Connect with us

OLYMPICS

Η κυβέρνηση θέλει Γερμανό

Published

on

Κρίσιμο το τριήμερο 7-10 Σεπτεμβρίου για το Ολυμπιακό κίνημα. Θα αποφασιστεί η διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 2020, αν η πάλη θα παραμείνει Ολυμπιακό άθλημα και κυρίως, θα εκλεγεί ο νεος πρόεδρος της ΔΟΕ. Η Ελλάδα, προτιμά τον Γερμανό υποψήφιο, αλλά η μοναδική ψήφος είναι το Λάμπη Νικολάου και αυτός είναι που αποφασίζει

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Η εκλογή του προέδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα στην 125η σύνοδο του Μπουένος Άιρες καθώς ο διάδοχος του Ζακ Ρογκ θα καθορίσει την επόμενη μέρα στη ΔΟΕ και το Ολυμπιακό κίνημα. Λαμβάνοντας υπόψη του μεγέθους που εχει το brand των Ολυμπιακών, εύκολα γίνεται κατανοητό και το μέγεθος της επιρροής του εκάστοτε προέδρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τις 9 Μαΐου όταν και ο Γερμανός Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΔΟΕ, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εύκολο να προσδιοριστεί. Θα στήριζε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ως αποτέλεσμα των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία. Το θέμα όμως είναι πως ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, είναι αυτός που ψηφίζει, ούτε κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης.
Μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη ΔΟΕ είναι ο Λάμπης Νικολάου, ο οποίος δεν παίζει πλέον κανέναν απολύτως ρόλο στα Ελληνικά δρώμενα του αθλητισμού από τότε που έφυγε το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Ο Νικολάου κινείται αυτόνομα ως μέλος της ΔΟΕ και δε θα επηρεαστεί από κυβερνητικές… επιθυμίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, ο Έλληνας “αθάνατος” είναι και αυτός ένας από τους υποστηρικτές του Μπαχ και από ότι δείχνουν τα πράγματα σε αυτόν θα δώσει την ψήφο του.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

  • Ο Γερμανός Τόμας Μπαχ ο οποίος θεωρείται και το φαβορί. Χρυσός Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας το 1976 στο Μόντρεαλ και μέλος της ΔΟΕ από το 1991. Ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μελών, λόγω της προσήλωσης του στο κίνημα και την εργατικότητα του. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτός θα είναι ο διάδοχος του Ζακ Ρογκ.
  • Ο Εντζι Σερ Μιάγκ από τη Σιγκαπούρη, αν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2005 (στη ΔΟΕ από το 1998) δε φαίνεται να έχει μεγάλη τύχη.
  • Το ίδιο ισχύει και για τον Πορτορικανό, Ρίτσαρντ Καριόν ο οποίος είναι μέλος της ΔΟΕ από το 1990 και υπεύθυνος των οικονομικών.
  • Ο Γου Τσινγκ-κούο από την κινέζικη Ταϊπέι, είναι ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας της πυγμαχίας και “αθάνατος” στη ΔΟΕ από το 1988. Επίσης δεν έχει τύχη.
  • Αντιθέτως ο Ντένις Όσβαλντ είναι ένα από τα προβεβλημένα στελέχη της ΔΟΕ. Είναι πρόεδρος της ισχυρής διεθνούς κωπηλατικής ομοσπονδίας και “αθάνατος” από το 1991. Δύσκολα όμως, θα ψηφιστεί και δεύτερος Ελβετός.
  • Ως μεγάλο αουτσάιντερ εμφανίζεται ο Σεργκέι Μπούμπκα. Ο Ουκρανός θρύλος του επί κοντώ, έχει δουλέψει πολύ στο παρασκήνιο και αν και φρέσκο μέλος (από το 2008) εμφανίζεται ισχυρός μεταξύ των “αθανάτων”. Όχι τόσο όμως όσο να απειλήσει τον Μπαχ. Ακόμα και ο πρόεδρος της IAAF, δε θα στηρίξει τον Μπούμπκα, αλλά τον Μπαχ με τον οποίο έχει εξαιρετικές σχέσεις.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */