Connect with us

INTERVIEW

Η πριγκίπισσα του χιονιού

Published

on

Η Αναστασία Γκόγκου δεν είναι μια συνηθισμένη κοπέλα. Εξ’ ορισμού διαφορετική, καθώς επέλεξε σε μία χώρα η οποία είναι ταυτισμένη με τον ήλιο και τη θάλασσα, αυτή να ανεβοκατεβαίνει χιονισμένα βουνά. Με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα, καταγράφοντας ήδη μια συμμετοχή σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (Ίνσμπουργκ 2012), ενώ σε λίγες μέρες θα συμμετάσχει και στη χειμερινή Πανεπιστημιάδα, στο Τρεντίνο της Ιταλίας. Θα μπορούσε να βρίσκεται και στην ελληνική αποστολή για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, αν δεν είχε επιλέξει να επικεντρωθεί στα μαθήματά της για να αριστεύσει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ήταν όμως αυτή που άναψε το βωμό στη Θεσσαλονίκη με την Ολυμπιακή Φλόγα, στο ξεκίνημα της για το ταξίδι προς τη ρωσική πόλη που θα διοργανώσει τους Αγώνες. Η Αναστασία είναι μόλις 18 χρονών και από ότι φαίνεται, το 2014 θα είναι η τελευταία φορά που θα απουσιάσει από Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω μαθημάτων…

συνέντευξη Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
amiridiskostas.tumblr.com

Η Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν καλοκαιρινή χώρα, εσύ πως αποφάσισες να ασχοληθείς με ένα χειμερινό άθλημα;
Η αλήθεια είναι πως δεν το επιδίωξα από μόνη μου εξαρχής. Ο πατέρας μου έκανε σκι και ανέβαινα συχνά μαζί του για παρέα. Το έβρισκα διασκεδαστικό να φοράω τα πέδιλα και να προσπαθώ να φτάσω στο τέρμα της πίστας. Όταν οι γονείς μου είδαν πόσο μου άρεσε, με έγραψαν σε μια ακαδημία. Κάνοντας σκι κάθε σαββατοκύριακο του χειμώνα, αποδείχτηκε ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ και αγωνιστικά με αυτό. Οπότε στην πέμπτη δημοτικού ήμουν πλέον μέλος της αθλητικής ομάδας χιονοδρομίας του Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης και άρχισα τις συστηματικές προπονήσεις, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες το άθλημα;
Στα τέσσερα μου χρόνια είχα την πρώτη μου επαφή με το χιόνι. Με τον πατέρα μου ανεβαίναμε στο βουνό, τότε ακόμη για να παίξουμε χιονοπόλεμο ή να κάνουμε έλκηθρο. Αργότερα όμως, περίπου στο νηπιαγωγείο, βλέποντας όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους στις πίστες να κάνουν σκι, ήθελα και εγώ να το δοκιμάσω. Κάπως έτσι ήρθαν τα πρώτα μου χιονοπέδιλα, οι πρώτες καταβάσεις, άρχισα να γνωρίζω περισσότερα βουνά και να δένομαι πιο πολύ με το σκι.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που ζει στην Ελλάδα και ασχολείται με χειμερινό άθλημα, να προπονείται;
Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες. Κάθε σεζόν απλά ευχόμαστε να χιονίσει αρκετά στην Ελλάδα για να μπορούμε να οργανώνουμε τις προπονήσεις μας εδώ. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα χιόνια των ελληνικών βουνών δεν αρκούν για το απαιτητικό πρόγραμμά μας και για αυτό το λόγο επισκεπτόμαστε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Αυστρία για παράδειγμα.

Το αλπικό σκι, έχει κάτι το ιδιαίτερο που μπορεί να το νιώσει ο καθένας που θα κατεβεί μια χιονισμένη πλαγιά. Η χαμηλή θερμοκρασία, η παρουσία πάνω στο βουνό και όχι στο συνηθισμένο περιβάλλον μιας πόλης και ο ανάλογος εξοπλισμός σου δημιουργούν την αίσθηση ότι κάνεις κάτι το ξεχωριστό. Αυτά, σε συνδυασμό με την αίσθηση της ταχύτητας κατεβαίνοντας μια πίστα, το κάνουν μοναδικό.

Εκτός από την τεχνική, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωματική κατάσταση στο αγώνισμα σου;
Όσο καλός και αν είναι κάποιος τεχνικά, εάν δεν διατηρεί μια πολύ καλή φυσική κατάσταση, ουσιαστικά δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μας είναι αφιερωμένο στη διατήρηση μιας όσο το δυνατόν πιο άριστης σωματικής κατάστασης, ώστε όταν πια ανεβούμε στο βουνό να έχουμε την δυνατότητα να βελτιώσουμε την τεχνική μας. Εξάλλου ένα γυμνασμένο σώμα μειώνει τις πιθανότητες ή τις συνέπειες ενός ατυχήματος.

Τί είναι αυτό που κάνει το αλπικό σκι να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αγωνίσματα;
Έχοντας δοκιμάσει διάφορα άλλα αγωνίσματα, το αλπικό σκι δεν άργησε να έρθει πρώτο στη λίστα των αγαπημένων μου. Έχει κάτι το ιδιαίτερο που μπορεί να το νιώσει ο καθένας που θα κατεβεί μια χιονισμένη πλαγιά. Η χαμηλή θερμοκρασία, η παρουσία πάνω στο βουνό και όχι στο συνηθισμένο περιβάλλον μιας πόλης και ο ανάλογος εξοπλισμός σου δημιουργούν την αίσθηση ότι κάνεις κάτι το ξεχωριστό. Αυτά, σε συνδυασμό με την αίσθηση της ταχύτητας κατεβαίνοντας μια πίστα, το κάνουν μοναδικό. Επίσης, μπορεί το σκι να θεωρείται ατομικό άθλημα, όμως η παρουσία των συναθλητών μου και η συνεργασία μου μαζί τους κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, μου χαρίζει ένα συναίσθημα ομαδικότητας.

Έχεις κάποια αθλήτρια για πρότυπο;
Αν μου γινόταν αυτή η ερώτηση δυο χρόνια πριν δε θα είχα μια συγκεκριμένη αθλήτρια στο μυαλό μου, γιατί εντυπωσιαζόμουν σχεδόν από κάθε αθλήτρια που έτρεχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Με ενθουσίαζε το πόσο εύκολο παρουσιάζαν να είναι το σκι, η κάθε μία με την δική της τεχνική. Ωστόσο, τα τελευταία δυο χρόνια βρήκα την αθλήτρια που αποτελεί μεγάλη μου έμπνευση, την Μικαέλα Σίφριν. Είναι γεννημένη την ίδια χρονιά με εμένα και ήδη πέρσι, στην πρώτη της εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πήρε τέσσερις πρώτες θέσεις. Πέρα από το ταλέντο που έχει στην κατάβαση, ο χαρακτήρας που παρουσιάζει ως αθλήτρια και η αποφασιστικότητα που έχει τη στιγμή του αγώνα, είναι κάποιοι από τους λόγους που η Σίφριν αποτελεί για μένα πρότυπο.

Πως είναι μια τυπική μέρα της ζωής σου, όταν βρίσκεσαι σε περίοδο προετοιμασίας;
Η μέρα μας αρχίζει νωρίς το πρωί με ένα καλό πρωινό. Όταν έχουμε ετοιμαστεί, φορτώνουμε το αυτοκίνητο και ανεβαίνουμε στο βουνό. Συνήθως προσπαθούμε να ντυθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να προλάβουμε τις πρώτες καταβάσεις χωρίς κόσμο στις πίστες. Η προπόνηση αποτελείται από ένα τεχνικό μέρος συνήθως, όπου δουλεύουμε αρχικά κάποια λάθη μας με συγκεκριμένες ασκήσεις και λίγο αργότερα, αφού είναι έτοιμη η πίστα μας, αρχίζουμε τις καταβάσεις μέσα από πόρτες. Η προπόνηση τελειώνει το μεσημέρι, οπότε και επιστρέφουμε για μεσημεριανό και λίγη ξεκούραση. Το απόγευμα ακολουθεί μια πιο σύντομη προπόνηση, σε επίπεδο αποθεραπείας, διότι πρέπει να αποφεύγεται η συσσώρευση κούρασης. Έπειτα, έχουμε λίγη ώρα ελεύθερη, κατά την οποία μπορούμε να προετοιμάσουμε και τα σκι μας για την επόμενη μέρα. Το βραδινό δεν είναι πολύ αργά το βράδυ και έτσι, έχουμε την δυνατότητα να χαλαρώσουμε στα δωμάτιά μας ή να πάμε από νωρίς για ύπνο, για να είμαστε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα.

Πόσο μόνη αισθάνεσαι στην προσπάθεια που κάνεις για να φέρεις στην Ελλάδα διακρίσεις; Έχεις τη στήριξη της Πολιτείας αλλά και χορηγών;
Με δεδομένη τη γενική οικονομική κατάσταση και τις περικοπές στα κονδύλια για τον αθλητισμό, είναι δεδομένη η δυσκολία εξεύρεσης πόρων για τα προπονητικά προγράμματα των αθλητών. Η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τα λιγοστά χρήματα που της παραχωρεί η Πολιτεία, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί. Τα έξοδα για το άθλημα μου είναι πολλά, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας και των αγώνων μου γίνεται στο εξωτερικό. Κατά διαστήματα, υπήρξε μικρή οικονομική στήριξη από χορηγούς, όμως δυστυχώς, ο βασικός υποστηρικτής μου σε όλη τη διάρκεια της αθλητικής μου προσπάθειας, είναι οι γονείς μου.

Σκέφτεσαι να γίνεις επαγγελματίας σκιέρ;
Όταν ξεκίνησα το σκι, η ιδέα μιας καριέρας ως επαγγελματία σκιέρ μου φαινόταν πολύ δελεαστική. Με δεδομένες όμως τις απαιτήσεις του αθλήματος σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες, η ιδέα αυτή φαντάζει πλέον άπιαστη.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η χειμερινή πανεπιστημιάδα στο Τρεντίνο. Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη συμμετοχή σου;
Η Πανεπιστημιάδα θα είναι η πρώτοι μου σημαντικοί αγώνες μετά από την περσινή χρονιά που δεν είχα έντονη αγωνιστική παρουσία, επειδή διάβαζα για την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο. Προσπάθησα να βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση και ελπίζω να εκπροσωπήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ελλάδα.

Ήσουν αυτή που επιλέγει για να ανάψει το βωμό στη Θεσσαλονίκη με την Ολυμπιακή Φλόγα. Ποια ήταν τα συναισθήματα σου, όσο κρατούσες στα χέρια σου το φως της Αρχαίας Ολυμπίας;
Πριν από δυο χρόνια, είχα μια σπουδαία εμπειρία. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μου έκανε την τιμή να είμαι η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ίνσμπρουκ. Το συναίσθημα του να μπαίνεις σε ένα γεμάτο στάδιο κρατώντας την ελληνική σημαία, πρώτη από όλους τους σημαιοφόρους των υπολοίπων χωρών είναι απίστευτο. Την εμπειρία αυτή ήρθε να συμπληρώσει η συμμετοχή μου στη λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Το να κρατάς την Ολυμπιακή φλόγα μέσα στη χώρα σου και, μάλιστα, μέσα στην πόλη σου, ανάμεσα σε πρόσωπα που γνωρίζεις είναι κάτι που μου προκάλεσε πολύ έντονη συγκίνηση κι ευχαριστώ και πάλι τη Ολυμπιακή Επιτροπή για την τιμή που μου έκανε.

Το 2018, θα είσαι 22 χρονών. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πιόνγιανγκ της Ν. Κορέας αποτελεί το μεγάλο σου στόχο;
Το 2018 είναι τόσο μακριά και, ταυτόχρονα, τόσο κοντά στο μυαλό μου. Ελπίζω να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να μπορέσω να διεκδικήσω τη συμμετοχή μου σε αυτούς τους αγώνες. Η συμμετοχή σε μια Ολυμπιάδα είναι πάντα στόχος ενός αθλητή. Εγώ είχα ήδη μια ευκαιρία να συμμετέχω στους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Παρόλα αυτά, η πρόκριση για την Ολυμπιάδα ανάμεσα σε όλους τους μεγάλους αθλητές είναι κάτι διαφορετικό. Για το Σότσι δεν προλάβαινα λόγω εξετάσεων να κάνω πέντε καλά αποτελέσματα για κερδίσω τη συμμετοχή. Ελπίζω να πιάσω τα κριτήρια για τη Νότιο Κορέα.

Για ποιο λόγο κάποιος να ξεκινήσει να ασχολείται με το σκι;
Το σκι, κατά την γνώμη μου, είναι το απόλυτο χειμερινό σπορ. Η Ελλάδα έχει πολλά υπέροχα βουνά, το κλίμα δεν είναι υπερβολικά κρύο και οι πίστες ποικίλουν σε δυσκολία. Η ομορφιά της κατάβασης νομίζω ότι κρύβεται στην ελευθερία που σου δίνει η ταχύτητα. Ακόμη και αν φοράει κάποιος για πρώτη φορά τα πέδιλα, σίγουρα την αισθάνεται. Πολλοί φοβούνται την πρώτη φορά να εμπιστευτούν τα σκι. Όμως, μόλις μάθεις τα βασικά, ειδικά αν έχεις και την οικογένειά σου ή καλή παρέα μαζί, το σκι γίνεται απίστευτα διασκεδαστικό.

Ποια είναι η αγαπημένη σου πίστα;
Η αγαπημένη μου πίστα είναι η κεντρική στα 3-5 πηγάδια της Νάουσας. Όταν ήμουν μικρή εκεί άρχισα να μαθαίνω πώς να κάνω καλύτερο σκι. Από την αρχή μέχρι τον τερματισμό της, η πίστα έχει διάφορες κλίσεις, είναι φαρδιά, οπότε και μπορείς να αναπτύξεις περισσότερη ταχύτητα χωρίς ιδιαίτερο φόβο, και η θέα από εκεί επάνω είναι εντυπωσιακή. Ειδικά το χειμώνα που είναι όλα χιονισμένα.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα χιονοδρομικά αθλήματα;
Όταν ακολουθείς τους κανόνες ασφαλείας και δεν υπερβάλεις σε σχέση με τη φυσική σου κατάσταση, δεν είναι πιο επικίνδυνα από κάθε άλλο δυναμικό άθλημα. Δυστυχώς όμως, ο κακός εξοπλισμός, η έλλειψη γνώσεων όσον αφορά στην κίνηση μέσα και έξω από τις πίστες σε συνδυασμό με την κακή φυσική κατάσταση προκαλούν συχνά ατυχήματα.

Εκτός από τις σπουδές της στη σχολής οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου “Μακεδονία” και τον πρωταθλητισμό, η Αναστασία ασχολείται με τη μόδα και τη μουσική. Μάλιστα διαθέτει και το προσωπικό της ιστολόγιο, Glam & Lush.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/