Connect with us

EDITORIAL

Ευρωπαϊκό και Θεσσαλονίκη

Published

on

Πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να ξαναμπεί στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων και παράλληλα να έχει τουριστικά και οικονομικά οφέλη; Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου είναι ευκαιρία…

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Οκτώ χρόνια πριν, τέτοιο καιρό, βρέθηκα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας για να καλύψω δημοσιογραφικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Ο ελληνικός στίβος είχε ακόμη κεκτημένη ταχύτητα από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και έδρεψε δάφνες με το χρυσό του Ιακωβάκη στα 400 μέτρα με εμπόδια και τα ασημένια μετάλλια της Χαλκιά και της Δεβετζή, στα 400μ. εμπόδια και τριπλούν αντίστοιχα.

Υφυπουργός Αθλητισμού εκείνη την περίοδο ήταν ο Γιώργος Ορφανός. Μετά το χρυσό του Ιακωβάκη, είχε πάει στο ξενοδοχείο των αθλητών για να τον συγχαρεί. «Υπουργέ, να σε κεράσω μια μπίρα; Έτσι θα το γιορτάσουμε», ήταν το σχόλιο του σπουδαίου πρωταθλητή, που δυστυχώς δεν θα είναι σε λίγες μέρες στη Ζυρίχη. Αναφέρω τον σημερινό υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, διότι σε μία κουβέντα μας μου είχε πει ότι «αυτή η διοργάνωση είναι ιδανική για τη Θεσσαλονίκη. Έχει το μέγεθος που μπορεί να καλύψει το Καυτανζόγλειο και να φέρει έσοδα στην πόλη».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρω ότι σε εκείνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το στάδιο Ούλεβι ήταν κάθε απόγευμα κατάμεστο από 40.000 θεατές, οι αγόραζαν προϊόντα της διοργάνωσης σε καλές τιμές και αρκετοί από αυτούς συνδύαζαν τους αγώνες με τουρισμό.
Έκτοτε και κάθε δύο χρόνια, όποτε πλησιάζει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, θυμάμαι την κουβέντα του Γιώργου Ορφανού για την προοπτική της Θεσσαλονίκης. Και σκέφτομαι ότι αν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου φιλοξενηθεί στην πόλη, με τον σουηδικό και όχι με τον ελληνικό τρόπο, θα έχει πολλαπλά οφέλη και ανύπαρκτες ζημίες.

Ο σουηδικός (και για πολλούς αυτονόητος) τρόπος σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται περιττά έξοδα, να υπάρχει λογική στις θέσεις εργασίας και να μην είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε» για τους ημέτερους, να μην υπερκοστολογηθούν οι βελτιωτικές εργασίες στο στάδιο και παράλληλα να υπάρξει τέτοιο μάρκετινγκ που θα αφήσει έσοδα στη διοργάνωση, στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ως τουριστικό προορισμό.

Για το 2016 και το 2018 τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στίβου θα διεξαχθούν σε Άμστερνταμ και Βερολίνο αντίστοιχα. Για το 2020, μήπως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι αρχές της πόλης και ο ΣΕΓΑΣ; Άλλωστε, με αδράνεια και μεμψιμοιρία ανάπτυξη δεν έρχεται…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/