Connect with us

STORY

Ο θριάμβος του ασώτου

Published

on

Πέρσι τον Απρίλιο είχε τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού εννέα μηνών λόγω ντόπινγκ, εκτίοντας τελικά τέσσερις κατόπιν έφεσης στο ΚΑΣ. Έναν χρόνο μετά, ο Μάριν Τσίλιτς, Νο9 πλέον στην παγκόσμια κατάταξη, στέφθηκε ο νέος βασιλιάς του αμερικανικού όπεν στην πρώτη συμμετοχή του σε τελικό γκραν σλαμ, πετυχαίνοντας το απόλυτο τενιστικό comeback.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Ο εφιάλτης του Τσίλιτς ξεκίνησε όταν βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη διεγερτική ουσία νικεταμίδη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του του είχε αγοράσει κάποιες νέες ταμπλέτες γλυκόζης από ένα γαλλικό φαρμακείο, καθώς είχε ξεμείνει από τη μάρκα που αγόραζε συνήθως. Η αρχική επιδίωξη της διεθνούς ομοσπονδίας αντισφαίρισης ήταν να του επιβληθεί ποινή δύο ετών. Τελικώς τιμωρήθηκε πρωτόδικα με εννιά μήνες αποκλεισμού, ωστόσο ο ισχυρισμός του περί άγνοιας και έλλειψης δόλου έγινε αποδεκτός στο εφετείο του ΚΑΣ, το οποίο μείωσε την ποινή στους τέσσερις μήνες. Άλλοι στη θέση του θα είχαν απογοητευτεί, όχι όμως εκείνος.

«Επέστρεψα στην Κροατία και άρχισα προπονήσεις. Άρχισα να προετοιμάζομαι για τη στιγμή που θα ξαναέπαιζα. Αναμφίβολα ήταν μια δύσκολη περίοδος στη ζωή μου, αφού δεν ήξερα πότε θα επέστρεφα. Ωστόσο ταυτόχρονα ήταν και μία καλή περίοδος για εμένα. Ωρίμασα αρκετά και δούλευα κάθε μέρα. Αυτό με βοήθησε να βελτιωθώ σωματικά, να θεραπεύσω κάποια προβλήματα τραυματισμού που είχα στο γόνατό μου, αλλά και να προσθέσω μερικά νέα στοιχεία στο παιχνίδι μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κροάτης.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, με τον υψηλόσωμο 25χρονο τενίστα να εμφανίζεται πραγματικά μεταμορφωμένος στα κορτς της Νέας Υόρκης. Οι άνετες νίκες του με 3-0 σετ επί σαφώς ισχυρότερων στη βαθμολογία αντιπάλων, όπως του Τσέχου Τόμας Μπέρντιχ (Νο7), και φυσικά του «βασιλιά» Ρότζερ Φέντερερ (Νο3) στον ημιτελικό μιλούν από μόνες τους. Ο χαμένος ημιτελικός του 2010 στο Όπεν της Αυστραλίας μοιάζει πλέον πολύ μακρινός για τον αθλητή του 42χρονου βετεράνου Γκόραν Ιβανίσεβιτς – κατά σύμπτωση του πρώτου (και τελευταίου) Κροάτη τενίστα που είχε κατακτήσει γκραν σλαμ, το Γουίμπλεντον του 2001 με αντίπαλο τον Πάτρικ Ράφτερ.

Ο παράγοντας Ιβανίσεβιτς
Όπως παραδέχεται ο Τσίλιτς, ο ρόλος του παιδικού του ειδώλου στη διαμόρφωσή του ήταν και παραμένει καθοριστική: «Μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης μέσα στο γήπεδο. Όλη η προπονητική μου ομάδα μου πρόσφερε κάτι σημαντικό, ιδίως ο Γκόραν. Δουλεύουμε όλοι πολύ σκληρά. αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μου έμαθε ήταν να απολαμβάνω το τένις, και πάντοτε να διασκεδάζω παίζοντας», αποκαλύπτει ο νεαρός Κροάτης. Άλλωστε όταν ένας αθλητικός θρύλος της χώρας σου, που σε γνωρίζει από 14 χρονών παιδί, σου λέει ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να παίζεις τόσο παθητικά, τότε η γνώμη του έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Οι ώριμες εμφανίσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του US Open, με αποκορύφωμα την άνετη επικράτηση (6-3, 6-3, 6-3) επί του Κέι Νισικόρι στον τελικό, σε 1 ώρα και 54 λεπτά, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η υπεράσπιση του Ρότζερ
Η μαύρη σελίδα του ντόπινγκ βρίσκεται πλέον οριστικά πίσω του, κάτι που φάνηκε και από τα λεγόμενα του μεγάλου ηττημένου, Ροτζερ Φέντερερ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τον ημιτελικό, με τον Ελβετό να τονίζει πως τον πιστεύει 100%. «Δεν πιστεύω πως έκανε κάτι κακό, ότι το έκανε σκόπιμα. Ίσως να ήταν ηλίθιο αυτό που έκανε, αλλά τον ξέρω αρκετά καλά και δε νομίζω πως έγινε εν γνώση του. Δε θυμάμαι τις συνθήκες, αλλά νιώθω άσχημα γι’ αυτόν. Όταν τον συναντώ δεν σκέφτομαι το συγκεκριμένο θέμα και επίσης πιστεύω ότι είχε αρχίσει να γίνεται ο παίκτης που είναι σήμερα πολύ πριν από αυτή την ιστορία», δήλωσε για την περιπέτεια του Τσίλιτς ο Ελβετός θρύλος.

Τα ιδιαίτερα ρεκόρ
Πέρα από την ιδιαίτερη τιμή να είναι μόλις ο δεύτερος Κροάτης (αν και γεννημένος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) που κερδίζει μεγάλο τίτλο, αλλά και ο μόνος τενίστας που μπαίνει «σφήνα» στους τέσσερις μεγάλους (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Μάρεϊ) από το 2005 και μετά, ο Τσίλιτς έγινε μέλος και ενός ακόμη ιδιαίτερου γκρουπ τενιστών, δηλαδή εκείνων που κατέκτησαν γκραν σλαμ έχοντας υπάρξει για λίγες εβδομάδες στο τοπ-10 της παγκόσμιας κατάταξης. Έτσι ο Κροάτης το κατάφερε με έξι μόνο εβδομάδες στην κορυφαία δεκάδα, επίδοση που είναι καλύτερη από τις πέντε εβδομάδες του Ράφαελ Ναδάλ προτού κατακτήσει το παρθενικό του Ρολάν Γκαρός (2005), τις δύο εβδομάδες του επίσης Ισπανού Άλμπερτ Κόστα (Ρολάν Γκαρός 2002), και τις… μηδενικές του Αργεντινού Γκαστόν Γκαούντιο (Ρολάν Γκαρός 2004) και του Σουηδού Τόμας Γιόχανσον (Αυστραλιανό Όπεν 2002).

Who is who
Γεννήθηκε 28 Σεπτεμβρίου 1988
Πόλη Μεντγιουγκόριε, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Ύψος 1.98μ.
Βάρος 89 κιλά
Στιλ Δεξιόχειρας (backhand με δύο χέρια)
Κατοικία Μόντε Κάρλο, Γαλλία
Γκραν σλαμ 1 (Αμερικάνικο όπεν 2014)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/