Connect with us

OLYMPICS

Η απάντηση της Τζαμάικα

Published

on

Είναι προφανές πως οι Βρετανοί κάνουν ότι μπορούν για να αμαυρώσουν την αθλητική εικόνα της Τζαμάικα. Για το λόγο αυτό υπάρχει τον τελευταίο καιρό μπαράζ δημοσιευμάτων στα βρετανικά ΜΜΕ, όπου χρεώνουν στους Τζαμαϊκανούς ελλειπή έλεγχο αντι-ντόπινγκ στους αθλητές τους.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Τροφή για τα δημοσιεύματα, έδωσε η συνέντευξη της πρώην υπεύθυνης της τζαμαϊκανής υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ, Ρενέ Αν Σίρλεϊ η οποία δήλωσε πως πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου έγινε μόνο ένας αιφνιδιαστικός έλεγχος στους αθλητές της χώρας. Για το λόγο αυτό τίθενται υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα των αθλητών τους, στοχεύοντας κυρίως τον Γιουσέιν Μπολτ. Αυτή είναι η μισή η αλήθεια, καθώς όντως η υπηρεσία αντί-ντόπινγκ των Τζαμαϊκανών δεν είναι και η καλύτερη που υπάρχει στον κόσμο. Πως να είναι άλλωστε όταν πρόκειται για μία χώρα ιδιαίτερα φτωχή και με περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνολογία. Αυτό που δε λένε οι Βρετανοί, είναι πως όλοι οι τοπ αθλητές δεν ελέγχονται μόνο από τις χώρες τους. Ο κυρίως έλεγχος γίνεται από τη WADA, τη ΔΟΕ και στη συγκεκριμένη περίπτωση την IAAF.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Τζαμάικα Μάικ Φένελ, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε πως τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αμαυρώνουν την εικόνα του Μπολτ ο οποίος κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και του Λονδίνου. “Τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα” δήλωσε στο περιθώριο του παγκόσμιου συνεδρίου αντι-ντόπινγκ που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ. “Η αξιοπιστία των ελέγχων μας είναι αποδεδειγμένη και θα συνεχίσουμε να την ενισχύουμε, με τη βοήθεια εξωτερικών παραγόντων. Είναι μέγα λάθος να υπάρχουν αμφιβολίες για την καθαρότητα των επιτυχιών του Μπολτ και των υπόλοιπων αθλητών μας. Η IAAF μπορεί να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου, καθώς είμαστε η χώρα που έχει δεχθεί τους περισσότερους ελέγχους”.

Η επίσημη απάντηση της IAAF σχετικά με το θέμα
“Η παγκόσμια ομοσπονδία πραγματοποιεί εξουσιοδοτημένους ελέγχους. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Αυτούς που βρίσκονται στις 20 πρώτες θέσεις στην κατάταξη κάθε αγωνίσματος. Το 2012, η Τζαμάικα διέθετε 19 αθλητές σε αυτές τις λίστες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε 126 ελέγχους. Περίπου 6,63 τεστ σε κάθε αθλητή της Τζαμάικα και αυτό τους καθιστά τους πλέον ελεγχόμενους στη λίστα. Στη δεύτερη θέση των περισσότερων ελέγχων βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν 43 αθλητές που υποβλήθησαν σε 222 ελέγχους. Περίπου 5,16 ο κάθε αθλητής. Ειδικότερα ο Γιουσέιν Μπολτ, είναι από τους αθλητές που έχουν ελεγχθεί τις περισσότερες φορές, καθώς υποβλήθηκε σε περισσότερα από 12 τεστ μέσα στο 2012.
Συνυπολογίζοντας όλα τα τεστ που γίνονται υπό την αιγίδα της IAAF και εκτός λίστας των κορυφαίων, το 2012 ελέγχθησαν 37 Τζαμαϊκανοί αθλητές και αθλήτριες. Σε αυτά τα στατιστικά νούμερα που παραθέτουμε, θα πρέπει να προστεθούν και οι έλεγχοι που διεξάγουν η WADA, η ΔΟΕ και η υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Τζαμάικα.
Όσον αφορά στους πέντε αθλητές της Τζαμάικα που βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και υπάρχουν οι κατηγορίες από τα βρετανικά μέσα για ελλειπείς ελέγχους, καλό είναι να αναφερθούν τα ονόματα τους.
Πρόκειται για:

  • Τον 8ο στη γενική κατάταξη της λίστας των σπρίντερ στην Τζαμάικα και 20ος στην παγκόσμια κατάταξη, Κεμάρ Μπέιλι Κόλ ο οποίος είχε επίδοση 10.00 στα 100μ.
  • Την 7η στην Τζαμάικα και 17η στον κόσμο,στα 100μ., Σιλονί Κάλβερτ με χρόνο 11.05.
  • Την 8η στην Τζαμάικα και 29η στον κόσμο στα 100μ., Σαμάνθα Χένρι Ρόμπινσον με χρόνο 11.11.
  • Την 6η στην Τζαμάικα και 22η στον κόσμο στα 400μ., Κριστίν Ντέι με χρόνο 50.85.
  • Την 8η στην Τζαμάικα και 66η στον κόσμο στα 400μ., Σερίφα Λόιντ με χρόνο 51.70.
  • Από τους συγκεκριμένους αθλητές, μόνο η Κριστίν Ντέι συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ως αναπληρωματική στη σκυταλοδρομία των 4Χ400μ. των γυναικών”.
    Να σημειωθεί πως ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών ο Ασάφα Πάουελ, η Σέρον Σίμσον (και ο Αμερικανός Τάισον Γκέι).

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */