Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η γκάφα του Φελπς

Published

on

«Σκουριασμένος» εμφανίστηκε στην πρεμιέρα του εθνικού πρωταθλήματος κολύμβησης των ΗΠΑ ο Μάικλ Φελπς. Ο κορυφαίος αθλητών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, τερμάτισε 7ος στον τελικό των 100μ. γιατί δεν έκανε σωστά το γύρισμα στα 50μ.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Τί και αν έχει αγωνιστεί σε εκατοντάδες κούρσες… Ο Μάικλ Φελπς την πάτησε σαν πρωτάρης. Στον πολυαναμενόμενο αγώνα των 100μ. ελεύθερο τερμάτισε πρότελευταίος (7ος) με χρόνο 49.17. Πρωταθλητής ΗΠΑ αναδείχθηκε ο Νέιθαν Άντριαν με 48.31 με τον Ράιαν Λόχτι (που είχε το χειρότερο χρόνο πρόκρισης στον τελικό) να είναι δεύτερος έχοντας 48.69. Ακολούθησαν οι Τζίμι Φέιγκεν και Κόνορ Ντάιερ οι οποίοι συμπλήρωσαν και την ομάδα των 100μ. ελεύθερο για τους πανειρηνικούς αγώνες που θα γίνουν στην Αυστραλία.

Τί σημαίνει η 7η θέση για τον Φελπς; Κατ’ αρχήν δε θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο αγώνισμα του χρόνου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που θα γίνει στο Καζάν της Ρωσίας, κάτι που αποτελούσε στόχο για τον Αμερικανό Πολυολυμπιονίκη. Δεύτερον, έδειξε ότι δεν είναι έτοιμος να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους στον κόσμο. Στα μίτινγκ που αγωνιζόταν, απουσίαζαν τα τοπ ονόματα. Στον πρώτο αγώνα υψηλού επιπέδου… καταποντίστηκε. Έχει όμως ακόμα δρόμο…

Από την άλλη, ο μεγάλος του ανταγωνιστής όλα αυτά τα χρόνια, Ράιαν Λόχτι, είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος (30 έναντι 29 του Φελπς), προερχόταν από τραυματισμό και απουσία μηνών κατάφερε όμως να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο. Μπορεί να μην κέρδισε τον Άντριαν, όμως έδειξε πως μπορεί να τον νικήσει.

Η δικαιολογία του Φελπς που αφορά στο γύρισμα των 50μ. έχει πάντως μία βάση. Λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους, στο πρώτο 50αρι ο Αμερικανός είχε τον χειρότερο χρόνο και αμέσως μετά το γύρισμα, έκανε το τρίτο πιο γρήγορο 50αρι από όλους τους συμμετέχοντες στο τελικό. «Ίσα ίσα που ακούμπησα τον τοίχο για την στροφή. Νόμιζα πως είχα τη σωστή απόσταση και όταν έκανα τη στροφή χρειάστηκε να κλωτσήσω δύο φορές μέχρι να τον φτάσω και να πάρω ώθηση. Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί ένιωθα πολύ καλά και ήμουν σίγουρος πως θα είμαι στα μετάλλια» δήλωσε μετά τον αγώνα ο Φελπς ο οποίος ετοιμάζεται πλέον για τα 100μ. πεταλούδα που είναι το δυνατό του αγώνισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως τα 100μ. ελεύθερο δεν είναι από τα αγωνίσματα που έκανε ο Φελπς. Για την ακρίβεια από το 2008 και μετά δεν ξαναγωνίστηκε ποτέ στα 100μ. ελεύθερο. Απλά συμμετείχε στην ομάδα της σκυταλοδρομία 4Χ100μ. των ΗΠΑ με την οποία κέρδισε το χάλκινο στην Αθήνα το 2004, το χρυσό στο Πεκίνο το 2008 και το αργυρό στο Λονδίνο το 2012.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/