Connect with us

STORY

Επιστροφή στην ελίτ

Published

on

Με αρκετή αισιοδοξία για διάκριση ντεμπουτάρουν οι Ελληνίδες αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής, στο πλαίσιο του 30ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών – νεανίδων που διεξάγεται από 13 έως 15 Ιουνίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η σπουδαία διοργάνωση, με τη συμμετοχή 250 περίπου γυμναστριών (20 αθλήτριες στο ατομικό γυναικών, 21 ομάδες στο ανσάμπλ γυναικών και 102 αθλήτριες στο ατομικό νεανίδων) από 33 διαφορετικές χώρες, πραγματοποιείται σχεδόν έναν μήνα μετά τον απροσδόκητο θάνατο της Κεφαλονίτισσας «χάλκινης» Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Άννας Πολλάτου, σε τροχαίο δυστύχημα. Όπως είναι φυσικό οι αγώνες αναμένεται να κρύβουν ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση για τις Ελληνίδες αθλήτριες, οι οποίες θα αγωνιστούν φορώντας πένθος στο αριστερό μπράτσο, δίπλα από το εθνόσημο, με τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας γυμναστικής (UEG), όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο 31ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – εφήβων της Σόφιας, τον προηγούμενο μήνα. Η διοργάνωση αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου η ελληνική γυμναστική να κάνει ένα ακόμη βήμα βελτίωσης του κύρους της και σταθεροποίησης στο ευρωπαϊκό στερέωμα, με απώτερο σκοπό φυσικά τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εκεί όπου ήδη κοσμούν τους δρόμους της πόλης επιγραφές, που προαναγγέλλουν το αγώνισμα της γυμναστικής, με τη μορφή της Βαρβάρας Φίλιου.

Η ελληνική παρουσία
Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει σήμερα με τον σύνθετο αγώνα του ανσάμπλ, όπου η ελληνική ομάδα (ανανεωμένη κατά το ήμισυ) θα διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα και ενδεχομένως την πρόκριση για τους τελικούς οργάνων της Κυριακής. Στις 10 κορύνες θα αγωνιστούν οι Ελένη Δόικα, Σταυρούλα Σαμαρά, Ζωή Κοντογιάννη, Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Στεφανία Μήτσανα, ενώ στις 3 μπάλες-2 κορδέλες τη θέση της τελευταίας αθλήτριας θα πάρει η Αναστασία Γιουβανάκη.
Η συνέχεια θα δοθεί αύριο με το αγώνισμα του ατομικού των γυναικών, με τη γυμνάστριά μας Βαρβάρα Φίλιου να διαγωνίζεται στο σύνθετο ατομικό. Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία αυτή θα συμμετάσχουν οι 20 καλύτερες αθλήτριες του περσινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βιέννης, χωρίς το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης να περιλαμβάνει τελικούς οργάνων ή ομαδικό αγώνα.
Στην κατηγορία των νεανίδων, τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι Ελένη Κελαϊδίτη (του «Αρμονία Παλαιού Φαλήρου») και Γεωργία Μάρθα (του «ΑΓΕΜΣ Σπάρτακος»), αμφότερες στο ατομικό πρόγραμμα.
Η μεγάλη μας ελπίδα για διάκριση στη διοργάνωση είναι η Βαρβάρα Φίλιου. Η 19χρονη Βολιώτισσα είχε πετύχει την κορυφαία επίδοση ελληνίδας γυμνάστριας στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιέννης, τερματίζοντας 8η στον τελικό της κορδέλας, με 16.525 βαθμούς, και 12η στο σύνθετο ατομικό. Επιπλέον η Φίλιου είχε κερδίσει την 4η θέση στον τελικό της κορδέλας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κιέβου το 2013, που είναι η υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει ποτέ Ελληνίδα εκπρόσωπος του ατομικού σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η Φίλιου έχει εδώ και έναν μήνα την τεχνική καθοδήγηση της καταξιωμένης, πρώην σταρ του αθλήματος, Αλίγια Γκαράγεβα από το Αζερμπαϊτζάν.

Το πρόγραμμα των αγώνων
Σήμερα
15:55 – 19:00 Ανσάμπλ γυναικών, σύνθετος αγώνας
Σάββατο 14 Ιουνίου
07:30 – 14:30 Ατομικό νεανίδων, προκριματικός, 2ο σκέλος (κορύνες και κορδέλα)
15:00 – 19:15 Ατομικό γυναικών, σύνθετο ατομικό
Κυριακή 15 Ιουνίου
10:00 – 12:00 Ατομικό νεανίδων, τελικοί οργάνων (στεφάνι, μπάλα, κορύνες, κορδέλα)
12:30 – 14:20 Ανσάμπλ γυναικών, τελικοί οργάνων (10 κορύνες, 3 μπάλες / 2 κορδέλες)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/