Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Κάμερες και στην πισίνα

Published

on

Η χρήση της τεχνολογίας εντός της πισίνας έχει φέρει σε αντίθετα «στρατόπεδα» τη FINA την αμερικανική ομοσπονδία κολύμβησης. Αιτία, πιο συγκεκριμένα, είναι η χρήση κάμερας που επιβεβαιώνει παρατυπίες που επισύρουν την ακύρωση του αθλητή.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Η FINA είχε απορρίψει πέρσι το ενδεχόμενο χρήσης καμερών, υποστηρίζοντας ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Οι Αμερικανοί ωστόσο εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, τόσο στα εθνικά τους πρωταθλήματα όσο και στις Ολυμπιακές δοκιμές, ενώ πρόσφατα πείστηκαν και οι διοργανωτές των πανειρηνικών αγώνων του περασμένου Αυγούστου να κάνουν χρήση της τεχνολογίας.

Βάσει αυτού του συστήματος κάθε κάμερα καλύπτει δύο διαδρομές και τοποθετούνται ανά 4-5 μέτρα στον βυθό της πισίνας. Το σύστημα δεν χρησιμοποιείται για να παρακολουθείται όλος ο αγώνας και βάσει όσων προκύπτουν από αυτές να ακυρώνονται οι αθλητές. Οι κριτές φορούν ένα σύστημα ακουστικών με το οποίο ενημερώνουν κατά τη διάρκεια της κούρσας αν θεωρήσουν ότι υπάρχει κάτι το επιλήψιμο. Μόνο σε αυτή την περίπτωση, της κλήσης δηλαδή από κάποιον κριτή, ανατρέχουν στο βίντεο για να επιβεβαιώσουν αν πράγματι υπήρξε παράβαση από τον κολυμβητή.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι το βίντεο πολλές φορές μπορεί να «σώσει» έναν κολυμβητή από μία λάθος απόφαση του κριτή και επικαλούνται διοργάνωση του 2012, στην οποία πάνω από 20 κλήσεις κριτών απορρίφθηκαν. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει ακόμα και εκπαιδευτικό υλικό σε προπονητές και αθλητές. Το σύστημα που χρησιμοποιεί η αμερικανική ομοσπονδία εγκατάστησε η εταιρία DV Sports, με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο, προφανώς αντέχοντας το κόστος που έχει, σε αντίθεση με την παγκόσμια ομοσπονδία, που σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/