Connect with us

EDITORIAL

Γιόνας και Τόνι οι σταρ

Published

on

Δύο πρόσωπα οφείλει να εξυμνήσει το μπασκετικό κοινό της Ευρώπης μετά τους σημερινούς ημιτελικούς. Τον Γιόνας Κασλάουσκας και τον Τόνι Πάρκερ. Αυτοί είναι τα πρόσωπα της ημέρας από τη Λουμπλιάνα δίχως καμία αμφιβολία.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Ο Κασλάουσκας κατάφερε να οδηγήσει την Λιθουανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ μετά από 10 χρόνια και θα έχει την Κυριακή την ευκαιρία να γίνει από τους ελάχιστους προπονητές που θα έχουν κερδίσει και Ευρωλίγκα και Πανευρωπαϊκό. Το έκανε το ’99 με τη Ζαλγκίρις, προσπάθησε να το κάνει με την δική μας Εθνική το ’09 (για να μη ξεχνιόμαστε, χάλκινο μετάλλιο πήραμε υπό τις οδηγίες του) και τώρα έχει άλλη μια ευκαιρία, ακόμα πιο μεγάλη.

Η Λιθουανία κατατρόπωσε την Κροατία στον ημιτελικό σε σημείο τέτοιο που ο Κασλάουσκας έκανε και συντήρηση των παικτών του εν όψει του μεγάλου τελικού στην Στόζιτσε Αρένα. Η ομάδα του παρουσιάστηκε έτοιμη όσο ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν στα νοκ άουτ παιχνίδια. Οι αστέρες της ομάδας φώναξαν παρών την πιο κρίσιμη στιγμή (ο Κλέιζα είχε 22π. και 11ρ.) και η “Λιέτουβα” είναι έτοιμη να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης 10 χρόνια μετά.

Ο βραδινός ημιτελικός ήταν υπόθεση προσωπική. Πιο προσωπική δεν γίνεται. Του Τόνι Πάρκερ. Του κορυφαίου παίκτη αυτού του Ευρωμπάσκετ, του κορυφαίου Ευρωπαίου παίκτη αυτή τη χρονιά. Ο Πάρκερ και οι άλλοι τρικολόρ ξόρκισαν τους δαίμονές τους, όπως εύστοχα έγραψε στον τίτλο του αγώνα η L’Equipe. Ο Πάρκερ έβαλε 32 πόντους, τους περισσότερους όταν η μπάλα ζύγιζε τόνους, αλλά στα χέρια του είναι απλώς μια μπάλα και τίποτα άλλο. Οι Γάλλοι από το -14 γύρισαν το ματς, προσπέρασαν και αν δεν ήταν… Γάλλοι θα το είχαν καθαρίσει από την κανονική διάρκεια. Έδειξαν όμως ότι έχουν και καρδιά και ψυχή και πάνω από όλα κίνητρο για να γυρίσουν στην πατρίδα τους έχοντας αυτό που τους λείπει από την αρχή της δημιουργίας του γαλλικού μπάσκετ. Ένα χρυσό μετάλλιο.

Ο τελικός είναι ισορροπημένος. Οι Λιθουανοί είναι πιο “γεμάτη” και κοντρολαρισμένη ομάδα, οι Γάλλοι έχουν τον Πάρκερ. Αν πάντως θα έπρεπε να δοθεί σε κάποιον το τρόπαιο χωρίς να γίνει τελικός, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος ο Κλέιζα θα το πήγαινε στον Πάρκερ…
ΥΓ: Στα φιλικά και τους Λιθουανούς και τους Γάλλους τους πήραμε για πλάκα. Στην κυριολεξία. Πολύ εύκολες νίκες. Εμείς που θα παρακαλάμε για μια wild card, ειδικά αν μείνει 8η η Σερβία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/