Connect with us

STORY

Ευρωλίγκα με αμαξίδιο

Published

on

Ευρωλίγκα δεν υπάρχει μόνο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Υπάρχει και για το μπάσκετ με αμαξίδο, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τη Δωδεκάνησο και τον Μέγα Αλέξανδρο.

του Αριστομένη Νικολόπουλου
[email protected]

Η νταμπλούχος Ελλάδας για το 2014, ομάδα της Δωδεκανήσου και ο Μέγας Αλέξανδρος θα λάβουν μέρος στα προκριματικά του τρίτου γύρου της ευρωλίγκας που θα διεξαχθούν στο Μπρνο της Τσεχίας τον Μάρτιο του 2015 (6-8) με στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Η Δωδεκάνησος στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο όμιλο την τούρκικη Γιάλοβα, την Κάουνας από τη Λιθουανία, τη Λόντον Τάιτανς από τη Βρετανία και την ισπανική Μπιλμπάο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος τοποθετήθηκε στον πρώτο όμιλο όπου θα αντιμετωπίσει διοργανώτρια ομάδα Χόμπιτ Μπρνο, την Κονστανσίμ από την Πολωνία, τη Μπαρσά από τη Ρωσία και την ιταλική Βαρέζε.
Στον τρίτο όμιλο είναι οι ομάδες, Αλμπαθέτε (Ισπανία), Όνλι Φρεντς (Ολλανδία), Μπέγκαμπο (Ιταλία) και Καρντεμίρ Καραμπάκ (Τουρκία).
Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι δυο κάθε μέρα με έναν αγώνα για κάθε ομάδα το πρωί και έναν το απόγευμα. Προκρίνονται οι πρώτοι από κάθε όμιλο.

Η ευρωλίγκα είναι η πρώτη τη τάξει διοργάνωση για το μπάσκετ με αμαξίδιο. Επίσης υπάρχει το τσάλεντς καπ, το Γουίλι Μπίνκμαν καπ, το Αντρέ Βενγκάβεν καπ και το τελευταίο τη τάξει αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο, αντιθέτως ιδιαίτερα δύσκολο, τσάμπιονς καπ. Το μπάσκετ με αμαξίδιο αποτελεί ίσως το
θεαματικότερο αλλά και από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά αθλήματα του Παραολυμπιακού αθλητισμού.

Η τελευταία φορά που ελληνική ομάδα συμμετείχε στην ευρωλίγκα, ήταν το 2009. Την επόμενη χρονιά η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι δεν μπόρεσε να καλύψει την συμμετοχή των
ελληνικών ομάδων και τελικά τις απέσυρε την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την τιμωρία από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και την απαγόρευση της συμμετοχής ελληνικών συλλόγων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κύπελλα μέχρι το 2014.

Ο διεθνής διαιτητής στο μπάσκετ με αμαξίδιο, Πλάτωνας Σέρρας αναλύει τον τρόπο πρόκρισης στις τελικές φάσεις των κυπέλων Ευρώπης. «Για την πρόκριση στις τελικές φάσεις των κυπέλλων Ευρώπης, η IWBF έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το εξής σύστημα. Οι δύο πρώτες ομάδες από τους τρεις ομίλους της ευρωλίγκα 1 προκρίνονται στην τελική φάση του τσάμπιονς καπ, όπου μαζί με τη διοργανώτρια ομάδα και την κάτοχο του περσινού τίτλου, αποτελούν την οχτάδα των ομάδων.
Η τρίτη ομάδα από τους τρεις ομίλους της ευρωλίγκα 1 και η πρώτη ομάδα από τους τέσσερις ομίλους της ευρωλίγκα 2 προκρίνονται στην τελική φάση του Αντρέ Βεργκάνβεν καπ, όπου μαζί με τη διοργανώτρια ομάδα αποτελούν την οχτάδα των ομάδων.
Η τέταρτη ομάδα από τους τρεις ομίλους της ευρωλίγκα 1 και η δεύτερη ομάδα από τους τέσσερις ομίλους της ευρωλίγκα 2 προκρίνονται στην τελική φάση του Γουιλι Μπρίνκμαν καπ, όπου μαζί με τη διοργανώτρια ομάδα αποτελούν την οχτάδα των ομάδων.
Η τρίτη ομάδα από τους τέσσερις ομίλους της ευρολίγκα 2 και η πρώτη ομάδα από τους τρεις ομίλους της ευρωλίγκα 3 προκρίνονται στην τελική φάση του τσάλεντς καπ, όπου μαζί με τη διοργανώτρια ομάδα αποτελούν την οχτάδα των ομάδων».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Δωδεκάνησος Ατνάν Χαμαντί, Χρήστος Μιχαήλου, Σπύρος Αναγνώστης, Λουκάς Στεφάνου, Μιχάλης Χατζηδημητρίου, Μιχάλης Τσιγκόλης, Σταύρος Μεταξενίου, Σάββας Καρατζιάς, Νίκος Μούνδρος, Διονύσης Σπαχίου, Νίκος Τσιβούγλης, Χρυσοβαλάντης Παππάς, Νίκος Καραγιάννης, Μανώλης Στυλιανάκης, Κωνσταντίνος Καλούδης, Βενιζέλος Χωραφίτης, Ειρήνη Πλαγγέτη.
Προπονητής Μιχάλης Χατζηδημητρίου

Μέγας Αλέξανδρος Άγγελο Διμπιτούζη, Περικλή Τσαπανίδη, Χρήστο Ελευθεριάδη, Κώστα Σοφιανίδη, Λάζαρό Βαρδικίλη, Στέλιο Θεοδωρίδη, Γιάννη Μήτσου, Κυριάκο Χατζιμηχαήλ, Κωνσταντίνος Σκαλιστής, Ανδρέας Γεωργιάδης, Γιώργος Σουρλής, Δημήτρης Τσαλικίδης, Άγγελος Βασιλειάδης, Αντώνης Θωμαΐδης, Γιώργος Νικολαΐδης, Αναστασία Βαρκιτζή, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Νίκος Σιβετίδης, Χρήστος Βρόντζος, Σπύρος Κεφαλάς, Παναγιώτη Σαουλίδη, Αντώνης Γέργος.
Προπονητής Άγγελος Διμπιτούζης

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/