Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Θέλημα θεού

Published

on

Γενηθήτω το θέλημά σου! Η Αργεντινή απέκλεισε την Ολλανδία στα πέναλτι (4-2) και η επιθυμία του «θεού» Ντιέγκο Μαραντόνα μετενσαρκώθηκε σε ποδοσφαιρική πραγματικότητα , με τη λατρεμένη του «μπιανκοσελέστε» να αντιμετωπίζει το απόγευμα της 13ης Ιουλίου τη Γερμανία στον μεγάλο τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο εμβληματικό στάδιο «Μαρακανά», υπό το άγρυπνο βλέμμα του αγάλματος του «Υιού» του, Χριστού Λυτρωτή.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Αν μιλούσαμε για κινηματογραφική ταινία, ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «Αργεντινή – Γερμανία, μέρος 3ο: Το τελικό ξεκαθάρισμα». Αν πάλι ήταν μουσική μονομαχία, θα αναμετρούνταν το ερωτικό τάνγκο από τις κακόφημες συνοικίες πλάι στο λιμάνι του Μπουένος Άϊρες, με το επικό εμβατήριο «Ο καλπασμός των Βαλκυριών» από τη φημισμένη όπερα-τριλογία του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ωστόσο δεν πρόκειται για τίποτε από όλα αυτά, αλλά για τον απόλυτο ποδοσφαιρικό αγώνα, τον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου, με έπαθλο ένα επίχρυσο αγαλματάκι 18 καρατίων, βάρους 6,1 κιλών. Και αυτή η αναμέτρηση θα είναι η τρίτη και φαρμακερή, αφού οι δύο προηγούμενες άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς…

Μία ιστορία πάθους
Το δράμα ποτέ δεν έλειπε από τα μουντιαλικά παιχνίδια ανάμεσα σε Αργεντινή και Γερμανία, αφού δεν είναι τυχαίο ότι στα τέσσερα από αυτά κρινόταν είτε η πρόκριση στα ημιτελικά, είτε ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή. Κοινός παρονομαστής και των δύο σπουδαίων αναμετρήσεων του παρελθόντος, στους διαδοχικούς τελικούς του 1986 και του 1990, ήταν ένα πρόσωπο. Το όνομά του: Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το λαμπερό γέλιο του “Pimpe d’ oro” («Xρυσό αγόρι») την πρώτη φορά στο Μεξικό, και τα πικρά δάκρυά του τη δεύτερη στη Ρώμη, σημάδεψαν για πάντα την ιστορία των τελικών ανάμεσα σ’ αυτά τα πραγματικά σπουδαία ποδοσφαιρικά έθνη.
Ωστόσο παρά τη «βαριά» φανέλα και την τεράστια ιστορία τους, αφού έχουν κατακτήσει μεταξύ τους πέντε παγκόσμια κύπελλα, εκείνο που ενώνει τις δύο ομάδες είναι η ασυνήθιστα μακρόχρονη αναμονή τους για την κατάκτηση του -απατηλού- βαρύτιμου τροπαίου. Μία αναμονή που κοντεύει πια τα 30 χρόνια… Για τους μεν Αργεντινούς, η συμμετοχή σε έναν τελικό έχει εξελιχθεί σε εθνική ψύχωση μετά την αποχώρηση του «εκλεκτού» Μαραντόνα το 1994, για τους δε Γερμανούς, η ήττα από τη Βραζιλία στον τελικό της Ιαπωνίας το 2002 ήταν ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν από το 1990 και μετά. Θα μπορέσει άραγε ο διάδοχος του «θεού Ντιέγκο», Λιονέλ Μέσι να δικαιώσει τις προσδοκίες μίας ολόκληρης χώρας, οδηγώντας την «αλμπισελέστε» στη Γη της Επαγγελίας μετά από 28 χρόνια περιπλάνησης ή τα γερμανικά «πάντσερ» θα επαναλάβουν τον θρίαμβο του μουντιάλ της Ιταλίας, 24 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία τους κατάκτηση;

