Connect with us

ΤΡΙΑΘΛΟ

Δεν πάνε για διακοπές

Published

on

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman ολοκληρώνεται σήμερα από τη Χαβάη. Οι κορυφαίοι τριαθλητές είναι έτοιμοι για έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αγώνες της σεζόν.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Συνδυάζοντας τρεις ξεχωριστούς αγώνες αντοχής κολύμβησης, ποδηλασίας κα τρεξίματος που φιλοξενούσε η Χαβάη, προέκυψε στις 18 Φεβρουαρίου 1978 ο αγώνας τριάθλου Ironman, που έμελε να χαρίσει συγκλονιστικές στιγμές τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα σε χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι ίσως έχουμε ταυτισμένη τη Χαβάη με τις εξωτικές διακοπές αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν ξεκουράζονται εκεί. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ξεπεράσουν κάθε όριο σωματικής και ψυχικής αντοχής για να διανύσουν 3.86χλμ. κολύμβηση, 180χλμ. με ποδήλατο και 42χλμ. τρέξιμο, κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίας και υγρασία.
Το συναίσθημα για όσους καταφέρουν να τερματίσουν και κατακτήσουν τον τίτλο του Ironman δεν περιγράφεται με λόγια. Στο φετινό αγώνα στη Χαβάη, που θα αναδείξει τον παγκόσμιο πρωταθλητή, θα πάρουν μέρος 2.187 αθλητές, η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους 30.5 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία του νερού όπου θα διεξαχθεί το σκέλος της κολύμβησης 26 βαθμοί. Κάτοχος του τίτλου είναι ο Ισπανός Χαβιέ Γκόμες, ενώ από τις πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές στην Καϊλούα Κόνα είναι αυτή του Απόλο Όνο, του Αμερικανού Ολυμπιονίκη στο πατινάζ, που αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση άφησε τον πάγο για πολύ πιο ζεστές καταστάσεις.
Οι δυσκολίες που έχει ο συγκεκριμένος αγώνας δεν τον καθιστά απαγορευτικό για άτομα με αναπηρία. Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο άλλοτε οδηγός της Φόρμουλα 1, Άλεξ Ζανάρντι. Ο Ιταλός σε ατύχημα το 2001 κέρδισε εν τέλει τη μάχη με το θάνατο, έχασε όμως και τα δυο του πόδια. Μετά από 13 χρόνια σκοπεύει να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι η αναπηρία δεν περιορίζει την ατομική ικανότητα, διανύοντας το σύνολο των 226χλμ. του Ironman στη Χαβάη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/