Connect with us

ΙΣΠΑΝΙΑ 2014

Η μπάλα στους ψηλούς

Published

on

Το πρώτο βήμα έγινε! Έμοιαζε, μάλιστα, με άλμα απέναντι σε μία ιδιαίτερα αθλητική ομάδα όπως συμφωνούν όλοι ότι ήταν η Σενεγάλη. Το 87-64 επιβεβαίωσε τις δυνατότητες της Εθνικής ομάδας, αλλά το Μουντομπάσκετ έχει πολύ δρόμο μπροστά. Οι Φιλιππίνες, δεύτερος αντίπαλος της επίσημης αγαπημένης στη Σεβίλη, από το μεσημέρι του Σαββάτου φρόντισαν κι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Με κινητήριο μοχλό τον Αντρέ Μπλάτσε (φωτογραφία), η ομάδα από την Ασία όχι μόνο στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στη φορμαρτισμένη Κροατία, αλλά διεκδίκησε και τη νίκη. Χρειάστηκαν τον έξτρα χρόνο, την παράταση ο Ρέπεσα και οι παίκτες του για να φτάσουν στη νίκη. Κάτι που επεσήμαναν όλοι οι διεθνείς στις δηλώσεις τους μετά από το ματς με τη Σενεγάλη. «Δεν είμαστε εδώ για να χλευάζουμε, αλλά για να σεβόμαστε κάθε αντίπαλο», δήλωσε ο Κώστας Παπανικολάου.

Το scouting report για τις Φιλιππίνες είναι ξεκάθαρο: πρόκειται για μία ομάδα που στηρίζεται στον Μπλάτσε. Όλα τα έκανε ο φόργουορντ των Μπρούκλιν Νετς απέναντι στην Κροατία. Έβαλε 28 πόντους, μάζεψε 12 ριμπάουντ! «Πρέπει να τον εξουδετερώσουμε», ήταν το σύνθημα του Φώτη Κατσικάρη. Ένα στοιχείο που έχουν μελετήσει οι διεθνείς είναι η πλάγια κίνηση που κάνει πολλές φορές ο Μπλάτσε για να ξεμαρκαριστεί ώστε να βρει χρόνο και χώρο να σουτάρει. Η πίεση στους αντίπαλους περιφερειακούς είναι δεδομένη για να γίνεται δύσκολη η ζωή τους, άρα και η τροφοδοσία του Μπλάτσε. Από ‘κει και πέρα, όμως, ο στόχος του Έλληνα τεχνικού είναι να φθείρει τον 2θχρονο παίκτη στην άμυνα. Θα τον σημαδέψουν στις επιθέσεις τους οι ψηλοί της Εθνικής με στόχο να τον φορτώσουν φάουλ και να τον κουράσουν. Προέρχεται, άλλωστε, από συμμετοχή σε αγώνα 41 λεπτών που έπεφταν κορμιά και κατά γενική ομολογία δέχθηκε αρκετό… ξύλο από τους Κροάτες.

Μακριά από το ζωγραφιστό θα αναλάβουν τον Μπλάτσε ο Παπανικολάου και ο Αντετοκούμπο, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται πάντα και το τεσσάρι της Εθνικής μας είτε είναι ο Κώστας Καϊμακόγλου είτε ο Γιώργος Πρίντεζης. Από τον τελευταίο περιμένει το προπονητικό επιτελείο ένα μεγάλο ματς το βράδυ της Κυριακής 31 Αυγούστου (9 μ.μ.) διότι του ταιριάζει ο αντίπαλος. Έχει σημασία η πίεση στον Αμερικανό και εκτός τριπόντου διότι κόντρα στην Κροατία είχε 3 στα 4, όταν όλοι οι συμπαίκτες του πέτυχαν 7 στα 14.

Εκτός από τον Μπλάτσε, οι διεθνείς θα επιδιώξουν να εξουδετερώσουν και τον Τζεφ Τσαν που οργίασε εναντίον της Κροατίας, χωρίς να αδιαφορήσουν για τον Τζέισον Κάστρο Γουίλιαμ και τον Τζίμι Αλαμπάνγκ, επίσης καλούς σουτέρ όταν βρουν ρυθμό. Κι επειδή στο παρελθόν την πατήσαμε από τέτοιους παίκτες, ο Κατσικάρης έχει καταστρώσει ειδικό πλάνο με τον Μάντζαρη να ΄χει αυξημένο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με την παρουσία του κόντρα στη Σενεγάλη. Πάμε, λοιπόν, για το 2 στα 2 και το σφράγισμα της πρόκρισης με συνοπτικές διαδικασίες.

Για την 1η θέση και βλέπουμε…
Η νίκη της Βραζιλίας επί της Γαλλίας με 65-63 μπέρδεψε τα πράγματα στον πρώτο όμιλο. Αναμφίβολα η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί και εναντίον του Ιράν έδειξε πως αυτή τη φορά δεν έχει διάθεση να παίξει με τη φωτιά. Αλλά η τελική κατάταξη στη Γρανάδα μπορεί να κριθεί στη διαφορά πόντων. Γι’ αυτό και ο Φώτης Κατσικάρης με τους συνεργάτες του παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τους αγώνες του συγκεκριμένου γκρουπ, διότι μαζί του διασταυρώνεται η Εθνική ομάδα. Αν, πάντως, οι Ισπανοί πάρουν την πρώτη θέση, τότε η Ελληνική ομάδα θα κυνηγήσει με κάθε τρόπο την κορυφή στον 2ο όμιλο διότι οι δύο επικεφαλής προβλέπεται να συγκρουστούν μόνο στον ημιτελικό. Κι επειδή όσο πιο αργά βρούμε μπροστά μας τους Ισπανούς, τόσο το καλύτερο, η ελληνική ομάδα θα παίξει τα ρέστα της για την πρώτη θέση στο γκρουπ της Σεβίλλης. Εκτός και αν γκελάρουν οι διοργανωτές και έρθουν εκ νέου τα πάνω – κάτω…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/