Connect with us

STORY

Η απόλυτη μονομαχία

Published

on

Το Βερολίνο φιλοξενεί τον Αύγουστο το μεγάλο ραντεβού της χρονιάς στην κολύμβηση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά μετάλλια στη μαραθώνια κολύμβηση, ενώ αναμένεται να συγκλονίσει για μία ακόμα φορά η κόντρα του Σπύρου Γιαννιώτη με τον Γερμανό Τόμας Λουρτζ.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Οι δυο τους έχουν τεθεί αντιμέτωποι πολλές φορές από το 2007, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Έλληνας κολυμβητής στη μαραθώνια κολύμβηση. Από τότε έχουν βρεθεί ταυτόχρονα στο βάθρο έξι φορές με το σκορ να είναι ισόπαλο. Τρεις φορές ο Γιαννιώτης ήταν σε ψηλότερο σκαλί από τον Λουρτζ και άλλες τρεις φορές ο Γερμανός. «Πρόκειται για δύο πολύ δυνατούς αθλητές. Είναι μία κόντρα πολλών ετών και σίγουρα θα δούμε ωραία κούρσα», σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Γέμελος, ο πρωτομάστορας της ελληνικής ομάδας που εξελίσσεται σε παγκόσμια υπερδύναμη του open water. Άλλωστε ο κόουτς ήταν αυτός που το 2006 είχε προβλέψει την άνοδο του open water πριν ακόμα αυτό γίνει επίσημο άθλημα.

Όσον αφορά τους δύο κορυφαίους αθλητές στον κόσμο, η πιο συγκλονιστική κόντρα των δύο ήταν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης το 2011, με τον Γιαννιώτη να κατακτά το χρυσό στα 10χλμ., αφήνοντας πίσω του τον Γερμανό, ο οποίος είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στα 5 χλμ., με τον Έλληνα κολυμβητή να μένει δεύτερος. Το 2013, ο 33χρονος Γιαννιώτης νίκησε στο παγκόσμιο της Βαρκελόνης και καταγράφηκε στην ιστορία, ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης.

Οι παρουσίες Γιαννιώτη και Λουρτζ από το 2007
Ολυμπιακοί Αγώνες
2008, Πεκίνο
10χλμ.Λουρτζ 3ος-Γιαννιώτης 16ος
2012, Λονδίνο
10χλμ.Λουρτζ 2ος-Γιαννιώτης 4ος
Παγκόσμια πρωταθλήματα
2007, Μελβούρνη
5χλμ. Λουρτζ 1ος-Γιαννιώτης 3ος
10χλμ.: Λουρτζ 1ος-Γιαννιώτης 31ος
2009, Ρώμη
5χλμ. Λουρτζ 1ος-Γιαννιώτης 2ος
10χλμ.: Λουρτζ 1ος-Γιαννιώτης 6ος
2011, Σανγκάη
5χλμ. Λουρτς 1ος-Γιαννιώτης 2ος
10χλμ Γιαννιώτης 1ος-Λουρτζ 2ος
2013, Βαρκελώνη
10χλμ. Γιαννιώτης 1ος-Λουρτζ 2ος
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
2008, Ντουμπρόβνικ
5χλμ. Γιαννιώτης 1ος-Λουρτζ 3ος

Ο Γιαννιώτης δεν είναι βέβαια ο μοναδικός, που προσωποποιεί τις ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο στη Γερμανία. «Η μαραθώνια κολύμβηση μας φέρνει τις περισσότερες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και ειδικά σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πιστεύω ότι δεν θα μας διαψεύσει», σχολίασε ο Νίκος Γέμελος.
Την ελληνική αποστολή της μαραθώνιας κολύμβησης αποτελούν οι Σπύρος Γιαννιώτης, Αντώνης Φωκαΐδης, Γιώργος Αρνιακός και Κέλλυ Αραούζου. Σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η Ελλάδα μετράει εφτά μετάλλια (2 χρυσά, 3 αργυρά και 2 χάλκινα) από το 2008 κι έπειτα, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στο ομαδικό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/