Connect with us

STORY

Δύσκολα για την Εθνική

Published

on

Τα κριτήρια για τη διάθεση των τεσσάρων προσκλήσεων στο παγκόσμιο της Ισπανίας, έδωσε στη δημοσιότητα η FIBA. Σε πρώτη ανάγνωση, η Ελλάδα μοιάζει να περνά τη βάση. Είναι όμως αυτό αρκετό;

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Τα κριτήρια της παγκόσμιας ομοσπονδίας του μπάσκετ, εκ πρώτης ανάγνωσης φαίνονται δίκαια. Με βάση αυτά τα κριτήρια η Εθνική παίρνει δεν παίρνει τη μία από τις τέσσερις wild cards. Όπως όμως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, το παρασκήνιο είναι αυτό που θα κάνει όλη τη δουλειά. Πόσο ισχυρότεροι είμαστε έναντι των Καναδών, των Βραζιλιάνων, των Ρώσων, των Ιταλών, των Σέρβων και των Τούρκων; Μάλλον καθόλου.

Η πρώτη λίστα με τους υποψήφιους για τις τέσσερις προσκλήσεις θα δημιουργηθεί στς 24 Νοεμβρίου στο Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κεντρικού συμβουλίου της FIBA. H τελική απόφαση για τις τέσσερις χώρες, θα παρθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2014 στη Βαρκελόνη, μία μέρα πριν από την κλήρωση των ομίλων για το παγκόσμιο κύπελλο (και όχι πρωτάθλημα όπως θα λέγεται στο εξής) στη Βαρκελώνη.
Αυτά είναι τα κριτήρια της FIBA.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Πόσο δημοφιλές είναι ένα άθλημα στη χώρα.
Σαφώς και το μπάσκετ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα. Μπορεί από τα εισιτήρια των πρωταθλημάτων να μην αποτυπώνεται αυτή η… αγάπη, ωστόσο και στη FIBA γνωρίζουν καλά πως ο Έλληνας έχει το μπάσκετ στο dna του.
Η ποιότητα και τα αποτελέσματα της Εθνικής Ομάδας κάθε χώρας.
Η Εθνική ομάδα βρίσκεται σταθερά στις πέντε κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Δυστυχώς όμως, από το 2009 και μετά δεν έχει να παρουσιάσει καμία διάκριση.
Αν έχει φιλοξενήσει ή αν έχει ζητήσει να φιλοξενήσει στο παρελθόν διοργανώσεις της FIBA.
Μερικές από τις πιο πετυχημένες διοργανώσεις της FIBA, έχουν γίνει στην Ελλάδα.
Τη σημασία που θα έχει στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα, η παρουσία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA.
Εννοείται πως η παρουσία της Εθνικής στο παγκόσμιο της Ισπανίας, θα ενισχύσει την παρουσία των μικρών παιδιών στις ακαδημίες των ομάδων.
Η δέσμευση των καλύτερων παικτών της χώρας να αγωνιστούν για την Εθνική ομάδα.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική και του χρόνου. Τα ερωτηματικά είναι οι NBAer (Κουφός και Καλάθης) οι οποίοι μάλλον είναι αρνητικοί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Η συμφωνία με την τηλεόραση τόσο σε εγχώριες όσο και διεθνείς διοργανώσεις.
Άλλο ένα αδύναμο στοιχείο για την Εθνική. Η διάλυση της ΕΡΤ και η οικονομική κρίση έχουν περιορίσει τα τηλεοπτικά έσοδα στο μπάσκετ.
Η σημασία της αγοράς της κάθε χώρας για τους χορηγούς της FIBA.
Για τους τέσσερις (τουλάχιστον) από τους επτά βασικούς χορηγούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας, η Ελλάδα αποτελεί μία καλή αγορά.
Η σημασία της χώρας στους διοργανωτές του παγκοσμίου κυπέλλου της FIBA.
Οι μάχες με την Ισπανία σε ευρωπαϊκά (κυρίως) και παγκόσμια πρωταθλήματα είναι από τα must κάθε διοργάνωσης. Οι σχέσεις των δύο χωρών, μάλλον είναι… αδιαφόρες, αλλά σίγουρα οι Ισπανοί θα ήθελαν μία ρεβάνς για την ήττα που υπέστησαν στη Σλοβενία.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Σύμπλευση με τους κανονισμούς της FIBA.
Η Ελλάδα θεωρείται από τα καλά παιδιά.
H ποιότητα της δουλειάς της ομοσπονδίας.
Στο κομμάτι αυτό, χωράει μεγάλη συζήτηση. Όμως τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι γίνεται καλή δουλειά, καθώς η Εθνική σε όλες τις ηλικίες είναι στις πρωταγωνίστριες ομάδες.
Η στήριξη στην ομοσπονδία από την κυβέρνηση.
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο Βασιλακόπουλος, στέλεχος της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ, όλο και κάποια δήλωση-χάρη στήριξης θα γίνει.
Η συμμετοχή της ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις της FIBA ή της αντίστοιχης ζώνης στην οποία ανήκει (επιτροπές, δραστηριότητες κλπ).
Αν και ο Βασιλακόπουλος είναι από τους παλαιότερους παράγοντες του μπάσκετ στην υφήλιο, τα τελευταία χρόνια είναι ανίσχυρος και οι έχθρες που έχει δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκδηλώνονται κάποιες φορές εις βάρος της Εθνικής (εχθρικές διαιτησίες).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/