Connect with us

STORY

Η αιωνιότητα των ντέρμπι

Published

on

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος που είναι χωρισμένο στα… δύο, οι… δύο (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους με το μεταξύ τους ντέρμπι. Στο άδειο ΣΕΦ, λόγω της τιμωρίας των ερυθρόλευκων από πέρσι, αύριο το απόγευμα (19.15) ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να καθαρίσει την υπόθεση πρωτιά από τώρα, ο δε Ολυμπιακός να μπει στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης δυνατά, αφού ξεκινάει το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς. Για την ιστορία αυτών των αγώνων έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί άλλα τόσα. Το sportsfeed.gr θυμάται στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη όλων.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Τα… φρέσκα κουλούρια

  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από το 2000 και μετά το πιο σημαντικό γεγονός στις ιστορίες Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού ήταν η απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να αφήσει τους πράσινους και να υπογράψει συμβόλαιο με τους Πειραιώτες. Το καλοκαίρι του 2010 ο Kill Bill λαμβάνει το μήνυμα ότι “πρώτος στον Παναθηναϊκό είναι ο Διαμαντίδης και μετά όλοι οι άλλοι” και αποφασίζει να υπογράψει στον Ολυμπιακό, για να είναι ηγέτης και (μετέπειτα) αρχηγός. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο κουμπάρων (Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς) να μην πάρει παίκτη ο ένας από τον άλλον, αλλά ο V-Span ήταν ξεχωριστή περίπτωση.
  • Περί one man show μπορεί να μιλήσει καλύτερα από όλους ο Δημήτρης Διαμαντίδης για τον τελικό κυπέλλου το 2009. Τότε που ο Παναθηναϊκός βρισκόταν πίσω λίγο πριν το φινάλε, όμως ο 3D πήρε τη μπάλα και με τρία σερί τρίποντα εκτός ισορροπίας έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά και του χάρισε τον τίτλο με σκορ 80-70!
  • Η πιο ηδονική στιγμή για τον Βασίλη Σπανούλη ήταν στις 2 Ιουνίου 2012. Πέμπτος τελικός πρωταθλήματος. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται στο ματς δίχως αύριο για τον τίτλο, μέσα στο ΣΕΦ. Ο Σπανούλης με 24 πόντους εκθρονίζει τον Παναθηναϊκό, βάζει στον θρόνο τον Ολυμπιακό και βγάζει τη γλώσσα του στην κάμερα!
  • Μπορεί να είναι MVP σε τελικούς κάποιος με 4/10 σουτ και 5 λάθη; Ανέτα, αν αυτός είναι ο Διαμαντίδης! Στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος ο Έλληνας γκαρντ “έσωσε” τον Παναθηναϊκό από το μπρέικ του Ολυμπιακού. Καταρχήν με την τάπα του στον Άλεξ Άκερ που ήταν έτοιμος να καρφώσει στον αιφνιδιασμό 19” πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας όταν το σκορ ήταν 77-76 υπέρ του Παναθηναϊκού και εν συνεχεία στα 5” πριν το φινάλε της παράτασης όταν πήρε επιθετικό ριμπάουντ ανάμεσα από τέσσερις ερυθρόλευκους και σκόραρε το καλάθι που διαμόρφωσε το τελικό 86-85!
  • Το “αιώνιο” παρελθόν

  • Ο αείμνηστος Γιώργος Κολοκυθάς σκοράρει 40 πόντους στο… ρελαντί στις 7 Ιανουαρίου 1968 και οδηγεί τον Παναθηναϊκό στη νίκη με σκορ 75-69. Λίγες ώρες πριν ήταν στα μπουζούκια και διασκέδαζε. Την επομένη οι εφημερίδες έγραψαν ότι δεν ήταν το Αϊ-Γιαννιού, αλλά του Αϊ Γιώργη!
  • Στις 9 Μαρτίου 1991 ο Αντόνιο Ντέιβις, πριν κάνει την σπουδαία καριέρα του στο ΝΒΑ με τους Ιντιάνα Πέισερς, “σκορπάει” τον Ολυμπιακό με 31 πόντους και 19 ριμπάουντ. Οι πράσινοι κέρδισαν με 96-71. Στο ματς του πρώτου γύρου ο Ντέιβις είχε 30 πόντους και 21 ριμπάουντ, αλλά οι ερυθρόλευκοι είχαν κερδίσει με 110-94.
  • Ο Ζάρκο Πάσπαλι μπαίνει στην ζωή του ελληνικού μπάσκετ και τον Δεκέμβριο του ’91 σκοράρει μέσα στον “τάφο του Ινδού” 37 πόντους και οδηγεί τον Ολυμπιακό στη νίκη με 84-81. Στον δεύτερο γύρο βάζει άλλους 33 πόντους στους πράσινους και ο Ολυμπιακός κερδίζει με 69-60.
  • Ο Έντι Τζόνσον αποδεικνύεται “καυτός” στο ντέρμπι της 6ης Μαϊου 1995, όταν πετυχαίνει 34 πόντους με 11/13β., 7/14δπ., 3/8τρ. και οδηγεί τον Ολυμπιακό στην άνετη επικράτηση με 82-66.
  • Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και την δεκαετία του ’50 από τις κερκίδες των ανοικτών γηπέδων στο Πασαλιμάνι και στους Αμπελόκηπους πέρασε όλος ο καλός κόσμος του λεκανοπεδίου. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης που ήταν προσωπικός φίλος του Γιάννη Σπανουδάκη, ο Τώνης Μαρούδας, η Έλλη Λαμπέτη, ο Γιώργος Φούντας, ο Κώστας Λινοξυλάκης, οι Λαναράδες, ο Μπλούης, ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ και πολλοί άλλοι…
  • Στις 3 Απριλίου 1994 μετά από ντέρμπι εθεάθησαν στην Γλυφάδα να πίνουν τον καφέ τους δύο αντίπαλοι ξένοι. Ο Ζάρκο Πάσπαλι και ο Αλεξάντερ Βολκόφ! Πέρα από κάθε έννοια της κόντρας και του φανατισμού…
  • Τον Γενάρη του ’86 ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό με σκορ 83-74, όμως υπήρξαν επεισόδια και μαζικές συλλήψεις των ΜΑΤ μέσα σε κλούβες. Την ίδια μέρα, 25 Ιανουαρίου, το μπαρ “Market” στο Πασαλιμάνι βάφτηκε κόκκινο από τον ιδιοκτήτη του επειδή ήταν χαρούμενος από τη νίκη επί του “αιώνιου” αντίπαλου.
  • Από τα χειρότερα ματς στην καριέρα του Νίκου Γκάλη. Στις 19 Απριλίου 1994 ο Ολυμπιακός κέρδισε με σκορ 77-72. Ο Γκάλης είχε 4/9 σουτ και 3 λάθη!
  • Στις 19 Μαϊου 1996 ο Ολυμπιακός διαλύει τον Παναθηναϊκό με 73-38 και στέφεται πρωταθλητής. Οι πράσινοι είναι τραγικοί, ο Οικονόμου είχε 3/12 σουτ και 0/2 βολές…

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */