Connect with us

STORY

Η μαύρη έκπληξη

Published

on

Το 1997, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Παρίσι, ο Αμερικανός Λόρενς Τζόνσον έγινε ο πρώτος μαύρος επικοντιστής που κατακτά μετάλλιο (αργυρό). Στους Ολυμπιακούς του Σϊδνει (2000) κερδίζει ξανά το αργυρό και το 2001, στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στη Λισαβόνα. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Ραφάελ Χόλτζεπε, επαναλαμβάνει το θρίαμβο του “Λο-Τζο”, αυτή τη φορά στον ανοιχτό στίβο.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Η νίκη του 23χρονου Χόλτζεπε επί του Γάλλου χρυσού Ολυμπιονίκη, Ρενό Λαβιλενί, είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 14ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που διεξάγεται στη Μόσχα. Έχοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο (6.02μ. ο μοναδικός που έχει περάσει φέτος τα έξι μέτρα), ο Λαβιλενί ήταν το απόλυτο φαβορί. Ένα από τα πιο σίγουρα χρυσά μετάλλια καθώς ήταν αήττητος από το 2012 σε όποιον αγώνα και αν συμμετείχε. Και όμως έχασε και μάλιστα από κάποιον που κανείς δεν περίμενε.

Με καταγωγή από την Αφρική, ο Χόλτζεπε υιοθετήθηκε από Γερμανούς γονείς λίγο μετά τη γέννα του. Ποτέ δε γνώρισε τη βιολογική του μητέρα και ο ίδιος θεωρεί εαυτόν Γερμανό. Στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων το 2006 κατέκτησε την πέμπτη θέση και δύο χρόνια αργότερα, στην ίδια διοργάνωση, την πρώτη. Ενδιάμεσα αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων το 2007, όπου αποκλείστηκε με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα προκριματικά.

Τον Μάρτιο του 2008, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ νέων κλειστού στίβου με 5.68μ., το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κατοχή του. Λίγους μήνες αργότερα πήδηξε 5.80μ. στον ανοιχτό στίβο και με την επίδοση αυτή ως κορυφαία προσωπική, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τέσσερα χρόνια αργότερα. Εκεί, με άλμα στα 5.91μ. κατέλαβε την τρίτη θέση πίσω από τον Λαβιλανί και τον Ότο.

Ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να τους κερδίσει και τους δύο, με τον Γάλλο να βγάζει πίκρα μετά το τέλος του αγώνα, δηλώνοντας, “ο μεγάλος μου στόχος ήταν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Το κέρδισα και κανείς δεν μπορεί να μου το πάρει αυτό”, θέλοντας να διαγράψει από τη μνήμη του, ότι λίγα λεπτά νωρίτερα ηττήθηκε από τον Χόλτζεπε.

Στο μεταξύ, με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Γερμανό Μπιορν Ότο καταρρίφθηκε το ρεκόρ του γηραιότερου επικοντιστή που ανεβαίνει στο πόντιουμ των νικητών, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο 35χρονος Ότο ξεπέρασε τον Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος το 1997 στην Αθηνα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε ηλικία 33 ετών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/