Νικήτρια… η Adidas!
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο άσπονδες ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις, δεν είναι άλλο από τη… συμφιλίωσή τους, τουλάχιστον όσον αφορά την αθλητική εταιρεία που τις ντύνει. Ο γερμανικός κολοσσός της Adidas θα είναι λοιπόν ο μεγάλος κερδισμένος της 13ης Ιουλίου, ασχέτως τελικού αποτελέσματος, αφού τα δύο «καμάρια» της (μαζί με την τέως παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία) έχουν ήδη χαρίσει στη γερμανική εταιρεία την πολύτιμη νίκη, στην προαιώνια κόντρα της με τη Nike! Η επικράτηση της Adidas γίνεται μάλιστα ακόμη πιο γλυκιά, καθώς στο ξεκίνημα του τουρνουά όλοι προέβλεπαν κατάκτηση του κυπέλλου από μία εκ των 10 εθνικών ομάδων που σπονσοράρει η αντίζηλος από τις ΗΠΑ (έναντι των εννιά της γερμανικής εταιρείας). Έτσι λοιπόν, ο τελικός ανάμεσα στις δύο «μπεστ-σέλερ» φανέλες της εταιρείας αναμένεται να προκαλέσει και ανατροπή των οικονομικών δεδομένων των δύο κολοσσών, εκεί όπου η Nike προηγείται σταθερά με συνολικά έσοδα 18,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 14,6 δισεκατομμυρίων της Adidas. Αν μάλιστα το «χρυσό» αγόρι της Adidas, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος λαμβάνει 2,45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη συμφωνία του, σηκώσει το κύπελλο στον ουρανό του Ρίο ντε Τζανέιρο, τόσο το καλύτερο για τα ταμεία της εταιρείας…

Η προϊστορία
Σύνολο 20 αγώνες – 7 νίκες Αργεντινής (5 γκολ υπέρ), 9 νίκες Γερμανίας (11 γκολ υπέρ), 4 ισοπαλίες.
Σε παγκόσμια κύπελλα 6 αγώνες – 1 νίκη Αργεντινής, 3 νίκες Γερμανίας, 2 ισοπαλίες.

Φάση ομίλων, 8 Ιουνίου 1958 (Σουηδία) – Το πρώτο «αίμα»
Δ. Γερμανία – Αργεντινή 3-1 (ημίχρονο 2-1)
Γήπεδο «Μάλμε Στάντιον», Μάλμε
Θεατές 31.156
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Χέρκενρατ, Έρχαρτ, Γιουσκόβιακ, Στόλενβερκ, Έκελ, Ζιμάνιακ, Βάλτερ, Σμιτ, Ραν, Σέφερ, Ζέλερ.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Καρίτσο, Βάιρο, Λομπάρντο, Ντελάτσα, Ρόσι, Βαράκα, Κορμπάτα, Πράδο, Μενέντεζ, Ρόχας, Κρουζ.
Σκόρερ 32’, 79’ Ραν, 40’ Ζέλερ / 2’ Κορμπάτα
Διαιτητής Ρέτζιναλντ Λιφ

Φάση ομίλων, 16 Ιουλίου 1966 (Αγγλία) – «Λευκή» μοιρασιά
Δ. Γερμανία – Αργεντινή 0-0
Γήπεδο «Βίλα Παρκ», Μπέρμιγχαμ
Θεατές 51.000
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Τιλκόφκσι, Χέτγκες, Σνέλινγκερ, Σουλτζ, Βέμπερ, Μπεκενμπάουερ, Μπρουλς, Χάλερ, Όβερατ, Ζέλερ, Χελντ.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Ρόμα, Περφούμο, Μαρτσολίνι, Φερέιρο, Ρατίν, Άλμπρεχτ, Σολάρι, Γκονζάλεζ, Άρτιμε, Ονέγα, Μας.
Κόκκινη 65′ Άλμπρεχτ
Διαιτητής Κονσταντίν Ζέτσεβιτς (Γιουγκοσλαβία)

