Connect with us

OLYMPICS

Η ασίστ της Daily Mirror

Published

on

Μελέτη με τίτλο «Το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία» ετοιμάζει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών! Το δελτίο Τύπου του ΙΟΒΕ ήρθε σε μία μέρα που η κοινή γνώμη στην Ελλάδα ασχολούνταν με το δημοσίευμα της Daily Mirror για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και 10 χρόνια αργότερα ρημάζουν και εξελίσσονται σε εστίες μόλυνσης.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η έρευνα της αγγλικής εφημερίδας συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνουν την εικόνα εγκατάλειψης των χώρων που έσφυζαν από ζωή τον Αύγουστο του 2004. Ήταν σύμπτωση η δημοσιοποίηση της αγγλικής έρευνας και του δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο ΙΟΒΕ; Είναι ένα ερώτημα που σκεφτήκαμε πολλοί όταν αρχίσαμε να μελετάμε τις λεπτομέρειες για τη μελέτη που ετοιμάζουν στο Ίδρυμα. Ειδικά όταν πληροφορηθήκαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το κόστος της μελέτης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Γιάννα Αγγελοπούλου. Η απάντηση για το κίνητρο της άλλοτε «σιδηράς κυρίας» δόθηκε σε μία
παράγραφο του δελτίου Τύπου.

«Η επίδραση γεγονότων τέτοιου μεγέθους εκφράζεται σε επίπεδο αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, διεθνών σχέσεων και άλλα. Ενώ όμως η προετοιμασία και η διοργάνωση των Αγώνων είχαν και ιδιαίτερη οικονομική σημασία, έως τώρα δεν έχει υπάρξει μια αναλυτική επιστημονική διερεύνηση του συνολικού αποτυπώματός τους στην οικονομία, με αποτέλεσμα να προβάλλονται επιμέρους εκδοχές συχνά στηριζόμενες σε ελλιπή τεκμηρίωση», ανέφερε ο ΙΟΒΕ.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και τέσσερα χρόνια ακούγεται συχνά πυκνά ότι για την τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ευθύνεται κατά κύριο λόγο η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Με αιχμές για σπατάλες που κόστισαν ακριβά στη χώρα και την οδήγησαν στα σαγόνια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μαζί με την Ε.Ε. συνιστούν την περίφημη Τρόικα.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη μελέτη του ΙΟΒΕ ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων θα καταστεί σαφές σε όλους ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το κόστος τους, αλλά η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αξιοποιήσει την κληρονομιά που άφησε το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Κατά μία περίεργη σύμπτωση, το ίδιο θέμα έθιξε και η Daily Mirror. Διότι εμμέσως πλην σαφώς οι Άγγλοι υποστήριξαν ότι αφήσαμε τις εγκαταστάσεις να ρημάξουν αντί να τις αξιοποιήσουμε. Κάτι που θα βγάλει και η μελέτη του ΙΟΒΕ μέσα από συγκρίσεις και με άλλες χώρες και κυρίως τη Βαρκελόνη. Αυτόματα απαντάμε και στο ερώτημα εάν το δελτίο του Ιδρύματος απαντάει στους Άγγλους: όχι, απλά ο ΙΟΒΕ αξιοποιεί την ασίστ της Daily Mirror!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/