Connect with us

STORY

Η νέα γενιά «διαβόλων»

Published

on

Για τους γνώστες των μυστικών της «στρογγυλής θεάς», η εθνική Βελγίου είναι αυτή τη στιγμή η πιο… hot και ελκυστική ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Έχοντας στις τάξεις τους ορισμένα από τα πλέον περιζήτητα ονόματα της “Generation X” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν βάλει ήδη πλώρη για το Μουντιάλ της Βραζιλίας το προσεχές καλοκαίρι, απειλώντας να αποτελέσουν τη μεγάλη (;) έκπληξη της διοργάνωσης. Το sportsfeed.gr σας παρουσιάζει τη νέα -και πιο ταλαντούχα- φουρνιά των διαδόχων του Γιαν Κέλεμανς και του Έντσο Σίφο.

Μπορεί το Βέλγιο είναι η αρχαιότερη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στη Γηραιά ήπειρο, με έτος ίδρυσης το 1895, όμως η τωρινή της 22αδα φωνάζει από παντού «Τόπο στα νιάτα»! Έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 25,2 έτη, οι Βέλγοι βασίζονται σε ένα μείγμα άψογης τεχνικής κατάρτισης, παλιομοδίτικης δύναμης και ασύλληπτης ταχύτητας, αναγκάζοντας αρκετούς δημοσιογράφους να τους έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «πυραυλοκίνητοι». Κι όχι άδικα, αφού η εντυπωσιακή δυνατότητά τους να φεύγουν στην αντεπίθεση, θυμίζει σε χάρη και αποτελεσματικότητα την υπερηχητική Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι.

Φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο στον αθλητισμό και ύστερα από αρκετά χρόνια στην έρημο της ποδοσφαιρικής εξορίας, η εθνική Βελγίου επανέρχεται δυναμικά, κι απ’ ό,τι φαίνεται για να μείνει. Η σοβαρή και συστηματική δουλειά που έγινε στα τμήματα ακαδημιών των συλλόγων της χώρας, αλλά και συνολικά σε επίπεδο εθνικών ομάδων όλων των ηλικιών, άρχισε να αποφέρει καρπούς. Και τι καρπούς: Εντέν Αζάρ, Μαρουάν Φελλαϊνί, Κέβιν Μιραλάς, Γιαν Φερτόνγκεν, Άξελ Βίτσελ, Κρίστιαν Μπεντέκε, Μούσα Ντεμπελέ, Τόμπι Αλντερβέιρελντ, Κέβιν ντε Μπρούιν, Ρομέλου Λουκάκου και Σιμόν Μινιολέ για να αναφέρουμε κάποιους μόνο από τους τρομερούς πιτσιρικάδες! Μία ενδεκάδα που σίγουρα θα πρωταγωνιστούσε σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα του κόσμου.
Προσθέστε σ’ αυτούς και την εμπειρία που προσδίδουν οι «παλιοσειρές» της αμυντικής γραμμής Τίμι Σίμονς (37 χρ.) και Ντάνιελ φαν Μπούιτεν (35 χρ.) και θα αντιληφθείτε ότι κάτι ιδιαίτερο γίνεται στις Βρυξέλλες!

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά τους Βέλγους ποδοσφαιριστές από τους πλέον περιζήτητους στον κόσμο είναι το γεγονός ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είναι από τους πιο κοσμογυρισμένους στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: από τους 22 της εθνικής Ανδρών, μόλις οι 3 αγωνίζονται στο Βέλγιο (σε Άντερλεχτ, Μπριζ και Σταντάρ Λιέγης), ενώ οι υπόλοιποι βγάζουν το ψωμί τους σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ρωσία.

Έτσι, αυτός ο κοσμοπολίτικος αέρας και η μεγάλη ποικιλία σε στιλ παιχνιδιού στα οποία εκπαιδεύονται οι νεαροί Βέλγοι είναι που τους κάνει τόσο ιδιαίτερους και αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην αγωνιστική ταυτότητα της εθνικής τους ομάδας. Άμυνα με γερμανική πειθαρχία, κέντρο με γαλλική φινέτσα και δημιουργικότητα και τέλος επίθεση διαποτισμένη από την ολλανδική φιλοσοφία του ολοκληρωτικού “Total Football”, δημιουργούν ένα μοναδικό κράμα που λίγες ομάδες στον κόσμο μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Ίσως η Βραζιλία στο κατάμεστο Μαρακανά το καλοκαίρι…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/