Connect with us

MONEY

Η βιομηχανία του ΝΒΑ

Published

on

Οι φίλαθλοι και οι παίκτες του ΝΒΑ τα έβαλαν με τον Ντέιβιντ Στερν για το προπέρσινο λοκ άουτ, που στέρησε το 20% της αγωνιστικής περιόδου. Ξεχνούν, όμως, ότι ο (πρώην πια) κομισάριος του ΝΒΑ πληρώνεται – σχεδόν 20 εκατ. δολάρια ετησίως – για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Αυτοί τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, γιατί η αξία των ομάδων του ΝΒΑ αυξήθηκε κατά 30% και σε έναν μέσο όρο που ξεπερνάει τα 500 εκατ. δολάρια!

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Η αύξηση αυτή στην αξία των ομάδων προέκυψε κυρίως από την αύξηση εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα καινούρια ή ανακαινισμένα γήπεδα και τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς τα κόστη μειώθηκαν από 57% σε 50%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν μέσα από αυτή τη συμφωνία τα χρήματα που οι πιο δυνατές εμπορικά ομάδες δίνουν στις λιγότερο εμπορικές.

Οι Νικς της Νέας Υόρκης έφτασαν να έχουν αξία 1,1 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το έγκυρο Forbes, περνώντας στην πρώτη θέση του ΝΒΑ και αφήνοντας πίσω τους Λέικερς οι οποίοι αξίζουν ένα δισ. δολάρια! Οι Νικς αύξησαν την αξία τους κατά 41%, κυρίως λόγω της ανακαίνισης του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν που κόστισε 980 εκατ. δολάρια. Είχαν τα περισσότερα έσοδα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του ΝΒΑ, βάζοντας στα ταμεία τους 243 εκατ. δολάρια, που τους απέφεραν καθαρό κέρδος 83 εκατ. δολάρια! Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια έφτασαν στα πλέι οφ και κέρδισαν παιχνίδια. Επιπροσθέτως, τα προϊόντα των Νικς πουλήθηκαν πάρα πολύ στη ΝέΑ Υόρκη και όχι μόνο και ήταν δεύτερη η ομάδα στην σχετική λίστα, κάτι που αποδεικνύει και την “επιστροφή” των οπαδών των Νικς στο γήπεδο και την ομάδα τους.

Οι Νικς είχαν τα περισσότερα έσοδα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του ΝΒΑ, βάζοντας στα ταμεία τους 243 εκατ. δολάρια, που τους απέφεραν καθαρό κέρδος 83 εκατ. δολάρια

Οι Λέικερς, δεύτεροι σε αξία σε όλο το ΝΒΑ, “πάτησαν” πάνω στην εξαιρετική συμφωνία τους με το δίκτυο Time Warner Cable, που θα τους αποφέρει 3,6 δισ. δολάρια στα επόμενα 20 χρόνια! Είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο payroll στο ΝΒΑ και αυτό στοίχισε κάτι περισσότερο από 13 εκατ. δολάρια σε φόρους πολυτελείας λόγω της υπέρβασης του σάλαρι καπ. Οι Λέικερς λόγω των εσόδων τους έδωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων σε ομάδες του ΝΒΑ που δεν είναι το ίδιος εμπορικές, γιατί αυτό επιβάλλει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Κι όμως παρά αυτά τα έξοδα, είχαν καθαρό κέρδος στο τέλος της χρονιάς 48 εκατ. δολάρια…
Η εικόνα του ΝΒΑ παραμένει δυνατή παγκοσμίως, γιατί σταρ όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς ή ο Κέβιν Ντουράντ βρίσκονται στο πικ τους, ενώ μικρές ομάδες, όπως οι Νετς και οι Κλίπερς, έχουν αποκτήσει έντονη δυναμική σε μεγάλες αγορές.

Η αξία των Νετς αυξήθηκε κατά 48% από τότε που μετακόμισαν στο Μπρούκλιν και την Barclays Arena, η οποία κόστισε ένα δισ. δολάρια. Παράλληλα, τα έσοδα του ΝΒΑ σαν λίγκα υπολογίζονται σε 5 δισ. δολάρια σε παγκόσμια βάση, ενώ η συμφωνία για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από το ESPN αποφέρει στο ΝΒΑ 930 εκατ. δολάρια ετησίως και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.
Οι Μπουλς είναι στην 3η θέση πίσω από τους Νικς και τους Λέικερς, έχοντας 800 εκατ. δολάρια αξία, παρουσίασαν κέρδη 34 εκατ. δολαρίων, είχαν όμως τον περισσότερο κόσμο στο γήπεδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με έναν μέσο όρο 22.161 θεατών ανά αγώνα.
Οι πρωταθλητές Χιτ τώρα ουσιαστικά αρχίζουν να αναπτύσσονται. Βρίσκονται στην 6η θέση με αξία 625 εκατ. δολάρια, είχαν καθαρά κέρδη 15 εκατ. δολάρια και παρουσίασαν αύξηση στην τηλεθέαση των αγώνων τους κατά 34%.

Από τις 30 ομάδες του ΝΒΑ, μόλις πέντε είχαν ζημίες, παρότι η αξία τους αυξήθηκε. Οι Γκρίζλις αξίζουν 377 εκατ. δολάρια, είχαν όμως απώλειες 12 εκατ. δολαρίων. Οι Τίμπεργουλφς έχασαν 4,5 εκατ. δολάρια, οι Χοκς έφτασαν στα 19 εκατ. δολάρια “μέσα”, όπως και οι Μπόμπκατς του Μάικλ Τζόρνταν, που είχαν ζημίες 13 εκατ. δολαρίων. Για τους Μπακς που βρίσκονται σε μια πολύ περιορισμένη αγορά, το Μιλγουόκι, οι απώλειες ήταν μηδαμινές για τα δεδομένα του ΝΒΑ, μόλις 500.000 δολάρια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/