Connect with us

STORY

Γκραν πρι «Δύο θαλασσών»

Published

on

Εν μέσω φωνών -ενίοτε και βωμολοχιών- διαμαρτυρίας, ατέρμονης γκρίνιας για τα «αθόρυβα» νέα μονοθέσια , αλλά και των πολύ ευχάριστων νέων σχετικά με τη βελτίωση της κατάστασης του Μίκαελ Σουμάχερ, το 3ο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπαχρέιν, προμηνύεται καυτό!

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Το σιρκουί του μικροσκοπικού νησιωτικού βασιλείου, που στην αραβική γλώσσα μεταφράζεται ως «Δύο θάλασσες», θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος υπό το φως των προβολέων. Έτσι, η κούρσα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει με τη δύση του ηλίου, με την καρό σημαία να «πέφτει» μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Το sportsfeed.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για.

Η παράδοση
Η πρώτη επίσκεψη του θιάσου της F1 στο Μπαχρέιν έγινε πριν από 10 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 2004. Μοναδική χρονιά κατά την οποία η κούρσα δεν είχε διεξαχθεί ήταν το 2011, λόγω των αιματηρών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μανάμα, απόρροια της περίφημης «αραβικής άνοιξης».

Η τοποθεσία
Το «Διεθνές Σιρκουί του Μπαχρέιν», όπως ονομάζεται η πίστα, είναι κτισμένο κυριολεκτικά μέσα στην καυτή έρημο Σαχίρ και έχει μήκος 5,4 χλμ. τα οποία καλύπτονται σε 57 γύρους (συνολική απόσταση 308,405 χλμ.). Όπως είναι φυσικό όταν φυσάει, η ιπτάμενη άμμος δυσκολεύει αφάνταστα τη ζωή των οδηγών, με τους διοργανωτές να καταφεύγουν σε ψεκασμό της με ειδικό συγκολλητικό υλικό! Πάντως η πίστα είναι γεμάτη με ενδιαφέρουσες στροφές (15 συνολικά) και ευκαιρίες για προσπεράσεις, που την καθιστούν από τις πλέον εντυπωσιακές σε όλο το πρωτάθλημα.

Οι μονομάχοι
Τα «ασημένια βέλη» της Μερσέντες μονοπωλούν την κορυφή ως τώρα, με τον Νίκο Ρόζμπεργκ να βρίσκεται στην 1η θέση με 43 βαθμούς και τον ομόσταυλό του Λιούις Χάμιλτον να είναι 2ος με 25. Τρίτος βρίσκεται ο πολυνίκης του Μπαχρέιν (με 3 πρωτιές) Φερνάντο Αλόνσο της Φεράρι, έχοντας 24 βαθμούς. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι οδηγοί της ΜακΛάρεν-Μερσέντες, Τζένσον Μπάτον (23 β.) και Κέβιν Μάγκνουσεν (20 β.) Αντίθετα, ο πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ της Ρεντ Μπουλ είναι μόλις 7ος, με 15 βαθμούς. Στους κατασκευαστές πρώτη είναι η Μερσέντες με 68 βαθμούς, δεύτερη η ΜακΛάρεν-Μερσέντες με 43, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Φεράρι με 30, η οποία είναι και η πιο επιτυχημένη εταιρεία στην ιστορία του σιρκουί, με 4 νίκες.

Ο καιρός
Το Μπαχρέιν είναι πραγματικά ο… παράδεισος του μετεωρολόγου, με τις εναλλαγές να είναι σπάνιο φαινόμενο. Έτσι ο καιρός του τριημέρου 4-6 Απριλίου προβλέπεται ίδιος και απαράλλακτος – ζέστη και συνεχής ηλιοφάνεια. Το μόνο απρόβλεπτο φαινόμενο είναι οι άνεμοι, που αυτή την περίοδο έχουν μεταπτώσεις, και αναμένεται να είναι μέτριοι από βόρειες διευθύνσεις, το οποίο σημαίνει ότι στη στροφή 1 τα μονοθέσια θα τον δέχονται καταπρόσωπα.

Τα φαβορί
Όπως είναι φυσιολογικό, βάσει φόρμας και αυτοκινήτου, ο Λιούις Χάμιλτον βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των μπούκμεϊκερς για την πρώτη θέση, με απόδοση 11-10. Ο έτερος οδηγός της Μερσέντες, Νίκο Ρόζμπεργκ, παίζεται δεύτερο φαβορί με απόδοση 5-2, ενώ ο υπερασπιστής του τίτλου Σεμπάστιαν Φέτελ, έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις με 8-1.

Το πρόγραμμα
Όπως κάθε χρονιά, το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν θα περιλαμβάνει τρεις γύρους ελεύθερων δοκιμαστικών, τις κατατακτήριες δοκιμές και την τελική κούρσα. Οι ώρες έναρξης έχουν ως εξής:
1ο ελεύθερο δοκιμαστικό – Παρασκευή (4/4), 14:00 (ΟΤΕ Sport 3, 13;50)
2ο ελεύθερο δοκιμαστικό – Παρασκευή (4/4), 18:00 (ΟΤΕ Sport 3, 17:50)
3ο ελεύθερο δοκιμαστικό – Σάββατο (5/4), 15:00 (ΟΤΕ Sport 3, 14:50)
Κατατακτήριες δοκιμές – Σάββατο (5/4), 18:00 (ΟΤΕ Sport 3, 17:50)
Κούρσα – Κυριακή (6/4), 18:00 (ΟΤΕ Sport 3 και Alpha, από τις 17:10).

Ξέρατε ότι:
*Ο πρώτος νικητής στην ιστορία του Γκραν Πρι του Μπαχρέιν ήταν ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ήταν 4/4/2004, δηλαδή σαν σήμερα, όταν ο θρυλικός Γερμανός έβλεπε πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού, οδηγώντας το κατακόκκινο μονοθέσιο της Φεράρι. Μάλιστα από φέτος, στη 10η επέτειό της, η πρώτη από τις 15 στροφές της αραβικής πίστας αποφασίστηκε ότι θα φέρει τιμητικά το όνομα του «Σούμι».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/