Connect with us

MONEY

Δαβίδ και Γολιάθ

Published

on

Αν το αποτέλεσμα του τελικού του Τσάμπιονς λιγκ, κρινόταν σε οικονομικούς όρους, η Ατλέτικο Μαδρίτης δε θα χρειαζόταν καν να αγωνιστεί εναντίον της Ρεάλ. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είνα… χαοτική.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Με καθαρά αγωνιστικούς όρους, οι “ροχιμπλάνκος” θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι το φαβορί, παρά την ενδεχόμενη απουσία του βαρύ πυροβολικού, Ντιέγκο Κόστα. Είναι πανάξιοι πρωταθλητές Ισπανίας και στις δύο φετινές τους αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα με τη Ρεάλ είχαν μία νίκη (1-0) και μία ισοπαλία (2-2).
Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των δύο ομάδων, η Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζει Γολιάθ απέναντι στην… ταπεινή Ατλέτικο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για το 2013 τα έσοδα της Ρεάλ ήταν 495,19 εκατομμύρια ευρώ με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 126,18 εκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος όρος των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της Ρεάλ φτάνει τα 7,6 εκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα της Ατλέτικο ήταν 114,45 εκατομμύρια ευρώ (λίγο παραπάνω από ότι πλήρωσε η Ρεάλ για να αποκτήσει τον Γκράρεθ Μπέιλ) και τα καθαρά της έσοδα 26,41 εκατομμύρια ευρώ (λιγότερα και από τον Ολυμπιακό). Μάλιστα η Ατλέτικο τα προηγούμενα χρόνια είχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην μπορει να πληρώσει τους φόρους. Όσον αφορά στα συμβόλαια των παικτών, ο μέσος όρος είναι στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
Η εμπορική αξία της Ρεάλ Μαδρίτης (το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων) φτάνει τα 2,53 δισ. ευρώ, σχεδόν οκτώ φορές πάνω από την εμπορική αξία της Ατλέτικο Μαδρίτης που φτάνει τα 381,48 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στην αξία του brand των δύο ομάδων, ούτε εκεί τίθεται θέμα σύγκρισης. Στα 480 εκατομμύρια ευρώ φτάνει της Ρεάλ, μόλις στα 40 εκατομμύρια ευρώ είναι η αξία του brand της Ατλέτικο. Εκεί που τα νούμερα των “ροχιμπλάνκος” ξεπερνούν αυτά των “μερένχες”, είναι στο χρέος. Στα 225 εκατομμύρια ευρώ είναι το χρέος της Ατλέτικο και στα 130 εκατομμύρια ευρώ αυτό της Ρεάλ.
Μεγάλη είναι και η διαφορά στην αμοιβή των δύο προπονητών. Η παλιοσειρά (και πρωταθλητής Ευρώπης) Κάρλο Αντσελότι αμοίβειται από τη Ρεάλ Μαδρίτης με ετήσιο συμβόλαιο του οποίου οι απολαβές φτάνουν τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ χαμηλότερο είναι το συμβόλαιο του κατά πολλούς κορυφαίου προπονητής της χρονιάς, Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο προπονητής της Ατλέτικο, αμοίβεται ετησίως με 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατάκτηση του Τσάμπιονς λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης θα προσθέσει πολύ… γόητρο στο σύλλογο καθώς θα επιτύχει επιτέλους το “Decima”, την κατάκτηση δηλαδή του 10ου Τσάμπιονς λιγκ. Αντιθέτως, στην Ατλέτικο Μαδρίτης θα αυξήσει κατά πολύ την εμπορική αξία του συλλόγου. Οι συμφωνίες με τους χορηγούς και τα έσοδα αναμένεται να εκτοξευτούν και επιτέλους οι… φτωχοί της Μαδρίτης θα αρχίσουν να εισπράτουν δίχως να χρειάζεται να πουλάνε κάθε χρόνο τον καλύτερο τους παίκτη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/