Τελικός, 29 Ιουνίου 1986 (Μεξικό) – Το κύπελλο του «θεού»
Αργεντινή – Δ. Γερμανία 3-2 (ημίχρονο 1-0)
Γήπεδο «Αζτέκα», Μέξικο Σίτι
Θεατές 114.600
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Πουμπίδο, Μπράουν, Κουσιούφο, Ρουγκέρι, Μπατίστα, Μπουρουτσάγκα (90′ Τρομπιάνι), Ενρίκε, Χιούστι, Ολαρτικοετσέα, Μαραντόνα, Βαλντάνο.
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Σούμαχερ, Γιάκομπς, Φέρστερ, Μπρίγκελ, Έντερ, Ματέους, Μπέρτχολντ, Μπρέμε, Μάγκατ (65′ Χένες), Ρούμενινγκε, Άλοφς (46′ Φέλερ).
Σκόρερ 23′ Μπράουν, 55′ Βαλντάνο, 83′ Μπουρουτσάγκα / 74′ Ρούμενινγκε, 80′ Φέλερ
Διαιτητής Ρομουάλντο Αλπί Φίλιο (Βραζιλία)

Τελικός, 8 Ιουλίου 1990 (Ιταλία) – Η ρεβάνς των δακρύων
Δ. Γερμανία – Αργεντινή 1-0 (ημίχρονο 0-0)
Γήπεδο «Ολίμπικο», Ρώμη
Θεατές 73.603
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ίλγκνερ, Άουγκενταλερ, Κέλερ, Μπούσβαλντ, Μπέρτχολντ (74′ Ρόιτερ), Μπρέμε, Χέσλερ, Ματέους, Λιτμπάρσκι, Φέλερ, Κλίνσμαν.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Γκοϊκοετσέα, Ρουγκέρι (46′ Μονσόν), Σιμόν, Σερισουέλα, Σενσίνι, Λορένσο, Μπασουάλδο, Μπουρουτσάγκα (54′ Καλδερόν), Τρόλιο, Μαραντόνα, Ντεσότι.
Σκόρερ 85′ Μπρέμε (πέναλτι)
Κόκκινη 64′ Μονσόν, 87′ Ντεσότι
Διαιτητής Εντγκάρδο Κοντεσάλ (Μεξικό)

Προημιτελικός, 30 Ιουνίου 2006 (Γερμανία) – Εκτέλεση στα 11 μέτρα
Γερμανία – Αργεντινή 1-1 (κ.α., παράταση, 4-2 στα πέναλτι)
Γήπεδο «Ολίμπιασταντιον», Βερολίνο
Θεατές 72.000
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Λέμαν, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μέτζελντερ, Λαμ, Σνάιντερ (62’ Οντόνκορ), Φρινγκς, Μπάλακ, Σβάινσταϊγκερ (74’ Μπορόφσκι), Κλόζε (86’ Νόιβιλ), Ποντόλσκι.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Αμπονταντσιέρι (71’ Φράνκο), Κολοτσίνι, Αγιάλα, Χάιντσε, Σορίν, Μασκεράνο, Ροντρίγκεζ, Γκονζάλες, Ρικέλμε (72’ Καμπιάσο), Τέβες, Κρέσπο (79’ Κρουζ).
Σκόρερ 49′ Αγιάλα / 80’ Κλόζε
Πέναλτι Νόιβιλ, Μπάλακ, Ποντόλσκι, Μπορόφσκι / Κρουζ, Ροντρίγκεζ (Αγιάλα και Καμπιάσο αστόχησαν)
Κόκκινη 120’ Κουφρέ
Διαιτητής Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)

Προημιτελικός, 3 Ιουλίου 2010 (Νότια Αφρική) – Συντριβή από «πάντσερ»
Γερμανία – Αργεντινή 4-0 (ημίχρονο 1-0)
Γήπεδο «Κέιπ Τάουν Στέιντιουμ», Κέιπ Τάουν
Θεατές 64.100
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ (72’ Γιάνσεν), Κεντίρα (77’ Κροος), Σβάινσταϊγκερ, Οζίλ, Ποντόλσκι, Κλόζε, Μέλερ (84’ Τροχόφσκι)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Ρομέρο, Οταμέντι (70’ Παστόρε), Ντεμικέλις, Μπουρντίσο, Χάιντζε, Ροντρίγκεζ, Μασκεράνο, ντι Μαρία (75’ Αγουέρο), Μέσι, Ιγκουαϊν, Τέβεζ
Σκόρερ 3’ Μέλερ, 68’, 89’ Κλόζε, 74’ Φρίντριχ
Διαιτητής Ραβσάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/