κεκτημένη ταχύτητα! Συγκεκριμένα, ο αθλητής του ΣΚΑ Δράμας πήρε με άνεση την κούρσα των 110μ. με εμπόδια, πετυχαίνοντας χρόνο 13’70’’ τρέχοντας στη λιμνοθάλασσα του Καυτανζογλείου, ενώ μόλις 15 λεπτά αργότερα -και αφού το πρότεινε ο ίδιος στον προπονητή του, Μπάμπη Σδρόλα- έτρεξε και στα 200μ., τερματίζοντας και πάλι πρώτος με χαρακτηριστική άνεση και χρόνο 20’91’’, που είναι και νέο ρεκόρ «Ζαχαριαδείων» αλλά και ατμικό ρεκόρ. Δεύτερος τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Μουράτης του ΓΣ Ηρακλής με 21’69” επίσης ατομικό ρεκόρ και τρίτος ο Ιωάννης Τζώγας του ΓΣ Άρης με 21’90”.
Ο Δουβαλίδης δήλωσε μετά την απονομή του στα 200μ.: «Είμαι πολύ καλά από πλευράς φυσικής κατάστασης και αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που πέτυχα νέο ρεκόρ στα ‘‘Ζαχαριάδεια’’, το οποίο είναι και ατομικό μου ρεκόρ. Έχω ήδη πιάσει το όριο για το πανευρωπαϊκό της Ζυρίχης, οπότε επόμενος αγώνας μου θα είναι πιθανότατα στην Οστράβα της Τσεχίας (σ.σ. μίτιγκ της σειράς IAAF World Challenge) σε λίγες μέρες».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/