Connect with us

MONEY

Ενας Τούρκος που χάρηκε!

Published

on

Στην αναμέτρηση των τριών πόλεων (Τόκιο, Μαδρίτη Κωνσταντινούπολη) για την ανάθεση των Ολυμπιακών του 2020, κάθε ψήφος ήταν πολύτιμη. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι τρεις διεκδικητές που επιστράτευσαν ακόμα και τους χορηγούς για να ασκήσουν πιέσεις στα μέλη της ΔΟΕ. Ανάμεσα τους και ο Μουσουλμάνος, τούρκικης καταγωγής πρόεδρος της Coca Cola.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Αυτό ήταν και ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά των Γιαπωνέζων. Οι πιέσεις που άσκησαν οι μεγάλες εταιρείες τους που είναι χορηγοί σε παγκόσμιες ομοσπονδίες (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πανισχύρη εντός ΔΟΕ, IAAF) έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Κάτι ανάλογο προσπάθησαν να κάνουν και οι Τούρκοι που διέθεταν ανάλογο δυνατό χαρτί (ίσως ισχυρότερο) καθώς ο πρόεδρος της Coca Cola, ενός εκ των βασικών χορηγών των Αγώνων (από το 1928), είναι Τουρκοαμερικανός. Δυστυχώς όμως για την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης, ο Μουχτάρ Κεντ επέλεξε την ουδετερότητα. Τουλάχιστον αυτό εξέφρασε δημοσίως…

Αυτή η απόφαση ίσως να μη βασίζεται και τόσο στα Ολυμπιακά ιδεώδη. Ρίχντοντας μια ματιά στα μερίδια των αγορών στις τρεις υποψήφιες πόλεις, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί η τελική επιλογή του Τόκιο έκανε ευτυχισμένους τους ανθρώπους της Coca Cola. Η Ιαπωνία πρόκειται για μια αγορά σαφώς μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας και της Τουρκίας. Στις δύο τελευταίες, η Coca Cola κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Δε συμβαίνει το ίδιο και στην αγορά της Ιαπωνίας όπου Coca Cola κατέχει το 37% της αγοράς και φαίνεται να χάνει από την Pepsi που λάνσαρε την πρώτη cola αδυνατίσματος (Fat Blocking Pepsi).

Για το λόγο αυτό ο Μουσουλμάνος και τουρκικής καταγωγής πρόεδρος της Coca Cola, υποδέχθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με ένα τεράστιο χαμόγελο. Μάλιστα η δήλωση του Μουχτάρ Κεντ ήταν ανάλογη του σκεπτικού του. “Και οι τρεις είναι σημαντικές αγορές για εμάς. Συγχαρητήρια στο Τόκιο”.
Για τα επόμενα επτά χρόνια, το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρίσκεται πάνω σε όλα τα πρϊόντα της Coca Cola στην Ιαπωνία και αναμένεται να εκτοξεύσει τα κέρδη της πολυεθνικής.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/